Εγγονός Μίκη Θεοδωράκη: “Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει”

Ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιθυμίας του παππού του να ταφεί στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στον Γαλατά Χανίων.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, υπογράμμισε:

«Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη . Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγελίδης είχε ξεσπάσει γράφοντας:

 

«Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους . Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης . Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθήσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητας που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή . Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη . Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του. Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φώς του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας . Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη . Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη.

Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν.

Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας».

Σημειώνεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη, προσέφυγε πάντως με αίτησή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προσκομίζοντας τα έγγραφα που αποδεικνύουν πως τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσουργού ήταν να ταφεί στα Χανιά. 

Στον αντίποδα, η κόρη του Μίκη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, που φέρεται να είναι κυρίως εκείνη που επιθυμεί την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι, ανέφερε σε δική της ανάρτηση, την εξής φράση, την οποία αποδίδει σε κάποιον που της την απηύθυνε: «Το σκέφτηκα πολύ καλά και θέλω να σου πω ότι αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια».

Read More

And More