Ε.Ε: ”Δεν ζητήσαμε ποτέ να κοπούν οι συντάξεις στο μισό”!

Η επιστολή που έφτασε στα χέρια της εφημερίδας ”ΤΟ ΒΗΜΑ” από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, σοκάρει. Ο Αλφαντάζ απάντησε στις ερωτήσεις του ΒΗΜΑΤΟΣ περί συνταξιοδότησης εκ μέρους του κυρίου Ολι Ρεν και είπε τα εξής:

”Ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να δηλώσω τα εξής: Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει κάποια σύγχυση στον ελληνικό Τύπο σχετικά με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο Μνημόνιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτι κού συστήματος και συγκεκριμένα για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, ένα εξαιρετικά τεχνικό και περίπλοκο ζήτημα.

Για τις συντάξεις το Μνημόνιο ορίζει πως η μεταρρύθμιση πρέπει να διασφαλίζει ότι η αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται για τα επόμενα 50 χρόνια είναι παρόμοια με την αύξηση σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης (περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ). Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα και η ύπαρξη ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικής προστασίας στο μέλλον.

Για την επίτευξη του πρωταρχικού αυτού στόχου το Μνημόνιο καθορίζει λεπτομέρειες για μια σειρά θέματα που θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών για τις συντάξεις τις επόμενες δεκαετίες, όπως για τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, την ηλικία συνταξιοδότησης, τις περιόδους εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης, την πρόωρη συνταξιοδότηση κτλ. Υπήρξε θετική πρόοδος και συμφωνία για τα περισσότερα θέματα με τις ελληνικές αρχές για το πώς θα μεταφραστεί η απαίτηση αυτή στον νόμο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Επιτρέψτε μου ωστόσο να υπογραμμίσω πως πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ενα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% ως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα περισσότερα μέλη της ΕΕ και είναι αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς για την κοινωνική ασφάλιση”.

Ξέρεις τι σημαίνουν όλα αυτά; Όλα όσα ακούγαμε το τελευταίο διάστημα για απαίτηση της τρόικας να μειωθεί η σύνταξη στο 50% του μισθού, διαψεύδονται από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαΐκής Επιτροπής.

Read More

And More