Cannes 2013: Η Ελληνογαλλίδα πρωταγωνίστρια που μάγεψε το κοινό!

Μεγάλη πρωταγωνίστρια του φετινού Φεστιβάλ Καννών αναδείχτηκε η Ελληνογαλλίδα Αντέλ Εξαρχόπουλος. Σε μια χρονική περίοδο που το Παρίσι φλέγεται και ένας πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών για το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων, μια ταινία με μια πανέμορφη πρωταγωνίστρια ελληνικής καταγωγής, έρχεται όχι να ταράξει τα νερά, αλλά να πάρει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Θέμα της; Ο έρωτας μεταξύ 2 γυναικών.
Η ζωή της Αντέλ του γαλλο-τυνήσιου σκηνοθέτη, Αμπντελατίφ Κεσίς έγινε η πρώτη ταινία που μιλά ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για την ομοφυλοφιλία και βραβεύεται στις Κάννες με το ύψιστο βραβείο.

“Είναι μια όμορφη ιστορία, μια όμορφη αγάπη, που μπορεί να αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητάς του”, δήλωσε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Αμερικανός πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που τόλμησε να τοποθετήσει στην κορυφή των Καννών μια ταινία με σαφέστατες σκηνές λεσβιακού σεξ.
Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή της κριτικής επιτροπής να δώσει το πρώτο βραβείο στην συγκεκριμένη ταινία, την ίδια ημέρα που στο Παρίσι, ήταν σε εξέλιξη μια ογκώδης μαζική διαδήλωση, κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε: “Δεν είναι η πολιτική που μας επηρεάζει αλλά η ταινία”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε δήλωσή του ανέφερε ότι το βραβείο ανταμείβει “το ταλέντο των καλλιτεχνών, την ελευθερία του σκηνοθέτη, την τόλμη του και την εμπιστοσύνη στη νεολαία”.
Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, χαιρέτησε την ταινία ως «έναν ύμνο της αγάπης για τη νεολαία της Γαλλίας», σε μια εποχή όταν άλλοι προσπαθούν να τη χωρίζουν.

Ακολουθεί ο κατάλογος με τους νικητές του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών:
– Χρυσός Φοίνικας: στον γαλλοτυνήσιο σκηνοθέτη Αμπντέλ Κεσίς και τις δύο ηθοποιούς του για την ταινία Η ζωή της Αντέλ (La vie d’ Adèle)
– Μεγάλο βραβείο: στην ταινία Inside Llewyn Davis των Αμερικανών Τζόελ και Ίθαν Κοέν
– Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: στη γαλλο-αργεντινή ηθοποιό Μπερενίς Μπεζό για την ταινία Το παρελθόν (Le passé)
– Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: στον Αμερικανό Μπρους Ντερν για την ταινία Νεμπράσκα (Nebraska)
– Βραβείο σκηνοθεσίας: στον Μεξικανό Αμάτ Εσκαλάντε για την ταινία Heli
– Βραβείο σεναρίου: στον Κινέζο Ζία Ζανγκ-Κε για την ταινία A touch of sin
– Βραβείο της κριτικής επιτροπής: στον Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα για την ταινία Tel père, ton fils
– Χρυσή κάμερα: στον Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη για την ταινία Ilo Ilo
– Χρυσός Φοίνικας για ταινία μικρού μήκους: στον Μπιουνγκ-γκον Μουν από τη Νότια Κορέα για το ‘Safe

Read More

And More