Έλλη Στάη: Ο χώρος των ελληνικών media διογκώθηκε και πήραν αέρα τα μυαλά πολλών!

Έλλη Στάη: Ο χώρος των ελληνικών media διογκώθηκε και πήραν αέρα τα μυαλά πολλών! | tlife.gr

Σε συνέντευξη που έδωσε η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Έλλη Στάη, στην εφημερίδα »ΤΟ ΒΗΜΑ», μίλησε για την κρίση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το κλείσιμο της ΕΤ1 καθώς και για όσα την ανησυχούν σε σχέση με την νέα γενιά.

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί αναβρασμός στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Θεωρεί ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ΕΡΤ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
»Γενικώς πιστεύω ότι παρέµβαση στον δηµόσιο τοµέα έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό είναι δεδοµένο. Οµως στην περίοδο της κρίσης που διανύουµε γίνονται όλα πάρα πολύ άτσαλα και µέσα σε αυτή την ατσαλοσύνη γίνονται και λάθος πράγµατα. Οπότε στο κατ’ αρχήν συµφωνώ, στα επίµέρους διαφωνώ σε πάρα πολλά».

Σχετικά με το κλείσιμο της ΕΤ1
»∆εν νοµίζω ότι το να κλείσεις µια συχνότητα είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχεις αυτό το περίφηµο “συµµάζεµα”. Θα µπορούσε να είχε γίνει µια πιο σωστή κατανοµή του προσωπικού, ώστε να αξιοποιηθούν άνθρωποι που αξίζουν τον κόπο και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην ΕΡΤ. ∆ηλαδή ένα νέο οργανόγραµµα που είχα ακούσει ότι ετοιµαζόταν από πέρυσι, θα ήταν µια σωστή κατεύθυνση σε καιρό ειρήνης. Τώρα όµως έχουµε καιρό πολέµου και, όπως γνωρίζετε, δεν φέρνει τίποτα λογικό».

Η άποψή της για τη μετατροπή δημοσιογράφων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα σε κρατικούς υπαλλήλους
»Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι έξω από κάθε λογική. Ο δηµοσιογράφος δεν µπορεί να είναι δηµόσιος υπάλληλος γιατί έτσι χάνει τον χαρακτήρα και την ουσία του επαγγέλµατός του. ∆ιαφωνώ κάθετα».

Της έχουν ασκηθεί ποτέ πιέσεις από την πολιτική εξουσία να χαμηλώσετε τους τόνους στο δελτίο ειδήσεων;
»Θα πω κάτι και ας το ερµηνεύσουν οι αναγνώστες. Προσωπικά σε εµένα ανάλογη παρέµβαση δεν έγινε ποτέ. ∆εν µπορώ να γνωρίζω τι έχει γίνει αλλού. Ξέρω όµως ότι έχουν δυσαρεστηθεί διάφοροι πόλοι εξουσίας από το γεγονός ότι είµαστε πιο ανεξάρτητοι από όσο ήθελαν. Το µήνυµα το έχω πάρει. Και όταν µιλάω για πόλους εξουσίας δεν αναφέροµαι µόνο στην κυβέρνηση. Είναι πολλοί αυτοί οι πόλοι. Αλλά δεν χαµπαριάζουµε».

Για την κρίση στα ελληνικά media
»Πιστεύω ότι υπάρχει ένας συνδυασμός οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιοπιστίας που είναι αλληλένδετες. Σε αυτή την περίφημη φούσκα που ζήσαμε τα media έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους δημοσιογράφους, αφορά και τους εκδότες, τους επιχειρηματίες. Διογκώθηκε πολύ ο χώρος αυτός στην Ελλάδα και πήραν αέρα τα μυαλά πολλών».


Ως μητέρα, στην επαφή της με τη νέα γενιά, αυτό που την ανησυχεί περισσότερο είναι…

»Οτι αυτά τα παιδιά ξεκινούν με το αδιέξοδο μπροστά τους. Και αυτό έχει πάρα πολλά πλοκάμια. Τι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει ένας νέος στο ξεκίνημα της ζωής του όταν καταγράφονται αυτά τα απίστευτα ποσοστά ανεργίας; Εκείνο που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν ως αναγκαιότητα το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα».

READ more