Κορωνοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει 5 συμπτώματα που επιμένουν για μήνες μετά την ανάρρωση

Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς συμπτώματα που επιμένουν για μήνες μετά την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Το ένα τρίτο των γιατρών που συμμετείχαν σε αυτήν ανέφεραν πως έχουν ασθενείς με επίμονα προβλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

Χρόνια κόπωση
Μειωμένη ικανότητα σωματικής καταπόνησης
Μυϊκή αδυναμία
Απώλεια μνήμης
Δυσκολίες στη συγκέντρωση

Την δημοσκόπηση πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (BMA) σε 4.279 μέλη της. Το 31% των ιατρών που συμμετείχαν είπαν πως βλέπουν συχνά ασθενείς με τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά αποδίδουν στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Και γιατροί

Για να επαληθεύσουν την εκτίμηση αυτή, οι ειδικοί της BMA ρώτησαν σχετικώς και 1.030 συναδέλφους τους, οι οποίοι είχαν νοσήσει με κορονοϊό. Το 21% είπαν ότι από τότε που αρρώστησαν έχουν χρόνια κόπωση. Το 11% είπαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση.

Ο Dr Richard Vautrey, πρόεδρος της Επιτροπής Γενικών Ιατρών της Αγγλίας της BMA, δήλωσε στον βρετανικό Τύπο πως «καθίσταται ολοένα πιο ξεκάθαρο» ότι ο κορονοϊός θα έχει «βαθιές επιπτώσεις» στους ασθενείς.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι ασθενείς υποφέρουν από τις παρενέργειες του κορονοϊού για αρκετό καιρό μετά την ανάρρωσή τους», είπε. «Καθώς αυξάνονται οι άνθρωποι που αρρωσταίνει ο κορονοϊός, αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία η μακροπρόθεσμη στήριξη και φροντίδα τους».

Απαιτείται «ένα ολοκληρωμένο πλάνο μακροχρόνιας φροντίδας» για να βοηθηθούν όσοι νικούν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε.

«Τα στοιχεία ότι οι ασθενείς με νόσο Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν μακροχρόνια προβλήματα, αυξάνονται διαρκώς. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει ανεξαρτήτως της βαρύτητας της αρχικής λοίμωξης», είπε ο Dr David Strain, από την Επιτροπή Ιατρικού Ακαδημαϊκού Προσωπικού της BMA.

Και πρόσθεσε: «Απαιτείται λεπτομερής μελέτη για να κατανοήσουμε ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη θεραπεία γι’ αυτούς τους ασθενείς. Πρέπει επίσης να βρούμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικό ποσοστό πασχόντων είναι ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Το προσωπικό αυτό αναγκάζεται να απουσιάσει για καιρό από την εργασία του, τη στιγμή που είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ».

Πηγή: Iatropedia.gr

Read More

And More