“Από την Πόλη έρχομαι…” Γνωρίστε την σύγχρονη “Λωξάντρα” του Mega, που από την Κυριακή θα βρίσκεται στους δέκτες μας.

Μία εκπομπή πλημμυρισμένη από χρώματα και αρώματα της Ανατολής… Μία εκπομπή που από την μία μεριά θα αγναντεύει τον Βόσπορο και από την άλλη θα γυρίζει το βλέμμα της στην Αγιά Σοφιά, «μαγείρεψε» αυτή την εποχή το Mega και μας την παρουσιάζει την Κυριακή το απόγευμα στις 7.00.

“Από την Πόλη έρχομαι”, μία εκπομπή γεμάτη σερμπέτια, μοσχοκάρφια και κάθε λογής πολίτικες συνταγές, συνδυασμένες αρμονικά με την ρωμαϊκή κουζίνα, αλλά και με τις θαλασσινές συνταγές της Θεσσαλονίκης, έρχεται στους δέκτες μας, έχοντας για οδηγό την Μαρία Εκμετσίογλου. Μία από τις πιο διάσημες chef της Τουρκίας, η οποία αποφάσισε φέτος να μας μυήσει για τα καλά στην ιεροτελεστία της πολίτικης κουζίνας!

Πρόκειται για την μοναδική γυναίκα chef που διαθέτει στην γειτονική μας χώρα, δικά της εστιατόρια. «Ο κήπος της Μαρίας», για πρώτη φορά άνοιξε στην Σμύρνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Αλάτατσα, για να ακολουθήσουν ακόμα δύο εστιατόρια στην Κωνσταντινούπολη.

Οι… «Μπαξέδες» της Μαρίας βρίσκονται μέσα στα δέκα καλύτερα εστιατόρια της Τουρκίας και σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ έχουν κατακτήσει την τέταρτη θέση. Ετσι, όπως καταλαβαίνετε από τα χεράκια της τρώει όλη η αφρόκρεμα της Πόλης, όπως επίσης και όλοι οι καλά διαβασμένοι Ελληνες που επισκέπτονται την Τουρκία και γνωρίζουν καλά τι πάει να πει… «μεζές» της Μαρίας.

Η αγάπη και το μεράκι της Μαρίας Εκμετσίογλου για την κουζίνα είναι τόσο μεγάλα που έχουν γίνει η αιτία πολλοί να την αποκαλούν χαρακτηριστικά «σύγχρονη Λωξάντρα»! Βέβαια, η κουζίνα για την Μαρία – όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς – είναι και κάτι ακόμα… Είναι χαρά, είναι ξεκούραση, είναι τρόπος ψυχοθεραπείας και δεν έχει άδικο. Η κουζίνα για την Μαρία είναι ένα μικρό βασίλειο του οποίου όταν ανοίγει την πόρτα, χάνεται…

Η Μαρία Εκμετσίογου είναι πολίτισσα πάππου προς πάππου… Η μητέρα της ήταν από το Φανάρι και ο πατέρας της από το Πέραν. Εκεί άλλωστε γεννήθηκε και μεγάλωσε και η ίδια. Στα 20 της χρόνια ένας μεγάλος και δυνατός έρωτας την φέρνει στην Θεσσαλονίκη, όπου και μένει για 13 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, στην Θεσσαλονίκη είχε ανοίξει και το δικό της ζαχαροπλαστείο. Η ζωή της όμως την γυρίζει και πάλι πίσω στην Σμύρνη, όταν ο πρώτος της γάμος οδηγείται σε διαζύγιο.

Η γνωστή chef βέβαια ξανά παντρεύεται, ενώ είναι και μητέρα τριών αγοριών, οι οποίοι και έχουν πάρει το ταμπεραμέντο της στην κουζίνα και ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Εκεί όταν επιστρέφει στα «πάτρια εδάφη» αποφασίζει να ανοίξει και το πρώτο της εστιατόριο.

«Όλο μου το σπίτι ήταν μία κουζίνα και μία τεράστια τραπεζαρία… Κάθε βράδυ είχα βεγγέρες με διάφορους φίλους και συγγενείς, οπότε σκεφτήκαμε με τον σύζυγό μου, γιατί δεν κάνουμε ένα μαγαζί, να βρισκόμαστε όλοι εκεί;» έχει πει η Μαρία Εκμετσίογλου, ενώ για το μενού και τις σπεσιαλιτέ της δηλώνει :

«Στην Κωνσταντινούπολη αγαπούν μεν το φαγητό, αλλά κυρίως τα διάφορα κεμπάπ. Εγώ προσφέρω πολίτικη-ρωμαική κουζίνα, αλλά και τούρκικα πιάτα, ενώ έφερα και τα θαλασσινά μαζί μου από την Θεσσαλονίκη. Η ρωμαική κουζίνα έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο και προτού αρχίσω να χρησιμοποιώ την δική μου φαντασία, στηρίχτηκα στις συνταγές της μητέρας μου και της γιαγιάς μου».

Η πολυβραβευμένη chef, παράλληλα με το εστιατόριό της παραδίδει μαθήματα γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, ενώ έχει προχωρήσει και στην έκδοση διάφορων βιβλίων μαγειρικής. Στις σπεσιαλιτέ της περιλαμβάνονται αγκινάρες με ροδάκινα και μήλα, λαχανοντολμάδες με μύδια, κανταΐφι με γαρίδες, μελιτζάνες γεμιστές με θαλασσινά.

Read More

And More