Δημήτρης Λιγνάδης: Έτσι ξεκίνησαν όλα – Το χρονικό της αποκαθήλωσής του – Οι καταγγελίες, η φυλάκιση και η δίκη

Η μέρα που τα τέσσερα φερόμενα ως θύματα περίμεναν με αγωνία έφτασε… Σήμερα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου αρχίζει η περιβόητη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος πρόκειται να λογοδοτήσει για τους βιασμούς τριών ανήλικων αγοριών και ενός ενήλικου άνδρα.

Η ώρα της αποκαθήλωσης του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και πρωταγωνιστή σε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις που βρίσκεται προφυλακισμένος τους τελευταίους μήνες μετά τις κατηγορίες για βιασμούς κατά συρροή ήρθε πριν περίπου έναν χρόνο… 

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορείται για βιασμό σε βάρος ενός 25χρονου άνδρα το 2010, ενός ακόμη άνδρα το 2015 στην Επίδαυρο, για το βιασμό ενός 24χρονου σήμερα άνδρα το 2015, αλλά και τον βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2018.

Το χρονικό της «κατηφόρας» –  Οι άνθρωποι που βγάζουν στο εδώλιο τον Δημήτρη Λιγνάδη

 

  • Η πρώτη καταγγελία για βιασμό

Όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές Φεβρουαρίου – στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo – ο Νίκος Σ. μέσα από μια συγκλονιστική συνέντευξη εξομολογήθηκε τον βιασμό που βίωσε σε ηλικία 19 ετών. Χωρίς να κατονομάζει τον θύτη, ο Νίκος Σ. περιέγραφε με λεπτομέρειες όλα όσα είχε βιώσει στο σπίτι του γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού.

«Εκείνος ξεκίνησε να χαϊδεύει τα γεννητικά του όργανα πάνω από την πετσέτα και να μου κάνει κι έναν πρόλογο ότι ένας ηθοποιός καλείται να παίξει δύσκολους ρόλους». Λέει επίσης: «με ρώτησε τι εμπειρίες έχω, αν έχω κάνει σεξ, αν έχω κάνει στοματικό έρωτα. Εγώ ήμουν τότε 19 ετών και μου ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσω για τη σεξουαλική μου ζωή. Δεν είχα άλλωστε και αυτές τις εμπειρίες που μου ζητούσε να του πω. Ούτε μπορούσα να απαντήσω σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, που έρχονταν η μία μετά την άλλη καταιγιστικές».

«Μετά ζήτησε αυταρχικά να κάνω στοματικό έρωτα στο νεαρό που καθόταν δίπλα μου. Το έκανα κι ένιωθα, κοιτάζοντας το παιδί, ότι κι αυτός δεν αισθανόταν άνετα, είχε μία εξίσου τεράστια αμηχανία με μένα. Το παιδί αυτό ήταν ευγενικό μαζί μου, ενώ ο άλλος, ο σκηνοθέτης, ήταν «αυτοκρατορικός», σαδιστικά αυταρχικός. Μετά μου ζήτησε να κάνω στοματικό έρωτα και στον ίδιο» υποστήριξε ο Νίκος Σ.

Η αρχή έγινε και τότε και άλλα αγόρια άρχισαν να μιλάνε, και να αποκαλύπτουν πως και εκείνα είχαν πέσει θύματα. Για μέρες υπήρχαν φήμες που έκαναν λόγο για έναν γνωστό θεατράνθρωπο που ασελγούσε σε ανήλικα. Τα στοιχεία που έρχονταν στο φως έδειχναν ένα πρόσωπο όμως κανείς δε μπορούσε να μιλήσει με σιγουριά για ένα τέτοιο θέμα πριν αυτό φτάσει στη δικαιοσύνη…

  • Η καταγγελία που οδήγησε στις επόμενες αλλά και στη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη

Το φως της δημοσιότητας είδε ακόμη μια καταγγελία, αυτή του Βασίλη Κ. Όπως θα γίνει γνωστό, ο 41χρονος σήμερα Βασίλης είναι ο πρώτος που οδηγήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στις αρχές και κατέθεσε μήνυση για βιασμό όταν ήταν 15 ετών σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου.

Ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό», μη παραγεγραμμένο, δηλαδή, αδίκημα.

«Καθόμασταν δίπλα – δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρονών. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Είχα παγώσει. Αλλά μέσα μου ένιωθα και έναν ενθουσιασμό» είχε αναφέρει ο Βασίλης.

  • Η δεύτερη καταγγελία για βιασμό

Παρότι τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο 41χρονος είχαν υποπέσει σε παραγραφή, εντούτοις οι μάρτυρες που πρότεινε να εξεταστούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που βρίσκονταν σε εξέλιξη, έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο μηνυτής, είχε υποδείξει στις εισαγγελικές αρχές ως μάρτυρα ένα νεαρό άνδρα με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον οποίο γνώρισε, όπως είχε αναφέρει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο συγκεκριμένος νεαρός καταθέτοντας στην εισαγγελία υποστήριξε πως είχε βιασθεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του έτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης «στην Επίδαυρο Αργολίδας, πρώτες πρωινές ώρες της 26.07.2015, εντός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος όπου είχε καταλύσει με τον Αιγυπτιακής καταγωγής (…) γεννηθέντα την 02.09.1997 την ώρα που αυτός κοιμόνταν σε πρηνή θέση, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη σωματική του δύναμη, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματός του και κρατώντας τον σφιχτά από τη μέση, κατά τρόπο που να μη δύναται αυτός να αντισταθεί, ενήργησε σε βάρος του» και παρά τη θέλησή του προέβη σε ασελγείς πράξεις «ικανοποιώντας έτσι τη γενετήσια ορμή του».

  • Η τρίτη καταγγελία για βιασμό

Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα άνδρα ηλικίας σήμερα 46 ετών, ο οποίος κατέθεσε στις δικαστικές αρχές πως ο σκηνοθέτης αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος.

Για αυτή την υπόθεση το βούλευμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή κατά το διάστημα 05-06/12/2018, αφού προσκάλεσε (ο κατηγορούμενος) στο διαμέρισμά του τον (….) γεννηθέντα την 02.02.1976, άσκησε σε βάρος του σωματική βία, περιάγοντας τον σε κατάσταση αναισθησίας με τη χρήση υπνωτικής ουσίας που έριξε κρυφά στο ποτό του».

Στη συνέχεια με τη χρήση «ερωτικού βοηθήματος – δονητή» τον βίασε. Όταν δε το φερόμενο ως θύμα ζήτησε εξηγήσεις από το Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος του είπε: «Έλα που δε σου άρεσε, να σου δώσω πενήντα εκατό ευρώ να φύγεις». Τότε, «ο καταγγέλλων «τον χαστούκισε και ο κατηγορούμενος τον απείλησε πως αν δεν έφευγε αμέσως από το διαμέρισμα, θα καλούσε την αστυνομία, λέγοντας του με νόημα ότι οι αστυνομικοί θα πίστευαν τον ίδιον και όχι αυτόν, λόγω προφανώς του ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αναγκάζονταν τον με τον τρόπο αυτό να αποχωρήσει».

  • Η τέταρτη καταγγελία για βιασμό

Όσον αφορά στην τέταρτη υπόθεση βιασμού ανηλίκου, για την πράξη αυτή το βούλευμα αναφέρει για τον κατηγορούμενο πως «σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή, την 15.03.2015, την ώρα που ο φιλοξενούμενος στο διαμέρισμά του (…) ουκρανικής καταγωγής, γεννηθείς την 02.06.1997, βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο με ένα φίλο του, εισήλθε αιφνίδια στον χώρο, όντας γυμνός από τη μέση και κάτω». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης αφού ακινητοποίησε τον ανήλικο προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του.

Κατά τις δικαστικές αρχές, ο ανήλικος είχε εκμυστηρευτεί στον κατηγορούμενο ότι στο σπίτι που έμενε με την οικογένειά του δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ότι η μητέρα του ήταν αλκοολική και ότι ο πατέρας του είχε βιαιοπραγήσει αρκετές φορές σε βάρος του. «Ο κατηγορούμενος χωρίς δισταγμό του πρότεινε να μείνει σπίτι του, όπως και έγινε». Εκεί, σύμφωνα με τη δικογραφία ο ανήλικος «ανέχονταν» σεξουαλικές επαφές με τον κατηγορούμενο «για να παραμένει σπίτι του, όπως παραδέχθηκε…».

Οι λόγοι που βγήκε το ένταλμα σύλληψης

 

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Read More

And More