Δίκη της Χρυσής Αυγής – Δίκη της Χούντας: Τότε και τώρα – Οι δυο δίκες που συγκλόνισαν την Ελλάδα (Pics,vid)

Η σημερινή μέρα, γράφτηκε στην ιστορία σαν μια ακόμα νίκη της Δημοκρατίας κατά του φασισμού. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν έξω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή! Οι εικόνες, μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω. Πριν από 45 χρόνια στις 23 Αυγούστου του 1975 ο ελληνικός λαός πανηγύρισε για την απόφαση, που έστελνε για πάντα στη φυλακή τους πρωτεργάτες της χούντας! Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αποδεικνύεται ότι τα θεμέλια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, είναι πολύ βαθιά ριζωμένα. 

Σήμερα, ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος». Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. 

Πρόεδρος της έδρας, αυτή τη φορά μια γυναίκα αρεοπαγίτης, η Μαρία Λεπενιώτη. Στη θέση που  το 1975 έκατσε ο επίσης αρεοπαγίτης Γιάννης Ντεγιάννης, ο θρυλικός “δικαστής της χούντας”. 

Ανατρέχοντας στο αρχείο της ΕΡΤ, βρήκαμε έναν ιστορικό θησαυρό με οπτικό υλικό από την ακροαματική διαδικασία των πρωταίτιων της Χούντας

Η δίκη των πρωταιτίων της Χούντας – Η απόφαση – 23 Αυγούστου 1975

Στις 23 Αυγούστου 1975 ανακοινώνεται η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για την δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Η δίκη έλαβε χώρα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, από τις 28 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου 1975. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την ταινία αμοντάριστου υλικού της τηλεοπτικής κάλυψης της δίκης από το ΕΙΡΤ, με την ιστορική στιγμή της απόφασης. Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλης της έδρας εισέρχονται στην αίθουσα και στη συνέχεια ο Γιάννης Ντεγιάννης ανακοινώνει τις ποινές των Γεωργίου Παπαδόπουλου,Στυλιανού Παττακού, Νικολάου Μακαρέζου, Γρηγορίου Σπαντιδάκη, Γεωργίου Ζωιτάκη, Οδυσσέα Αγγελή, Δημητρίου Ιωαννίδη, Ιωάννη Λαδά, Αντωνίου Λέκκα, Μιχαήλ Ρουφογάλη και Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου. Οι λήψεις καλύπτουν διαδοχικά με γενικά πλάνα την αίθουσα του δικαστηρίου και την έδρα και με κοντινά πλάνα τους κατηγορούμενους την ώρα που ακούν τις επιβληθείσες ποινές.Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: https://bit.ly/2L878YP#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Gepostet von ΕΡΤ Αρχείο am Donnerstag, 1. August 2019

 

 

Όπως διαβάζουμε από το σπάνιο αρχείο της ΕΡΤ :”Οι πραξικοπηματίες οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι δικηγόροι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Γρηγόρης Κασιμάτης, Φοίβος Κούτσικας, Κωνσταντίνος Αναγνωστάκης και Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα αφορούσε αρχικώς 24 κατηγορούμενους. Από αυτούς δεν δικάστηκαν οι Κωνσταντίνος Ασλανίδης ο οποίος ήταν φυλακισμένος στη Γένοβα, οι Πέτρος Κωτσέλης και Ιωάννης Παλαιολόγος, οι οποίοι φυγοδικούσαν, καθώς και ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος δικάστηκε ξεχωριστά από το Στρατοδικείο, στη Δίκη των βασανιστών της Χούντας. Συνολικά 65 μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν μεταξύ των οποίων σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή της χώρας όπως οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παναγής Παπαληγούρας, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Μαύρος, Ανδρέας Παπανδρέου, Ηλίας Ηλιού, Χαρίλαος Φλωράκης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η Δίκη των πρωταιτίων της Χούντας από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έλαβε χώρα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, από τις 28 Ιουλίου έως τις 23 Αυγούστου 1975. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Ντεγιάννης.

 Οι κατηγορίες που αντιμετώπισαν οι 20 πραξικοπηματίες αφορούσαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.

Στο τέλος του  παραπάνω βίντεο ντοκουμέντο,  ο δημοσιογράφος που κάλυπτε τη δίκη Χρήστος Οικονόμου, έκλεισε το ρεπορτάζ λέγοντας μια φράση που είπαν και σήμερα οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία ήταν η εξής:

“Η αδέκαστη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη της δημοκρατίας, εμίλησε”! είπε κλείνοντας τη μετάδοσή του ο Χρήστος Οικονόμου

Read More

And More