Έντονη ανησυχία από τους καλλιτέχνες: “Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον κλάδο μας” [video]

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η εκπομπή της Τατιάνας ΣτεφανίδουΜαζί σου το Σαββατοκύριακο” παρουσίασε τις σκέψεις πολλών καλλιτεχνών για το μέλλον του κλάδου τους μετά τον κορονοϊό.

Χιλιάδες Έλληνες καλλιτέχνες ζουν στιγμές αγωνίας βλέποντας τα θέατρα και τις μουσικές σκηνές να έχουν βάλει λουκέτα από τις 10 Μαρτίου. “Είναι ένας κλάδο, που είναι από τη φύση του δύσκολος. Όταν τώρα πηγαίνεις σε μία κατάσταση που μας κλείνεις ό,τι και να γίνει και τώρα μιλάμε επ’ αόριστον, οπωσδήποτε πρέπει να γίνει κάτι. Να γίνει μία πρόβλεψη σε βάθος χρόνου για το τι θα κάνουμε. Αυτό ισχύει για καλλιτέχνες και οικογένειας στα επαγγέλματα τα περί ημών”, αναφέρει η Βασιλική Τρουφάκου.

“Τα εθνικά προϊόντα της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός και μετέπειτα ο τουρισμός. Αυτή τη στιγμή, αυτά τα δύο προϊόντα, τα μόνα που παράγουμε, δυστυχώς έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Ο τουρισμός δεν ξέρω πότε θα μπορέσει να σηκώσει το κεφάλι, με όλα αυτά που γίνονται, ο δε πολιτισμός, δυστυχώς, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά και όταν λέω πολιτισμός εννοώ και το τραγούδι, και το θέατρο, και το χορό, και τα φεστιβάλ και τους μουσικούς και όλους τους ανθρώπους της τέχνης και όλους που εργάζονται περιφερειακά.

Θα παρακαλούσα, λοιπόν, όλους τους αρμόδιους υπουργούς, να σκύψουν με στοργή πάνω στον πολιτισμό, γιατί η Ελλάδα χωρίς πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει. Το θέατρο δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας”, επισημαίνει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

“Ο πολιτισμός είναι ανάσα, είναι ζωή. Για να συνεχίσει να δίνει ανάσα ο πολιτισμός δεν πρέπει να του κόβεις την ανάσα. Η επόμενη ημέρα δεν έχει καμία μέριμνα για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούμαστε στον πολιτισμό τους προφανείς και μπροστά, αλλά και τους πολλούς αφανείς και πολύτιμους συνεργάτες μας. Δεν νοείται επόμενη ημέρα για την τέχνη χωρίς τέχνη, χωρίς πολιτισμό”, αναφέρει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Δες το βίντεο με τα λεγόμενα όλων των καλλιτεχνών:

Η ζωή τους άλλαξε εντελώς ξαφνικά, μιας και όπως λένε, από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Περισσότεροι από 150.000 είναι οι καλλιτέχνες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Read More

And More