“Καλλίγραμμες” των εισπρακτικών στήνουν ραντεβού με τους οφειλέτες στο Facebook

«Γνωστός επιχειρηματίας είχε αναρτήσει στο Facebook ότι θα πάει στη Μύκονο 10-20 Αυγούστου. Στις 11 Αυγούστου μπήκε ο διαρρήκτης σπίτι του και έφυγε στις 19»! Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που αφηγήθηκε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι η υποκατάσταση της αλάνας που εμείς παίζαμε παιδιά ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, χαιρετίζοντας την ημερίδα.

Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακόμη και οι εισπρακτικές εταιρείες κάνουν χρήση του Facebook. «Στέλνουν καλλίγραμμες κοπέλες από εισπρακτικές εταιρείες που προσεγγίζουν τους οφειλέτες, μέσω διαδικτύου. Γι’αυτό προσέχουμε από ποιους λαμβάνουμε αιτήματα φιλίας» σημείωσε. Άλλες χαρακτηριστικές υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας είναι η παρακάτω:

-Επιχειρηματίας διέθετε ένα laptop, μέσω του οποίου πραγματοποιούσε το σύνολο των συναλλαγών του. Κάποιος υπάλληλος εγκατέστησε ειδικό πρόγραμμα στον φορητό υπολογιστή, το οποίο έστελνε όλες τις συνομιλίες (ηλεκτρονικές και μη) σε servers στο εξωτερικό.

-Καθηγητής που είχε οικονομικές διαφορές με εταιρεία στην Αγγλία, εισέβαλε στη βάση δεδομένων της και κατάφερε να αλλάξει τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στην εταιρεία.

-Σε δημόσια αρχή, άγνωστο άτομο έπαιρνε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου και απαντούσε εξ’ ονόματός του.

Από την πλευρά του, ο Κωσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι: «Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι από την απώλεια της φήμης και της εμπορικής πίστης μέχρι ακόμη και τη χρεοκοπία μίας εταιρείες. Γι’αυτό στις ΗΠΑ η ηλεκτρονική εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται ως πραγματική απειλή για τις επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος αυτός παραγνωρίζεται».

«Λίγες είναι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέτρα. Και αυτές είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν ειδικά τμήματα προστασίας των πληροφοριακών δεδομένων τους. Οι μικρομεσαίες μειονεκτούν και σε αυτό τον τομέα, διότι δεν διαθέτουν αρκετούς πόρους για να οργανωσουν την πληροφορία τους» πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.

Προλογίζοντας την ενότητα για τη βιομηχανική κατασκοπεία ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης σημείωσε: «Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που δουλευει 24 ώρες. Δεν κοιτάμε ρολόι. Εχουμε κατορθώσει το ακατόρθωτο στο ελληνικό Δημόσιο. Μιλάμε για επιστημονική αστυνομία, πιστοποιημένη με ISO. Τι μέλλει γενέσθαι; Οι εξελίξεις είναι τέτοιες καθημερινά που δεν μπορεί κάποιος να τις προλάβει. Σήμερα το 53,6% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 96,2% αυτών είναι στην ευρυζωνικότητα. Να σημειώσουμε ότι χωρίς την εισαγγελία δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα που έχουμε κάνει σήμερα. Ευχαριστώ τον κ. Τέντε, τον προϊστάμενο της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Τους έχω ξυπνήσει, πιστεψτε με, μία και δύο το πρωί για να σώσουμε μία ανθρώπινη ζωή».

Διάβασε περισσότερα στο newsit

Read More

And More