Ένας 14χρονος καρκινοπαθής έδωσε “φλόγα” ζωής μετά τον θάνατό του!

Ο 14χρονος Χαρίλαος Ψυχογιός έπασχε από καρκίνο και δυστυχώς δεν τα κατάφερε να νικήσει την ασθένειά του. Άφησε την τελευταία του πνοή την 1η Ιουνίου ύστερα από μάχη που έδωσε με την ανίατη ασθένεια.

Το αγγελούδι από την Χαλκίδα βύθισε σε πένθος όλη την τοπική κοινωνία αφού πριν καλά καλά προλάβει να γνωρίσει την ζωή, έφυγε από αυτή. Οι γονείς του Στάθης και Ευαγγελία έχασαν το καμάρι τους και είναι απαρηγόρητοι αλλά πρέπει να σταθούν στα πόδια τους για το άλλο τους παιδί, την κόρη τους Χρυσάνθη.

Ο Χαρίλαος πήγε στον ουρανό μαζί με τα άλλα αγγελούδια, η “φλόγα” του όμως θα μένει άσβεστη και το φρόντισε ο ίδιος με τον πιο γλυκό τρόπο. Έγραψε στίχους και το τραγούδι του αυτό θα είναι πάντα ένα μήνυμα ζωής για όλους μας…

“Τη γη κάτω από τα πόδια μου έχασα ένα φεγγάρι
μα είχα εκεί δίπλα μου το φίλο μου τον Άρη!!!
Η δύναμή μου αστείρευτη πηγάζει από τα ωραία
μα δε θα ήταν αρκετή χωρίς τέτοια παρέα

τον Μήτσο , τον Μιχάλη και τον Κώστα εννοώ
εκεί να ‘χω κοντά μου σε κάθε μου στιγμή
σε κάθε δυσκολία σε κάθε αναπνοή!

Στην Μαίρη και στον Γιώργο μεγάλο ευχαριστώ
τα έργα τους γλιτώνουν ψυχές πολλών παιδιών
που για την ζωή τους πολεμούν μέσω θεραπειών!
Οι ήρωες γεννιούνται μέσα από όλο αυτό ποιός Superman, ποιός Batman, ποιός Robbin κλπ
εδώ μιλάμε για ψυχές και για μικρά παιδιά,

που δεν είναι έξω να παίζουν να γελούν,
μα είναι εδώ μέσα και μαθαίνουν ν’ αγαπούν!”

Ο Χαρίλαος ήταν ένα από τα παιδιά του συλλόγου “Φλόγα”, γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Οι στίχοι που έγραψε περιγράφουν τη ζωή του και κυρίως τα συναισθήματά του δίπλα στους ανθρώπους της “Φλόγας”. Μέσα σε κάθε λέξη κρύβεται μία μικρή αλήθεια από τον Χαείλαο αλλά και κάθε άλλο παιδί που φιλοξενείται στον σύλλογο και παρόλο που ο μόνο εκείνος το έγραψε, σίγουρα το νιώθουν όλα!

Μάλιστα, πρόσφατα έγινε και βίντεο κλιπ με την συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών για να μπορέσει έτσι να διαδοθεί το μήνυμά του πιο γρήγορα και σε περισσότερους ανθρώπους. Το τραγούδι αυτό έγινε με λίγα λόγια το τραγούδι του συλλόγου!

Οι καλλιτέχνες που με μεγάλη χαρά πήραν μέρος στο να γίνουν οι στίχοι του μικρού Χαρίλαου μήνυμα ελπίδας, με τη σειρά που εμφανίζονται, είναι οι: Δημήτρης Φάκος, Μπέσσυ Αργυράκη, Κώστας Κόκλας, Στεφανία Ρίζου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Χειμωνέτος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιώργος Καπνίσης, Ελεάνα Αζούκη, Καίτη Φίνου, Σπύρος Μπιμπίλας, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος. Όλοι του ςκαταξιωμένοι και με μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια θέματα. Άλλωστε από αυτούς που είναι μπροστά στα φώτα περιμένουμε να μας δώσουν το παράδειγμα ή απλά να το διαδώσουν…

“Δώσ’ μου φωτιά την φλόγα μου ν’ ανάψω
Δώσ’ μου πνοή τη σκέψη μου ν’ αλλάξω
Με ένα σου άγγιγμα θα κλάψω, θα γελάσω
Μα όσα ζήσαμε μαζί ποτέ.. δεν θα ξεχάσω”

Αυτό είναι το ρεφρέν του τραγουδιού του 14χρονου Χαρίλαου στο οποίο συμμετείχαν ακόμα οι: Βασίλης Τερλέγκας, Ορφέας Παπαδόπουλος, Ευγενία Παναγοπούλου, Γιάννης Μωραϊτης, Εβελίνα Αργυράκη, Κωνσταντίνος Γιανναράκης.

Δες το βίντεο κλιπ για το επίσημο τραγούδι της “Φλόγας”, Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια στο οποίο συμμετέχουν και κάποιο από τους εθελοντές:

Λίγα λόγια για την “Φλόγα”

Από το 1982 που ιδρύθηκε, εκατοντάδες γονείς, προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν εθελοντικά, τις υπηρεσίες τους, ώστε η “Φλόγα” να παραμένει αναμμένη και δυνατή.

Η “Φλόγα” σήμερα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα παιδιών και εφήβων.

Τα έσοδά της είναι δωρεές, μικρές και μεγάλες, από ευαισθητοποιημένους φίλους και φορείς. Παρά το γεγονός ότι η “Φλόγα” δεν είναι και τόσο γνωστή όσο άλλοι σύλλογοι, εν τούτοις το κοινωνικό της έργο είναι τεράστιο. Η προσφορά της στα παιδιά και τους γονείς τους ανεκτίμητη…

Το σπίτι των παιδιών

Το 1990 αγοράστηκαν τα οικόπεδα και μετά από πολλές δυσκολίες και αγώνες πολλών γονιών, στις 21-10-2002 μπήκε για φιλοξενία το πρώτο παιδί με τους γονείς του. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2002 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Στεφανόπουλο.

Από τότε φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν εκατοντάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα, για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών.

Το σπίτι των παιδιών βρίσκεται στο Γουδί, σε απόσταση αναπνοής από τα Παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού για να είναι εύκολη η πρόσβαση των παιδιών σε αυτά.

Κάποια από αυτά, τα περισσότερα, γυρίζουν στα σπίτια τους και προσπαθούν να ξαναδρομολογήσουν την ζωή τους. Κάποια από αυτά συνεχίζουν τον αγώνα τους και κάποια άλλα, όπως ο μικρός Χαρίλαος,δεν καταφέρνουν να κερδίσουν την μάχη.

Για όλους αυτούς τους γονείς και άσχετα αν καταφέρουν να κρατήσουν το παιδί τους κοντά τους ή όχι, η ζωή στο ξενώνα θα βρίσκεται για πάντα στη καρδιά και στη σκέψη τους γιατί συνδέθηκε με τον αγώνα τους να κερδίσουν την ζωή του παιδιού τους. Χιλιάδες αγωνίες και φόβοι, δύναμη και ελπίδες συνθέτουν τη ζωή των γονιών στη διάρκεια της παραμονής τους στο ξενώνα.

Πολλές φορές αυτά που κερδίζουν φεύγοντας από εκεί είναι πολυ περισσότερα από αυτά που έχασαν γιατί εκτό ςαπό το δώρο της υγείας των παιδιών τους, κερδίζουν πολλούς και καλούς φίλους. Εξάλλου, οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται!

Βασικό μέλημα της “Φλόγας” είναι να περνούν ευχάριστα οι γονείς και τα παιδιά για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στην Αθήνα. Μάλιστα, αναπτύσει πολλές δράσεις στις οποίες συμμετέχουν, όπως είναι διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αγώνες δρόμου, ποδοσφαιρικούς αγώνες και πολλά άλλα.

Σε έναν από αυτούς τους αγώνες η ομάδα του συλλόγου αντιμετώπισε την ομάδα μικτή Τύπου από όπου είναι και η παρακάτω φωτογραφία.

Ένα από τα μεγαλυτερα μυστικά επιτυχίας της “Φλόγας” είναι οι ανθρωποι που δουλεύουν γι’ αυτή και γίνονται μέλη της οικογένειας κάθε παιδιού που φιλοξενείται στον ξενώνα. Οι άνθρωποι αυτοί ακούραστα και με ένα ζωγραφισμένο χαμόγελο πάντα στα χείλη προσφέρουν αγάπη και αισιοδοξία, στήριξη και κατανόηση και φυσικά θεραπεία στα παιδάκια που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη.

Να βοηθήσει ο καθένας με τον τρόπο του

Φυσικά πολλοί είναι και οι εθελοντές που βοηθούν ώστε τα παιδιά αυτά και οι γονείς τους να περνάνε όσο το δυνατόν πιο ανέμελα την παραμονή τους στον ξενώνα. Η Έμη Μουμούρη, τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Πειραιά στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών, είναι μία από αυτούς και μιλάει στο TLIFE τους λόγους που την οδήγησαν στο να γίνει εθελόντρια.

“O καθένας μπορεί να διαθέσει μια με δυο ώρες την εβδομάδα για να κρατήσει παρέα στα παιδιά. Ο χώρος έχει παιδότοπο και σαλόνια με ps3 κλπ όποτε απλά τα βοηθάμε να περνούν ευχάριστα την ώρα τους, με δημιουργική απασχόληση. Για την εκπαίδευσή τους υπάρχουν ειδικοί δάσκαλοι που τους κάνουν κατ’ οίκον από ο,τι ξέρω”, μας εξηγεί η Έμη.

Και προσθέτει: “Φεύγοντας από εκεί έχεις το συναίσθημα ότι κάτι έχεις προσφέρει και κυρίως γιατί τα παιδιά τα ίδια είναι ευτυχισμένα. Μερικές φορές είναι καταβεβλημένα από την αρρώστια αλλά αυτά χαμογελούν και χαίρονται, ακόμα και με μικρά πραγματάκια , όπως με το να βάψεις τα νύχια σε ένα κοριτσάκι ή με το να τους πας DVD παιδικό να δουν.”

“Οσο για τον καρκίνο αν και δεν επιτρέπεται να ρωτάμε πολλά , τα παιδιά το συζητούν κάποιες φορές με ωριμότητα και αισιοδοξία”, συνεχίζει η ίδια.

“Αν και λίγο καιρό εκεί πρόλαβα ένα παιδάκι που έβγαλε μαλλιά, έγινε καλά και έφυγε.. Βέβαια δε λείπουν και τα δυσάρεστα. Το σημαντικό είναι να πληροφορηθούν όσο περισσότεροι γίνεται ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί, να βοηθήσει ο καθένας με τον τρόπο του και να φεύγει με ένα αίσθημα χαράς από εκεί γιατί αν τυχόν φεύγουμε με βάρος και λύπηση για τα παιδιά, ο ίδιος ο σύλλογος σε παροτρύνει να σταματήσεις”, δηλώνει στο TLIFE.

Μάθε περισσότερα για την “Φλογα” και το έργο της στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου www.floga.org.gr

Read More

And More