Ε. Στάη: Όσα λέγονται για τις απαιτήσεις μου στην ΕΡΤ είναι αστεία!

H Έλλη Στάη μίλησε στο TV Έθνος για τη βραδινή της επανεμφάνιση στην ΕΡΤ μετά από 20 χρόνια! Αν και θεωρεί πως το μέλλον είναι το διαδίκτυο, αλλά και το παρόν. Τι λέει ωστόσο για την επιστροφή της;

Αυτή την περίοδο η δημόσια τηλεόραση έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει. Είναι περίοδος όπου όλα τα ΜΜΕ πλήττονται από την κρίση. Είναι από τους χώρους που αισθάνονται πρώτοι τον κραδασμό της κρίσης και πιστεύω πολύ στον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης αυτή τη στιγμή. Η δημόσια τηλεόραση μπορεί να βάλει καινούργια θεμέλια και καινούργιες αρχές, μπορεί να δώσει ένα καινούργιο πνεύμα και μπορεί να προχωρήσει πράγματα που έχουν βρεθεί σε τέλμα καιρό. Ηταν πρόκληση για μένα η πρόταση που μου έκανε ο καινούργιος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης. Πάντα προχωράς ανάλογα με αυτά που σου έρχονται στη ζωή και με τους ανθρώπους που σε εμπνέουν ή που σου δίνουν τη διάθεση να συνεργαστείς μαζί τους. Είναι πολύ απλό, είναι όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή.”

Σε μια τόσο δύσκολη εποχή δεν είναι δύσκολο να κάνετε αντικειμενικά τη δουλειά σας σε ένα κρατικό μέσο;

Οχι δεν το πιστεύω αυτό. Γιατί θα με βοηθήσει η πείρα που έχω. Δεν πέρασαν άδικα τόσα χρόνια από πάνω μου! Αν μη τι άλλο αυτό είναι ένα πλεονέκτημα του χρόνου που περνάει, ότι δηλαδή αποκτάς μια εμπειρία και μια δυνατότητα να διαχειρίζεσαι καλύτερα δύσκολες καταστάσεις. Δυσκολίες στη διαχείριση της αντικειμενικότητας έχεις τις ίδιες και στα ιδιωτικά μέσα. Και επειδή το έχω ζήσει πάρα πολύ καλά και πάρα πολλά χρόνια και από πόστα που διαχειριζόμουν, έχω να σου πω ότι ίδιας εμβέλειας δυσκολία στη διαχείριση της αντικειμενικότητας υπάρχει και στα ιδιωτικά μέσα. Απλά είναι διαφορετικό το σύστημα. Εδώ είναι δημόσιο εκεί είναι ιδιωτικό. Εδώ έχεις να κάνεις με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και εκεί με τις ιδιωτικές και τις επιχειρηματικές. Ας τα απομυθοποιήσουμε λίγο τα πράγματα γιατί δεν είναι μονόπλευρα.

-Εσείς, η Ολγα Τρέμη και η Μαρία Χούκλη στα μεγάλα πόστα λοιπόν. Γυναικοκρατία στα δελτία…

Ναι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν είναι τωρινό, είναι παλιό. Μπράβο μας! Τα καταφέραμε! Αυτό εμένα μόνο χαρά μου δίνει. Αν τα καταφέραμε σε πόστα που είναι δύσκολα να είμαστε πλειοψηφία σε σχέση με τους άντρες, αυτό με χαροποιεί.

-Θα ασχοληθείτε με τα ποσοστά τηλεθέασης;

Εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα που τα ποσοστά τηλεθέασης ήταν ο παράγοντας νούμερο ένα της αξιολόγησης. Η δημόσια τηλεόραση σωστά δεν είχε και δεν έχει ως νούμερο ένα παράγοντα την τηλεθέαση. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ένας παράγοντας. Αλλά η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσουμε τώρα είναι να έχουμε μια ενημέρωση η οποία θα έχει την ποιότητα και τις δυνατότητες επικοινωνίας με τους πολίτες. Δηλαδή για μένα αυτό είναι το πρώτο κριτήριο. Να κάνουμε κάτι που ανταποκρίνεται σε κριτήρια ποιότητας και δημοσιογραφικής εμβέλειας που είναι αυτονόητα για όλους. Αυτό με ενδιαφέρει και αυτό ενδιαφέρει και τη δημόσια τηλεόραση πρωτίστως. Σίγουρα ένας από τους παράγοντες που μετριούνται είναι και τα νούμερα τηλεθέασης. Ελπίζω αυτή την περίοδο και στα ιδιωτικά κανάλια να μην είναι ο πρώτος παράγων, έτσι ο ανταγωνισμός να έχει κι άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Πιστεύετε πως η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανταγωνιστική με την ιδιωτική τηλεόραση;
Η δημόσια τηλεόραση έχει τα δικά της κριτήρια και τους δικούς της στόχους σε όλο το φάσμα του προγράμματος, όχι μόνο στην ενημέρωση. Εχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, έχει άλλου εύρους ενημέρωσης δυνατότητες που πρέπει να εξαντλήσει, έχει πολιτιστικό χαρακτήρα που πρέπει να δώσει. Το να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τα ιδιωτικά, αυτός δεν είναι ο τρόπος της δημόσιας τηλεόρασης, να είναι ανταγωνιστική.

Διάβασε περισσότερα στο TV Έθνος

Read More

And More