Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πορεία του ανθρώπου που κατάφερε το απίστευτο

Το ημερολόγιο γράφει 21 Μαΐου 2023 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρνει τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές, αφήνοντας δεύτερο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη διαφορά 20 μονάδων.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και την οικογένεια του για τη στήριξη που του παρείχε.

«Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι μπλε στην κυριολεξία» – Δες το παρακάτω βίντεο:

Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατάφερε το απίστευτο κερδίζοντας της εκλογές του 2023 με ποσοστό διπλάσιο αυτού του δεύτερου κόμματος;

Η ζωή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι συνυφασμένη με την πολιτική, η ενασχόληση του με τα κοινά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν αναπόφευκτη.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου του 1968 και έξι μόλις μήνες μετά, θα αναγκαστεί να αποχωριστεί τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος χρειάστηκε να διαφύγει στο Παρίσι κυνηγημένος από τη χούντα.

Η οικογένεια θα σμίξει ξανασμίξει όταν πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 17 μηνών. Η χούντα εξέδωσε διαβατήρια στη Μαρίκα και τις τρείς αδελφές του Κυριάκου, την Ντόρα, την Αλεξάνδρα και την Κατερίνα και έτσι κατάφεραν να ταξιδέψουν μέχρι το Παρίσι για να συναντήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η ιστορία θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει τα κλάματα τη στιγμή που ο πατέρας του έσκυψε να τον φιλήσει μιας και δεν τον αναγνώρισε.

Στο Παρίσι η οικογένεια θα εγκατασταθεί σε ένα μικρό σπίτι στην οδό Μιραμπό 1. Μια νύχτα που οι γονείς έχουν βγει για διασκέδαση και τα τρία κορίτσια παρακολουθούν ένα θρίλερ του Χίτσοκ, θα ξεσπάσει πυρκαγιά που ξεκινά από το δωμάτιο του μωρού. Η Ντόρα θα αρπάξει τον μικρό τότε, Κυριάκο από την κούνια και θα του σώσει τη ζωή, ενώ το σπίτι της οικογένειας θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Στα τέλη του 1973 η οικογένεια Μητσοτάκη θα επιστρέψει στην Ελλάδα και το 1986 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφοιτήσει ως αριστούχος από το Κολέγιο Αθηνών συνεχίζοντας τις σπουδές του στην Αμερική και το Harvard. Οι σπουδές του, είχαν να κάνουν με τις κοινωνικές επιστήμες.

Από το Harvard, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να αποφοιτήσει με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν έμεινε εκεί, θέλησε να εξελιχθεί περεταίρω γι’ αυτό και επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Μετά την ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο Μητσοτάκης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τον Ιανουάριο του 2016 στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Τρία χρόνια μετά, στις Εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 39,85% και διαφορά 8,32% από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι, στις 8 Ιουλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος.

Η στενή σχέση με τα αδέρφια και τους γονείς του

Σε όλη την πορεία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάντα σύμμαχό του την οικογένειά του, την μητέρα του Μαρίκα που δεν πρόλαβε να τον δει στη θέση του πρωθυπουργού (απεβίωσε το 2012), τον πατέρα του Κωνσταντίνο αλλά και τις αδερφές του Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα.

Τα τέσσερα αδέρφια ήταν και παραμένουν πάντα δεμένα μεταξύ τους. Όταν μάλιστα η Ντόρα Μπακογιάννη θα αποφασίσει να επικοινωνήσει το πρόβλημα υγείας της με τον κόσμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το social media θα εκφράσει τον θαυμασμό και την αγάπη του προς εκείνη.

«Η Ντόρα είναι μαχήτρια. Έχει δώσει πολλές μάχες και έχει ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες στο παρελθόν. Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια» είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αδερφή του.

Συγκινητικός όμως είναι και ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στις συνεντεύξεις του για τον πατέρα του.

«Ο πατέρας μου ήταν ένας εξαιρετικός πατέρας με την απόσταση μισού αιώνα ηλικιακής διαφοράς, γιατί με έκανε στα πενήντα του. Και βέβαια με τη σκληρή πραγματικότητα ότι όταν εγώ μεγάλωνα ήταν ήδη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικούσε την Πρωθυπουργία. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκεται η Δάφνη σήμερα.

Δεν πέρασα πολύ χρόνο με τον πατέρα μου μεγαλώνοντας. Και αυτό ήταν πάντα ένα μικρό παράπονο. Χτίσαμε, όμως, συν τω χρόνω, μια καταπληκτική θέση. Και πιστεύω ότι και αυτός με είδε εκεί που ήθελε να με δει και εγώ του είπα αυτά που ήθελα να του πω. Βεβαίως και μιλούσα στον πατέρα μου δύο και τρεις φορές την ημέρα, όχι κατ’ ανάγκη για πολιτικά, περί ανέμων και υδάτων και περάσαμε πάρα πολύ καιρό μαζί.

Πολλές φορές σκέφτομαι και τώρα τι θα μου έλεγε» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Ο έρωτας με τη Μαρέβα και τα τρία παιδιά, Σοφία, Κωνσταντίνος και Δάφνη

Οι δρόμοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Μαρέβας Γκραμπόφσκι συναντήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν και οι δυο έκαναν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Harvard.

H πολωνικής καταγωγής Μαρέβα – με ρίζες και από τη Χίο αλλά και την Αίγυπτο – είχε προηγουμένως περάσει από την αφρόκρεμα των Πανεπιστημίων, τη Ivy League και το Harvard με τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων να είναι ο τελευταίος της σταθμός. Το περιβάλλον για εκείνη ήταν άγνωστο, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως όχι, μιας και από το ίδιο πανεπιστήμιο είχε πάρει το πρώτο του πτυχίο.

Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο «οδηγός» της Μαρέβας και γρήγορα, από καλός της φίλος, γίνεται σύντροφός της και μαζί περνούν τα δύσκολα και τα εύκολα στα χρόνια του Harvard και της φοιτητικής ζωής στην Αμερική.

Αφού αποφοίτησαν και οι δυο, υπήρξαν υψηλά οικονομικά στελέχη. Η Μαρέβα στο παράρτημα της Deutsche Bank στην Αθήνα στον τομέα του private banking και ο Κυριάκος ως σύμβουλος στη Mckinsey στο Λονδίνο και αργότερα στην Alpha Bank. Λίγο μετά έρχεται η πρώτη εγκυμοσύνη της Μαρέβα. Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε το 1997 στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα και λίγους μήνες μετά, γεννιέται η πρωτότοκη κόρη τους Σοφία. Τα επόμενα χρόνια, ακολούθησαν ο Κωνσταντίνος και η Δάφνη.

Κάποια στιγμή, ο γάμος τους περνά μια σοβαρή κρίση και  μένουν χωριστά για πέντε ολόκληρα χρόνια. 

«Καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, αφήσαμε στην άκρη ο καθένας τον εγωισμό του. Μπήκαμε ο ένας πιο πολύ στα παπούτσια του άλλου. Είδαμε τι ενόχλησε τον καθένα και γιατί δεν μπορέσαμε να είμαστε μαζί και ξαναβρήκαμε μια πολύ όμορφη ισορροπία. Μπήκαμε σε μια άλλη φάση πια» είχε δηλώσει πριν επτά χρόνια στην Τατιάνα Στεφανίδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το διάστημα που πέρασαν χωριστά με τη σύζυγό του αλλά και την επανασύνδεσή τους.

Από τη στιγμή εκείνης της επανασύνδεσης οι δυο τους δεν χώρισαν ποτέ ξανά. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τα τρία του παιδιά ήταν πάντα δίπλα του να τον στηρίζουν στα εύκολα και στα δύσκολα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα πρώτα αποτελέσματα τον χθεσινών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά σε εκείνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την μεγάλη εκλογική «μάχη» της 21ης Μάϊου, βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση με μια σαρωτική νίκη με 40,79% αφήνοντας πίσω το ΣΥΡΙΖΑ με 20,07%

«Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην οικογένεια μου, στην Δάφνη, τον Κωνσταντίνο την Σόφια και την Μαρέβα,  για όλη τη στήριη που μου παρείχε αυτή τη δύσκολη τετραετία. Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μου θα με κάνει να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά» ήταν τα λόγια του λίγο πριν αναχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Read More

And More