Διχάζει το δικαίωμα στις νέες μητέρες να θηλάζουν στη δουλειά

Σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η ενσωμάτωση οδηγίας που επικυρώθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην βρετανική νομοθεσία. Σύμφωνα με την νέα οδηγία οι εταιρείες που έχουν στο προσωπικό τους νέες μητέρες θα πρέπει να τους παρέχουν τα απαραίτητα – ειδικό ψυγείο, διάλειμμα για θηλασμό κτλ – προκειμένου εκείνες να μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά μαζί με το μωρό τους.

Κι αν στο πρώτο άκουσμα κάτι τέτοιο ακούγεται πρωτοπορειακό και ριζοσπαστικό, ειδικοί εργατολόγοι της Μεγάλης Βρετανίας διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να εχει κάτι τέτοιο στις γυναίκες εργαζόμενες. Ιδαιτερα στην περίπτωση που ο νόμος κάνει την οδηγία αυτή υποχρεωτική και όχι προαιρετική και κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, για τους εργοδότες. Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς το κόστος μιας τέτοιας νομοθεσίας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καταλαβαίνει πως ενδέχεται οι εργοδότες να γίνουν ακόμη πιο… “φαλοκράτες” στην επιλογή εργαζομένων.

Την ίδια ώρα βέβαια που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση στην Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα ούτε λόγος. Φαίνεται πως για τα ελληνικά δεδομένα ακόμη και η πιθανότητα να μείνει κανείς έγκυος είναι απαγορευτική. Πόσω μάλλον, να παρέχεται στις νέες μητέρες εξοπλισμός και διάλειμμα για να θηλάζουν.

Read More

And More