Η Μαρία Ναυπλιώτου μας “συστήνει” τον Οδυσσέα Ελύτη!

Η ζωή και το έργο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη με τη Μαρία Ναυπλιώτου να εκφράζει με την παρουσία της την ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση του πορτρέτου για τον ποιητή, με στόχο την αφύπνιση ερεθισμάτων που θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμους προς την ποίησή του, παρουσιάζεται απόψε μέσα από τον ΣΚΑΙ (11.15 μ.μ.)

Γυρίσματα στην εμβληματική για τον ποιητή Μυτιλήνη, από τον κόλπο της Γέρας, ως το ελαιοτριβείο του παππού του στο Παπάδος, που αποτέλεσε εφαλτήριο για τις μετέπειτα επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειάς του. Στον αντίποδα αυτού του ονειρικού κόσμου, τα γυρίσματα στο αστικό τοπίο της Αθήνας έρχονται για να συμπληρώσουν αινιγματικά το πρόσωπο του ποιητή. Από τη Δεξαμενή ως τα ποιητικά καφενεία της οδού Βουκουρεστίου, από τον Εθνικό Κήπο ως τους σταθμούς του Μετρό, από το Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, άλλα βήματα, άλλοι ήχοι, άλλες εικόνες μιλούν ξανά για τον ίδιο άνθρωπο.

Το κράμα των δύο κόσμων δίνει ένα απρόσμενο αποτέλεσμα. Επιπροσθέτως, ποιήματά του, αναγνωσμένα από την Μαρία Ναυπλιώτου ή τραγουδισμένες μελοποιήσεις τους τροφοδοτούν την περιέργεια του τηλεθεατή, ελπίζοντας σε ένα “ξανακοίταγμα” απ’ όλους μας της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη. Η ποιήτρια και σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλου και η εκδότριά του Κατερίνα Καρύδη, των εκδόσεων Ίκαρος, φωτίζουν την συμπαγή ποιητική στάση του Ελύτη απέναντι στη ζωή.

Read More

And More