Η τελευταία επιστολή του Μ. Ρασούλη: Είμαι άνεργος, αχρήματος και ηλικιωμένος! Με πέταξαν

Συγκλονίζει σήμερα το άρθρο του Λευτέρη Παπαδόπουλου στη στήλη του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ για το παράπονο του Μανώλη Ρασούλη για την απόλυσή του από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ. Είμαι άνεργος, αχρήματος και ηλικιωμένος είχε γράψει μεταξύ άλλων ο δημιουργός στην επιστολή που έδωσε στον Λ. Παπαδόπουλο. Χθες πάντως στην κηδεία του, το νεκροταφείο γέμισε από τα στεφάνια πολλών από αυτών που τον είχαν ξεχάσει όσο ζούσε…

Η συνάντηση έγινε πριν ένα μήνα περίπου.Όπως περιγράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος βρισκόταν στην ταβέρνα της Μίνας μαζί με τον γιο του και και τον Γιώργο Λιάνη. Μέσα από τις γραμμές του γραμματός του φαίνεται η αγωνία και η στενοχώρια που είχε ο Μανώλης Ρασούλης τόσο για την απόλυσή του όσο και γι’αυτή της κόρης του, Ναταλίας από τον δημοτικό σταθμό του Πειραιά

Έγραψε λοιπόν:

«Αρτι αφιχθείς από την Αυστραλία, όπου πήγα για έναν µήνα ν’ αλλάξω παραστάσεις, να πάρω µια ανάσα γιατί µοιάζω µε µωρό στη φωτιά και αρχαία σκουριά, µε όλα τούτα τα τεκταινόµενα εγχωρίως, πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες µου έκοψαν την εκποµπή που είχα στο Α’ πρόγραµµα του ραδιοφώνου (105,8) επί 6 χρόνια, κρατώντας τα µπόσικα στην κατιούσα.

Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Εδιωξε και την κόρη µου, από το δηµοτικό Κανάλι 1 του Πειραιά, αµέσως µόλις βγήκε δήµαρχος ο µπασκετµπολίστας Φασούλας. Κι ας έκανε το χαρισµατικό και µορφωµένο κορίτσι επί 4 χρόνια εκποµπές πρότυπα. Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις.

Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης. Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το ‘84 και από την τότε ΥΕΝΕ∆, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…».

Read More

And More