Γιορτή της Μητέρας: Διάσημες Ελληνίδες που έζησαν τη μητρότητα με τη μέθοδο της υιοθεσίας

Στις μαμάδες είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα (14/5). Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, έχει καθιερωθεί τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου η Γιορτή της Μητέρας, να τιμάται δηλαδή η μητρότητα, μια έννοια με τεράστια σημασία, της οποίας το νόημα καμιά φορά ξεχνάμε. 

Οι μαμάδες μας, είναι ίσως ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής μας καθώς είναι εκείνες που μας φέρνουν στον κόσμο, μας μεγαλώνουν και μας προσφέρουν την απεριόριστη και πάντα αμερόληπτη αγάπη τους θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τους εαυτούς τους.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες γυναίκες που μπορεί να μην κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά με βιολογικό τρόπο, είχαν όμως τόση αγάπη να προσφέρουν, που με τη μέθοδο της υιοθεσίας κατάφεραν να έχουν τα δικά τους παιδιά τα οποία μεγαλώνουν δίνοντάς τους όλο τους το είναι.

Παραδείγματα τέτοιων γυναικών έχουμε αρκετά και στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, και οι προβεβλημένες γυναίκες από τον καλλιτεχνικό χώρο, οι οποίες βίωσαν και βιώνουν τη μητρότητα με έναν διαφορετικό τρόπο και έχουν μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτό το ξεχωριστό “ταξίδι”.

Χαρούλα Αλεξίου

Η Χαρούλα Αλεξίου όμως είναι μια από τις επώνυμες Ελληνίδες που αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα παιδί πριν από κάποιες δεκαετίες. Η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια πρόσφατα παραχώρησε μια συνέντευξη με τον γιο της Μάνο Θεοφίλου, μιλώντας ανοιχτά για την υιοθεσία και αποκαλύπτοντας πως μαζί με τον πρώην σύζυγό της, φρόντισαν να πουν την αλήθεια στον γιο τους από πολύ νωρίς.

«Δεν είναι η στιγμή που το αποφασίζεις, είναι η στιγμή που ανοίγει ο ουρανός και έρχεται. Η στιγμή που σε ακούει ο Θεός για να έρθει ένα παιδί στον δρόμο σου με τον όποιο τρόπο. Κι γι’ αυτό το παιδί θεωρώ ότι άνοιξε ο ουρανός και ήρθε στον δρόμο μου. Μπήκε στο φως στη ζωή μου με τον ερχομό του γιου μου» εξομολογήθηκε στη Vogue ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ανέφερε:

«Είναι μία παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας αυτό, ότι υπάρχουν πολλά μυστικά και ταμπού που δεν έχουν ειπωθεί και τα παιδιά δεν γνωρίζουν. Και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά δεν γνωρίζουν, και αυτό τα οδηγεί να θέλουν να ψάξουν και να μάθουν. Ότι δεν τους δίνεται απλόχερα η ειλικρίνεια. Είπαμε στον Μάνο ότι είναι υιοθετημένος από όταν άρχισε να λέει τις πρώτες του λέξεις».

Χριστίνα Κοντοβά

Το 2020 με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Χριστίνα Κοντοβά έκανε γνωστό πως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να καταφέρει να υιοθετήσει ένα κοριτσάκι από την Ουγκάντα. Μάλιστα, για να το καταφέρει αυτό, χρειάστηκε να ζήσει εκεί έναν χρόνο. Από τα τέλη του 2021 όμως και έπειτα, οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία υιοθεσίας της μικρής Ada, η Χριστίνα Κοντοβά και η κόρη της, ζουν στην Αθήνα και είναι αχώριστες.

«Τίποτα δεν είναι σίγουρο στη ζωή και το λέω εγώ που έχω μείνει δυο φορές έγκυος και οι δύο εγκυμοσύνες δεν έχουν πετύχει. Το θέμα είναι να ξεκινήσεις από κάπου. Είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσεις ένα παιδί στην Ουγκάντα, περνάς από εξετάσεις, επιτροπές. Εγώ έμεινα εκεί 13 μήνες αλλά αυτό θεωρείται και γρήγορο.

Η αναδοχή είναι μίνιμουμ 12 μήνες. Περάσαμε δυο φορές πάνελ, είχαμε κοινωνική λειτουργό που μας έκανε ελέγχους, δικαστήριο, ήταν μεγάλη η διαδικασία. Ειδικά οι τελευταίοι δύο μήνες ήταν πολύ δύσκολοι» είχε εξομολογηθεί η Χριστίνα Κοντοβά.

Ευγενία Δημητροπούλου

Ένα κοριτσάκι από τη Σιέρα Λεόνε υιοθέτησε το 2021 η Ευγενία Δημητροπούλου, η οποία έκανε γνωστή την είδηση μέσω μιας φωτογραφίας που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο instagram. 

«Παναγιά μου, σε ευχαριστώ. Εδώ και λίγες ημέρες κρατάω στην αγκαλιά μου ό,τι ονειρεύτηκα, ευχήθηκα και προσευχήθηκα, την κόρη μας! Μπορεί να γεννήθηκε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά υπήρχε όμως πάντα μέσα στις καρδιές μας! Εύα μου, καλωσόρισες να μας ζήσεις!» είχε γράψει σε εκείνη την ανάρτηση η ηθοποιός.

Ενώ σε συνεντεύξεις της για το ταξίδι της προς τη μητρότητα, η Ευγενία Δημητροπούλου έχει πει, «Την είδαμε και έλεγα “έγινα μάνα”. Εκείνη τη στιγμή η μισή μου καρδιά κόπηκε και πήγε σε ένα πλάσμα που δεν είχα δει από κοντά και εκεί χτυπάει η καρδιά σου.

Την πρώτη μέρα μας κοίταζε και από τη δεύτερη μέρα έγινε ένα χαμογελαστό παιδί. Στα βίντεο ήταν πολύ σοβαρή και με ρωτούσε η μαμά μου “θα χαμογελάσει ποτέ”. Στην αρχή έτρωγε πάρα πολύ γιατί δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι θα έχει τροφή».

Βίκυ Βολιώτη

Ένα κοριτσάκι από την Αιθιοπία έχουν υιοθετήσει η Βίκυ Βολιώτη με τον σύζυγό της, Σίμο Σαρκετζή. H μικρή Άννα, όπως είναι το όνομά της, υιοθετήθηκε από το ζευγάρι πριν καν προλάβει να συμπληρώσει τον ένα χρόνο ζωής.

Σε συνέντευξή της η Βίκυ Βολιώτη είχε αποκαλύψει πως από πολύ νωρίς φρόντισε να πει στην κόρη της πως είναι υιοθετημένη καθώς ήθελε εξ αρχής να γνωρίζει την ιστορία της ζωής της και να μην έχει ερωτηματικά μεγαλώνοντας.

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι ήταν αυτό που γέννησε την επιθυμία μου. Ξέρω όμως ότι δεν είχα ποτέ διακαή πόθο να μείνω έγκυος, να κάνω το δικό μου παιδί. Δεν ήταν από τα πράγματα που είχα ως στόχο στη ζωή μου. Έλεγα πάντα ότι αν είναι να αποκτήσω παιδί, θα ήθελα πολύ να υιοθετήσω. Υπήρχε η επιθυμία να προσφέρω σε ένα παιδί το οποίο μπορεί να μην είχε εξαρχής τα εφόδια για μια καλή ζωή. Αλλά μεγάλο ρόλο έπαιξε και το ότι ο Σίμος ήθελε το ίδιο.

Η επιθυμία μου λοιπόν διαμορφώθηκε και σε σχέση με τη δική του επιθυμία. Το να γίνεις γονιός έχει να κάνει με πολύπλοκους, προσωπικούς υπαρξιακούς μηχανισμούς. Μερικές φορές σκέφτομαι αν ενισχύθηκε αυτή μου η επιθυμία από το γεγονός ότι έχασα τη μητέρα μου εκείνη την περίοδο, αλλά δεν ξέρω σε ποιον βαθμό» είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της η Βίκυ Βολιώτη για την απόφασή της να υιοθετήσει την κόρη της.

Μιμή Ντενίση

Η Μιμή Ντενίση, είναι μια ακόμη γυναίκα που έχει αποκτήσει το παιδί της με τη μέθοδο της υιοθεσίας και ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από αυτή της την απόφαση, η οποία ήταν πολύ συνειδητή. Η σχέση της Μιμής Ντενίση με την κόρη της Μαριτίνα είναι εξαιρετική ενώ τον τελευταίο χρόνο οι δυο τους συνεργάζονται και σε επαγγελματικό επίπεδο.

«Ήμουν μια γυναίκα που δεν είχε κανένα πρόβλημα να τεκνοποιήσει, απλώς ήταν πολύ ανάποδα, ως γνωστόν τα γεγονότα στη ζωή μου… Ο άνθρωπος που αγαπούσα, ο Αντώνης (σ.σ. Τρίτσης) «έφυγε». Μετά δεν ήταν για μένα το άντε να κάνω ένα παιδί με όποιον να ‘ναι και δεν υπήρξαν τόσο ουσιαστικές σχέσεις. Έτσι, έγινε τελείως τυχαία στη ζωή μου και είπα αυτό είναι καρμικό. Δε σκέφτηκα ποτέ ότι είναι κάτι διαφορετικό ηρωικό» είχε εξομολογηθεί πριν χρόνια η Μιμή Ντενίση σε συνέντευξή της στο Marie Claire για την απόφασή της να υιοθετήσει ένα παιδί. 

Όσο για το πότε είπε στην κόρη της ότι είναι υιοθετημένη, σε άλλη συνέντευξη στο infoKids είχε πει: «Ήταν πολύ εύκολο και της το είπα όταν ήταν δυο ετών. Πιστεύω ότι όποιος έχει ζήσει ιστορία υιοθεσίας θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά από την αρχή και να το κάνει μέρος της ζωής του από τότε που το παιδί είναι σχεδόν βρέφος γιατί τότε δεν έχει ζήσει άλλη ζωή ούτε άλλη ιστορία και του φαίνεται φυσιολογικό. Αν αργήσεις να του το πεις το παιδί σε θεωρεί ψεύτη μετά. Δεν σε εμπιστεύεται σε κανένα τομέα. Το παιδί μου είναι το παιδί μου».

Βάσια Τριφύλλη

Η γνωστή ηθοποιός είχε μεγάλη λαχτάρα να αποκτήσει παιδί, αλλά αυτό ήταν δύσκολο μετά τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Έτσι, αποφάσισε να υιοθετήσει την κόρη της, Βερόνικα Τόντορ, που έφτασε πριν πολλά χρόνια λαθραία στην Ελλάδα από τη Ρουμανία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

«Η Βερόνικα ήταν ενήλικη όταν ήρθε στη ζωή μου και οι νόμοι πολύ εναντίον μας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι κατ’ αυτό τον τρόπο για να προστατεύσουν τα παιδιά από κακοτοπιές. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι το πετυχαίνουν πάντα, γιατί ακόμα και οι πιο κακοί άνθρωποι ξέρουν να καμουφλάρονται», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ! η Βάσια Τριφύλλη.

«Δε μπορούσα να κάνω παιδιά γιατί έπαθα καρκίνο. Τότε ήμουν 35 χρόνων, ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα ονειρεύεται να γίνει μητέρα και να αποκτήσει παιδιά. Δεν το πίστεψα ποτέ. Ο άνθρωπος πάντα ζει με την ελπίδα. Έτσι κι εγώ έλεγα πάντα ότι κάτι θα γίνει και θα καταφέρω να γίνω μητέρα. Και τελικά αυτό που έγινε ήταν η… Βερόνικα», είχε αποκαλύψει στην ίδια συνέντευξη.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες!

Read More

And More