Γιώργος Καραϊβάζ: Ήξεραν κάθε βήμα του οι δολοφόνοι – Ίσως είχαν ξαναπροσπαθήσει να τον σκοτώσουν

Το video ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, οι δυο άνδρες στο μαύρο σκούτερ αλλά και τα όσα υπάρχουν στο κινητό και τον υπολογιστή του Γιώργου Καραϊβάζ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αστυνομικών που ερευνούν την εν ψυχρώ δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.

Έχοντας στα χέρια τους τα πρώτα video από κάμερες ασφαλείας σπιτιών και καταστημάτων της περιοχής του Αλίμου, τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής ερευνούν και το ενδεχόμενο, το προηγούμενο διάστημα, να είχαν γίνει «πρόβες» δολοφονίας, «δοκιμές» ή και απόπειρες εξόντωσης του Γιώργου Καραϊβάζ.

«Το υλικό που θα συλλέξουμε αναμένεται να είναι πολλά… terabyte. Μέσα από αυτό θα εξετάσουμε ύποπτες κινήσεις οχημάτων, πεζών κοντά στην κατοικία του Γιώργου Καραϊβάζ, αρκετές ημέρες πριν από τη δολοφονία του», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, οι δράστες παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ τις προηγούμενες ημέρες, είχαν χρονομετρήσει τη διαδρομή του από το Star, όπου εργαζόταν, έως το σπίτι του και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσουν». Οι αστυνομικοί είναι σχεδόν βέβαιοι πως είχαν κάνει «προσομοιώσεις» της δολοφονίας, δεν αποκλείουν να επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ κάποια από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά για άγνωστους λόγους δεν πέτυχαν τον θανατηφόρο σκοπό τους, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Το video ντοκουμέντο

Κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στην οδό Αγίου Δημητρίου στον Άλιμο έχει καταγράψει τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ, πάνω στο σκουρόχρωμο σκούτερ Beverly.

Πέρασαν κοντά από το σημείο όπου «γάζωσαν» με 10 σφαίρες τον Γιώργο Καραϊβάζ (σε απόσταση 300-400 μέτρων) μόλις 3 με 4 λεπτά πριν το φονικό.

Αρμόδιοι αξιωματικοί πιθανολογούν ότι οι δράστες κινούνται διαρκώς γύρω από το σημείο της δολοφονίας, προκειμένου να μη μείνουν σταθεροί δίνοντας στόχο και γίνουν αντιληπτοί.

Ο οδηγός του μαύρου Beverly φορά ασημί κράνος με φιμέ τζάμι, μαύρο μπουφάν, τζιν παντελόνι και σκούρα παπούτσια. Ο συνεπιβάτης και εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ μπλε σκούρο παντελόνι τύπου κάργκο, χακί μπουφάν με κουκούλα, σκουρόχρωμα παπούτσια, μπλε σκούφο και μαύρο περιλαίμιο μοτοσικλετιστή.

Από τις κινήσεις τους, οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να έδρασαν μόνοι τους, αφού είχαν παρακολουθήσει κάθε βήμα του Γιώργου Καραϊβάζ και ήξεραν πως είχε σταθερές μετακινήσεις και συγκεκρικένους χρόνους.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπήρχε και τρίτο πρόσωπο, κάποιος που να ακολούθησε τον Γιώργο Καραϊβάζ από το Star έως τον Άλιμο και να ειδοποίησε τους εκτελεστές.

Τρόπος δράσης που θυμίζει Μακρή

Από το συγκεκριμένο βίντεο και από άλλα που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί διαπιστώνουν ότι ο συνεπιβάτης και εκτελεστής μοιάζει να είναι σε ετοιμότητα και δεν αποκλείεται να έχει το όπλο με τον σιγαστήρα ανάμεσα στα πόδια του ακριβώς πίσω από τον οδηγό.

Από τη μεθοδολογία κινήσεων και δράσης, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής διαπιστώνουν ομοιότητες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ με εκείνη του 47χρονου επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στις 31 Οκτωβρίου 2018 στο Πανόραμα Βούλας. Ο 31χρονος δολοφόνος από τη Βουλγαρία, ο 35χρονος αδερφός του και ένας ακόμη συνεργός του, που συνελήφθησαν, είχαν φθάσει 10 ημέρες πριν από τη διάπραξη της δολοφονίας στη χώρα για να παρακολουθήσουν το στόχο τους και να κάνουν «πρόβες». Ο δράστης είχε προσεγγίσει το θύμα την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του, είχε πυροβολήσει με πιστόλι που έφερε σιγαστήρα και όταν ο επιχειρηματίας επιχείρησε να διαφύγει συνέχισε να πυροβολεί και έδωσε τη χαριστική βολή. Ο δολοφόνος είχε συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα όταν είχε έρθει και πάλι στη χώρα μας, ενδεχομένως για να εκτελέσει ένα νέο συμβόλαιο θανάτου.

Με αυτά τα δεδομένα οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ να είναι «Βαλκάνιοι», ενδεχομένως και από το ίδιο «γραφείο ενοικιαζόμενων εκτελεστών».

Ψάχνουν σε ξενοδοχεία και AirBnb

Γι’ αυτόν το λόγο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα εξελίξουν παράλληλα την ίδια μεθοδολογία ερευνών που είχε οδηγήσει στην εξιχνίαση της δολοφονίας. Θα ψάξουν διαμονές σε ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων και όχι μόνο, σε διαμερίσματα Airbnb, σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών πριν από τη δολοφονία.

Επίσης θα αναζητήσουν στοιχεία από γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει οι δολοφόνοι, ενώ σταχυολογούν όλες τις αφίξεις-αναχωρήσεις από αεροδρόμια της χώρας, όπως και ύποπτες εισόδους-εξόδους από τα χερσαία σύνορα.

Οι αστυνομικοί αναζητούν έντονα το συγκεκριμένο σκούτερ, όπως και υλικό από κάμερες ασφαλείας προηγούμενων ημερών, που μπορεί να έχει πιάσει «ακάλυπτους» τους δράστες. Δεν αποκλείουν το συγκεκριμένο δίτροχο να είναι κάπου «κουκουλωμένο», προκειμένου να καθυστερήσει ο εντοπισμός του. Αναζητούν επίσης υλικό από την πιθανή αλλαγή οχήματος διαφυγής και επιχειρούν να εντοπίσουν την πορεία του δεύτερου οχήματος από εκεί και έπειτα.

Πέρα από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, οι αστυνομικοί θα επεκτείνουν τον κύκλο των προσεγγίσεων στο επαγγελματικό, φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον του Γιώργου Καραϊβάζ, θα καλέσουν ακόμη και τον δικηγόρο του. Θα αναζητήσουν από αυτούς στοιχεία και υποψίες τους από πού θα μπορούσε να προέρχεται αυτή η ακραία ενέργεια αφαίρεσης ζωής, με ανάσυρση από τη μνήμη τους περιστατικών ή αναφορών που τώρα πλέον έχουν σημασία.

Ποιος έδωσε την εντολή

Ο τρόπος δράσης των δολοφόνων και η αναβάθμιση του επιπέδου του στόχου τους, οδηγούν τους αρμόδιους αξιωματικούς στην εκτίμηση πως οι «εντολείς» της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ διακατέχονται από έπαρση για το «διάσημο» έγκλημα που διέπραξαν. Οι ίδιοι αξιωματικοί πιστεύουν πως εντάσσεται σε μία προσπάθεια ανέλιξης «κάποιων» στην εγκληματική ιεραρχία, αλλά δεν σκέφτηκαν τις συνέπειες της ανταπόδοσης των… πυρών (back fire). Είναι κάποιος που ανεβάζει επίπεδο δράσης, διαμορφώνει το αρχηγικό προφίλ του απόλυτου κυρίαρχου, κάτι που μπορεί να επιφέρει αντίστροφες ανακατατάξεις εναντίον του αλλά και στην ιεραρχία του οργανωμένου εγκλήματος, πιθανολογούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

«Μπορεί να έβγαλαν τα μάτια τους μόνοι τους», λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός της αστυνομίας, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με όλη την Ελληνική Αστυνομία, διέγειραν τα αντανακλαστικά ενός πολιτικού φάσματος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ και μέλη της λεγόμενης Greek Mafia μπορεί να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σε ένα τέτοιο έγκλημα, καθώς η ενέργειά τους έστρεψε τα φώτα πάνω σε όλο το οργανωμένο έγκλημα και το έβγαλε στην επιφάνεια.

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο

Πηγή: Newsit.gr

Read More

And More