Οι σειρές με ιατρικές υποθέσεις κάνουν τους τηλεθεατές… υποχόνδριους;

Ανατρέπει τα τηλεοπτικά δεδομένα, η νέα μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άϊλαντ, αποδεικνύοντας πως όσοι βλέπουν συστηματικά σειρές όπως οι “Dr. House”, “ER” και “Grey’s Anatomy” φοβούνται μήπως προσβληθούν από κάποια σπάνια ασθένεια.

Όπως έδειξε, η συγκεκριμένη μελέτη που έγινε σε 274 φοιτητές, ηλικίας 18 έως 31 ετών, όσοι νέοι παρακολουθούσαν συστηματικά τις σειρές αυτές, πίστευαν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να πέσουν θύματα διαφόρων, συνήθως σπάνιων νοσημάτων και ότι θα αρρωστήσουν πολύ βαριά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια παραδέχονται ότι οι τηλεοπτικές σειρές με ιατρικό περιεχόμενο έχουν την δυναμική να αυξήσουν την ενημέρωση για τα ζητήματα υγείας. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως συχνά-πυκνά δεν ασχολούνται με συνηθισμένα προβλήματα υγείας, αλλά με ό,τι σπανιότερο υπάρχει στην ιατρική βιβλιογραφία. Παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι τηλεθεατές που αγχώνονται και φοβούνται πως θα προσβληθούν από κάποια σπάνια νόσο.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους, στην επιθεώρηση “Mass Communication & Society”, οι φοιτητές δεν ήξεραν τον σκοπό της μελέτης, ενώ όλοι ήταν υγιείς και γεμάτοι ζωντάνια. “Εάν οι νέοι που αισθάνονται ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους επηρεάζονται τόσο αρνητικά απ’ ό,τι βλέπουν, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι θα επηρεάζονται ακόμα χειρότερα”, αναφέρει στα συμπεράσματά της η υπεύθυνη καθηγήτρια.

Read More

And More