Εμπλοκή με το κτίριο που είχε βρεθεί – Αναζητούν τώρα νέο κτίριο

Μαραθώνιες είναι οι διαβουλεύσεις έξω από την είσοδο της Νομικής Σχολής ανάμεσα στους δύο εισαγγελείς και τους εκπροσώπους των μεταναστών και τους αλληλέγγυους, με την κυβέρνηση να κάνει πίσω στους όρους που έθεσαν οι μετανάστες για την μετεγκατάστασή τους

Οι απεργοί πείνας ζητούν εάν δεχθούν τελικά να μεταφερθούν να μεταφερθούν με πλήρη ασφάλεια, χωρίς κανένας να τους συλλάβει και να ασκηθεί βία, στο νέο κτίριο να μπορούν να τους επισκέπτονται οι αλληλέγγυοι και να μην υπάρχει καμία παρουσία αστυνομικών ούτε μέσα στο κτίριο αλλά ούτε και περιμετρικά. Επίσης ζητούν να μην μεταφερθούν όχι με πούλμαν ή κλούβες αλλά κάνοντας πορεία

Ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή, καθώς ο ιδιοκτήτης του νέου κτιρίου αρνείται να μεταφερθούν οι μετανάστες, χωρίς το κτίριο να φυλάσσεται εντός και εκτός από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ζητά πλέον και να μην επιτρέπεται η είσοδος στους αλληλέγγυους

Δες το βίντεο με τον εισαγγελέα έξω από τη Νομική

Πάντως, πλέον στην περιοχή η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει το κτίριο, ενώ τα ΜΑΤ εγκλώβισαν ομάδα νεαρών που από τα Εξάρχεια είχαν την πρόθεση να μεταβούν στο κτίριο της Νομικής. Η ακτίνα αποκλεισμού πάντως διευρύνεται από την Αστυνομία, πέριξ της Νομικής Σχολής Αθήνας. Στην περιοχή, που οριοθετείται από τους δρόμους Ομήρου, Σκουφά, Ασκληπιού, Πανεπιστημίου, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και η προσέγγιση πεζών, ακόμη και δημοσιογράφων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά το πλήρες αδιέξοδο για την αποχώρηση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής, καθώς σύμφωνα με το ψήφισμα των απεργών πείνας, οι ίδιοι δηλώνουν πως δεν θέλουν να αποχωρήσουν από το κτίριο μιας και το άλλο κτίριο που τους προτείνεται είναι ακατάλληλο. Όπως έγινε γνωστό οι μετανάστες θεωρούν πως δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο που βρίσκονται τώρα δεν γίνονται μαθήματα.

Σύμφωνα με το ψήφισμα των απεργών είναι αδύνατη η μετεγκατάστασή τους για τους εξής λόγους:

1. Στον προτεινόμενο χώρο θα μπορούν να είναι μέσα οι απεργοί πείνας αλλά όχι οι αλληλέγγυοι

2. Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία γεγονός που όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις

3. Η προτεινομένη λύση είναι προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση

Τους λόγους που δεν τους άρεσε το κτίριο που τους προτάθηκε να μεταφερθούν θα εξηγήσουν σε λίγο στην γενική συνέλευση που θα κάνουν οι μετανάστες και οι εκπρόσωποί τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι του Φόρουμ αλλά και εκπρόσωποι των μεταναστών πήγαν και είδαν το κτίριο που προτάθηκε να μεταφερθούν αλλά το έκριναν ακατάλληλο.

Ετσι οι μετανάστες συνεδριάζουν και όλοι κρέμονται από τα χείλη τους, αφού κανείς δεν επιθυμεί να λήξει με βίαιο τρόπο η κατάληψη της Νομικής.

Στη διάθεσή τους, πάντως, βρίσκονται και λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στο νέο κτίριο, ενώ φαίνεται ότι την ασφαλή μετάβασή τους έχει εγγυηθεί και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την άλλη, η είδηση που βγήκε από τη συνάντηση του Πρύτανη του πανεπιστημίου της Αθήνας με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, είναι οτι από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί υπάρχουν ευθύνες για τους διακινητές των λαθρομεταναστών.

Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του για να μην υπάρξει βίαια εκκένωση της Νομικής Σχολής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.

Μετά την απόφαση αυτή ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης έδειξε τις προθέσεις του δηλώνοντας πως εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. “Η λύση βρέθηκε αλλά οι μετανάστες δεν τη δέχτηκαν”, ενώ καταλήγοντας δήλωσε πως “τα επόμενα βήματα θα τα δείτε”.

Λίγο πριν το ψήφισμα, είχαν φτάσει τα πούλμαν που θα μετέφεραν τους λαθρομετανάστες στο νέο κτίριο, αλλά τελικά μετά την δραματική αυτή εξέλιξη, αποχώρησαν.

Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.
Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή συγκαλείται τώρα το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειες μετά και το νέο αδιέξοδο. Επίσης, το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνέλευση των φορέων που βρίσκονται στο πλευρό των λαθρομεταναστών, προκειμένου και εκείνοι να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ ο ίδιος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου διαπραγματεύεται με τους επικεφαλής της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Από την άλλη, η είδηση που βγήκε από τη συνάντηση του Πρύτανη του πανεπιστημίου της Αθήνας με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, είναι οτι από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί υπάρχουν ευθύνες για τους διακινητές των λαθρομεταναστών.

Συνεχής ενημέρωση στο newsit!

Read More

And More