Η σύζυγος πρωθυπουργού που φοράει μαντίλα

Η Εmine Erdogan, σύζυγος του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, είναι γνωστή για τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες.

Γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Σιιρτ. Εκεί γνωρίστηκε με τον Tayyip κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου στις 4 Ιουλίου του 1978. Μαζί απέκτησαν δύο γιους, τον Αχμέτ Μπουράκ και το Νετσμεντίν Μπιλάλ και δυο κόρες την Εσρά και την Σουμεγιέ. Το πρώτους εγγονάκι το αποκτήσανε το 2006.

Ο σύζυγός της έγινε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις 27 Μαρτίου 1994, καταδικάστηκε επειδή απήγγειλε ένα ποίημα σε κάποια ομιλία του το 1997 και μετά από τέσσερις μήνες στην φυλακή ίδρυσε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 14 Αυγούστου 2001. Από την πρώτη στιγμή είχε τεράστια απήχηση. Στις εκλογές το 2002 κέρδισε τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο.

Στο πλευρό του και για 32 χρόνια τώρα βρίσκεται στο πλευρό του η διακριτική κυρία Emine που δεν εμφανίζεται ποτέ σε επίσημες εκδηλώσεις επειδή το κρατικό πρωτόκολλο απαγορεύει την ισλαμική μαντίλα την οποία, σημειωτέων, δεν φορούσε ανέκαθεν. Την υιοθέτησε τη δεκαετία του ΄70 έπειτα, όπως λέγεται, από πίεση του αδελφού της. Η Εmine δραστηριοποιείται στις γυναικείες οργανώσεις του ΑΚΡ.

Είναι γνωστή και η συνάντησή της με το διάσημο μοντέλο Νaomi Campbell, όταν το 2009 η μαύρη γαζέλα βρισκόταν στην Άγκυρα για το Grand Prix και ζήτησε να τη δει. Οι δυο τους συζήτησαν για τους κοινούς στόχους που έχουν, όπως είναι η παγκόσμια ειρήνη αλλά και η εκπαίδευση νεαρών κοριτσιών σε υποβαθμισμένες περιοχές ανά τον κόσμο.

Εξαιτίας της Emine έπεσε και… ξύλο μεταξύ βουλευτών μέσα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση . Κάποια περιπέτεια που είχε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου δεν της επετράπη η είσοδος επειδή… φορούσε μαντίλα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο Κοινοβούλιο.

H ιστορία που έφερε τους άντρες του κοινοβολίου στα χέρια έχει ως εξής: Ένας βουλευτής ακροδεξιού κόμματος ονόματι Οσμάν Ντουρμούς σχολίασε ειρωνικά την όλη υπόθεση: «Πώς είναι δυνατόν να μη δέχεστε τη σύζυγο ενός πρωθυπουργού που θεωρείται Προφήτης;», είπε ειρωνικά, απευθυνόμενος στους στρατιωτικούς.

Ο Ερντογάν ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει. «Οι φίλοι μας δεν ξέρουν ότι η αλυσίδα των Προφητών έκλεισε, δεν ξέρουν ότι ο Προφήτης μας ήταν ο τελευταίος προφήτης», απάντησε εκνευρισμένος. «Να ξέρετε τα όριά σας», φώναξε από κάτω ο βουλευτής. «Πρώτα να μάθεις να σιωπάς και μετά να μάθεις να ακούς», του απαντούσε ο Ερντογάν. Στη διαμάχη μπήκε και ο υπουργός Υγείας, που πέταξε ένα… «Σκάσε ανάγωγε» στο βουλευτή της αντιπολίτευσης. «Ανάγωγο να πεις τον πατέρα σου», του απάντησε ο Ντουρμούς. Τότε ο υπουργός έβγαλε το σακάκι του και κατευθύνθηκε προς τον βουλευτή. Άρχισαν να μαζεύονται και άλλοι και κάπου εκεί ξεκίνησαν οι γροθιές, οι μπουνιές και οι κλοτσιές. Το αποτέλεσμα ήταν δύο από μέλη της Εθνοσυνέλευσης που συμμετείχαν στη σύρραξη να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Ο ένας με σπασμένα γυαλιά και ο άλλος επειδή λιποθύμησε…

Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας μαζί με το σύζυγό της και το απόγευμα θα κάνει τα ψώνια της σε γνωστό εμπορικό πολυκατάστημα των βορείων προαστίων και το TLIFE θα είναι εκεί!

Η Εmine φτάνοντας στο ξενοδοχείο Ηilton.

Read More

And More