Η Μάγια Τσόκλη ξανά… “Ταξιδεύει” ! Επιστρέφει στην ΝΕΤ με νέο κύκλο εκπομπών…

Για ακόμα μία χρονιά, η Μάγια Τσόκλη παίρνει το δισάκι της στον ώμο και ξεκινά τις περιπλανήσεις της σε όλο τον… πλανήτη ! Εσείς θα ταξιδέψετε μαζί της; Ναι, μπορεί να άργησε λιγάκι ,όμως, τελικά τα κατάφερε και πήρε το πράσινο φως από τους ΕΡΤικούς για να συνεχίσει τις βόλτες της ανά τον κόσμο και αυτή την σεζόν !

Με άλλα λόγια; Από τις 16 Φεβρουαρίου το “Ταξιδεύοντας” επιστρέφει δριμύτερο στους δέκτες μας. Η Μάγια θα βρίσκεται κάθε Πέμπτη στις 11.00 το βράδυ στην ΝΕΤ και θα μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε μέχρι και στην πιο απομακρυνσμένη γωνιά της γης.

Οσο για το από που ακριβώς σηκώνει αυλαία η εκπομπή; Από την εξωτική Μαδαγασκάρη!
Υπάρχει μια νησιωτική χώρα, νότια του ισημερινού και απέναντι από τις ακτές της Αφρικής, που βρέχεται από τα νερά του Ινδικού Ωκεανού. Αποκόπηκε από την Μαύρη Ήπειρο πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια για να γίνει το καταφύγιο μιας μοναδικής στο πλανήτη ενδημικής χλωρίδας και πανίδας. Παλιά αποικία που κέρδισε την ανεξαρτησία της για να βουτήξει σε έναν κυκεώνα πολιτικών κρίσεων, με πλούσια εδάφη, ατελείωτες αμμώδεις παραλίες, μυρωδάτη βανίλια, καφέ, και γαρίφαλο, παραδειγματικά χαμογελαστούς πλην όμως πάμφτωχους κατοίκους, 18 διαφορετικές εθνότητες που διατηρούν τις παραδόσεις τους, είναι το όνειρο κάθε ταξιδιώτη αλλά και όλων των παιδιών που ανακάλυψαν χάρη σε 4 φυγάδες πιγκουΐνους και τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων, ποια άλλη? Τη Μαδαγασκάρη!

Στη σύγχρονη ιστορία της, η παλιά γαλλική αποικία έχει ζήσει πραξικοπήματα, ανατροπές εξουσιών, διαδηλώσεις, και υποσχέσεις για σοσιαλιστικούς παραδείσους… που δεν υλοποιήθηκαν. Σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το 70% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Σ’αυτούς τους ανθρώπους έρχεται να συμπαρασταθεί η ελληνορθόδοξη επισκοπή υπό την καθοδήγηση του επισκόπου κυρίου Ιγνατίου. Δίνοντας πρωινό σε περισσότερα από 1000 παιδάκια κάθε μέρα, διανέμοντας τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, ιδρύοντας σχολεία, σχολές και νοσοκομεία η επισκοπή Μαδαγασκάρης τιμά παραδειγματικά το ρόλο της.

Κι αυτό χάρη σ’ένα δραστήριο δίκτυο εθελοντών από την Αυστραλία, την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και χάρη στον Παναγιώτη Ταλούμη, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας και της Κύπρου στο νησί, που ξεκίνησε από το τίποτε και από το Ελληνικό Αρκαδίας, για να δημιουργήσει -50 χρόνια αργότερα- μια μικρή αυτοκρατορία 25 περίπου επιχειρήσεων…

Φωτογραφία/Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Ερευνα/Κείμενα/Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη

Read More

And More