Μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση έλαβε η Ευρωβουλευτής, Ελεονώρα Μελέτη, κατά την επίσημη επίσκεψή της στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας, στην Ιταλία, το τριήμερο 4–6 Ιουλίου, προσκεκλημένη της Ιταλίδας Ευρωβουλευτή, Τζούσι Πρίντσι.
Τόσο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όσο και η ευρωβουλευτής του κόμματος Forza Italia, είναι μέλη της επιτροπής Πολιτισμού και παιδείας και εργάζονται μαζί για τη διάδοση και την διαφύλαξη των γλωσσικών μειονοτήτων, όπως είναι η γλώσσα Γκρέκο. Τα Γκρέκο ή Γκρεκάνικο είναι μια ελληνόφωνη διάλεκτος 3.500 χρόνων που μιλιέται μέχρι και σήμερα στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας και αποτελεί ζωντανή μαρτυρία της αρχαίας ελληνικής παρουσίας αλλά και κληρονομιά της Μεγάλης Ελλάδας στην Ιταλία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα μιλιέται από λίγους ηλικιωμένους ωστόσο γίνονται προσπάθειες τόσο για τη διατήρηση όσο και για τη διάδοση του Γκρέκο. Σε αυτή τη προσπάθεια αρωγός και κοινωνός είναι η Ελεονώρα Μελέτη, που μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης διαδίδει τη σημασία προστασίας και διάδοσης των γλωσσικών μειονοτήτων.
Η επίσημη επίσκεψη της στις ελληνόφωνες περιοχές της Καλαβρίας, αγκαλιάστηκε θερμά και χαρακτηρίστηκε από τον ιταλικό τύπο ως μία «ιστορική στιγμή» για τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας- Καλαβρίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ευρωβουλευτή Ελεονώρα Μελέτη και την Ευρωβουλευτή Τζούσι Πρίντσι, υποδέχτηκαν με τιμές αξιωματούχων ο δήμαρχος και η τοπική αυτοδιοίκηση του δήμου Μπόμα, αλλά και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Σημειώνεται πως η επίσκεψη της Ελεονώρας Μελέτη είναι η πρώτη πολιτική επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στην περιοχή για αυτό και η τοπική αυτοδιοίκηση τίμησε την ευρωβουλευτή απονέμοντας της τον τίτλο του επίσημου δημότη.
«Η επίσκεψη αυτή είναι ιστορική για τον τόπο μας και θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αξιότιμη κα Μελέτη για όλα όσα κάνει προκειμένου να παραμείνει ζωντανό το πιο ηχηρό στοιχείο ελληνισμού που έχει καταφέρει να επιζήσει χιλιάδες χρόνια στη γη αυτήν που αποτελεί καρδιά της Μεγάλης Ελλάδας» δήλωσε ο Δήμαρχος Μπόβα, Τζοβάνι Αντρέα Κασίλε.
Η Ελεονώρα Μελέτη, η οποία συνοδευόταν από τον σύζυγο της Θοδωρή Μαροσούλη και την κόρη της Αλεξάνδρα Ωκεανίς, δεν γνώριζε ότι θα της αποδοθεί ο τίτλος του επίτιμου δημότη και δήλωσε βαθιά συγκινημένη: «Η αγάπη μου για την Ελλάδα, την ιστορίας της και τη γλώσσα μας, που είναι μητέρα όλων των γλωσσών, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για την προσπάθεια που κάνουμε ώστε τα Γκρέκο να μην χαθούν όπως άλλες γλωσσικές μειονότητες στο χρόνο.
Η κάθε γλώσσα είναι η μαγιά των πολιτισμών, ένας πολύτιμος κώδικας που μέσα του εσωκλείει ιστορία, ιδέες, ήθος, βιώματα. Τα Γκρέκο είναι μία γλώσσα γέφυρα της Μεγάλης Ελλάδας με τη Καλαβρία και ζωντανή απόδειξη του ελληνισμού, και το να έρχομαι εδώ, είναι σαν να επιστρέφω σε μία χώρα ψυχής».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα.