Εσύ πόσο φροντίζεις το περιβάλλον; Ο Όμιλος ΟΤΕ προσέχει το σπίτι όλων μας

Όλοι θέλουμε να φροντίζουμε το σπίτι μας. Να το προσέχουμε, να μεριμνούμε για τη συντήρησή του, γιατί είναι το καταφύγιό μας. Η έννοια “σπίτι” δεν περιορίζεται απλώς στους τέσσερις τοίχους που περιβάλλουν το διαμέρισμά σου. Σπίτι είναι το περιβάλλον, οι καταπράσινες εκτάσεις και τα δέντρα, που σου προσφέρουν μικρές πολύτιμες ανάσες οξυγόνου. Για αυτό και όλοι μαζί πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρησή του. 

Όταν η οικονομία κάνει τον κύκλο της
Εσύ τι γνωρίζεις για την κυκλική οικονομία; Πρόκειται για μία νέα προσέγγιση, άκρως φιλική προς το περιβάλλον, σύμφωνα με την οποία κάθε προϊόν που καταναλώνεις στην ουσία δεν χαλάει ποτέ. Ακόμα και αν η χρήση του δεν είναι πια δυνατή, οι πρώτες ύλες κατασκευής του διατηρούνται και επαναχρησιμοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων. Η κυκλική οικονομία βασίζεται σε ένα τρίπτυχο κινήσεων που ωφελούν το περιβάλλον, αν γίνουν με αυτήν ακριβώς τη σειρά: Reduce –δηλαδή μείωση της κατανάλωσης προϊόντων που επιβαρύνουν το περιβάλλον⋅ Reuse –επαναχρησιμοποίηση, προκειμένου τίποτα να μην πάει χαμένο⋅ Recycle –ανακύκλωση, που την εφαρμόζεις χρόνια τώρα. . 

Ακολουθώντας τον συγκεκριμένο δρόμο, αντιλαμβάνεσαι ότι και εσύ μπορείς να βάλεις το δικό σου λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια για έναν καλύτερο πλανήτη και ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί, όπως σου είπα και στην αρχή, το περιβάλλον είναι το σπίτι όλων μας και πρέπει όλοι να μεριμνούμε για αυτό. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά, για να μειώσεις τα απόβλητα στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Εξάλλου, η μεγαλύτερη αλλαγή έρχεται σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου. Το παράδειγμα του Ομίλου ΟΤΕ θα σε πείσει να ξεκινήσεις ή, ακόμα καλύτερα, να συνεχίσεις την προσπάθεια. 

#ZEROPLASTIC: πώς τα πλαστικά μιας χρήσης φεύγουν από τη ζωή μας
Μια σημαντική πρωτοβουλία #ZEROPLASTIC ανέλαβε η COSMOTE πριν από περίπου δύο χρόνια, η οποία άλλαξε τις συνήθειες τόσο των εργαζομένων, αλλά αποτελεί και πρότυπο για τις συνήθειες όλων μας. Οι πλαστικές σακούλες στα καταστήματα COSMOTE & ΓΕΡΜΑΝΟΣ πέρασαν στην άκρη και κάθε φορά που έκανες τις αγορές σου στα συγκεκριμένα καταστήματα βοηθούσες το περιβάλλον με τον πιο έμπρακτο τρόπο. Μέσα σε αυτήν τη διετία, αποφύγαμε την κατανάλωση περίπου 2,7 εκατομμυρίων πλαστικών σακουλών, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 240t .

Παράλληλα, στα κτίρια γραφείων η φράση “πλαστικό μιας χρήσης” έγινε παρελθόν. Σκέψου απλώς ότι μέσω του προγράμματος, που αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε 7 μεγάλα κτίρια, έχει εκμηδενιστεί η χρήση πλαστικών μιας χρήσης όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια και μπουκάλια, ενώ η χρήση συσκευασιών τροφίμων έχει περιοριστεί σημαντικά.

Συνολικά, από το 2019 έως και το 2020, ο Όμιλος OTE απέφυγε την κατανάλωση περισσότερων από 4,5 εκ. τεμαχίων μίας χρήσης, διασφαλίζοντας ότι ένας 1t πλαστικών δεν κατάληξε στη θάλασσα.

Και άλλες κινήσεις για ένα καλύτερο μέλλον
Και οι δράσεις δεν σταματούν εκεί! Την τελευταία τετραετία η κατανάλωση χαρτιού μειώθηκε κατά 56%. Μέσω των e-λογαριασμών εξοικονομήθηκαν 411 τόνοι χαρτιού, σώζοντας 6.850 δέντρα. Η παρουσίαση του νέου αποκωδικοποιητή Android TV, που ίσως τη στιγμή αυτή που διαβάζεις το συγκεκριμένο κείμενο να βρίσκεται στο σπίτι σου, συνέβαλε στην εξοικονόμηση 22 τόνων χαρτιού, καθώς η νέα του συσκευασία μειώθηκε κατά 30%. 

Το 2020 περίπου 285.000 συσκευές τερματικού εξοπλισμού ανακατασκευάστηκαν, αποκτώντας ξανά ζωή και λειτουργικότητα. Για αυτό μη σου κάνει εντύπωση αν ο αποκωδικοποιητής σου ή/και το router σου βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Και η ανακύκλωση στο παιχνίδι
Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Είναι το τρίτο σκέλος της επιτυχίας. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ υλοποιείται από το 2013 και στοχεύει στην ανακύκλωση των απορριμμάτων που παράγονται από την καθημερινή λειτουργία των κτιρίων γραφείων, βασίζεται στην αρχή «Διαλογή στην πηγή», υπάρχει κεντρική διαχείριση και συμβάλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων. Για να καταλάβεις την επιτυχία του και τη συμβολή του στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, σκέψου ότι μόλις το 2020, σε συνθήκες Covid, ανακυκλώθηκαν περισσότεροι από 66t χαρτιού και 11,57t υλικά συσκευασίας.

Είσαι έτοιμη να περπατήσεις στον δρόμο για ένα καλύτερο περιβάλλον;