Μανώλης Βονικάκης: Ο πιο γοητευτικός και πετυχημένος δικηγόρος της Β. Έλλαδας στο TLIFE!

Έξυπνος, γοητευτικός και από τους πιο καλοντυμένους δικηγόρους ο Μανώλης Βονικάκης αν και σε νεαρή ηλικία έχει καταφέρει να κάνει μεγάλες επιυχίες στη δικηγορία και όχι άδικα αφού η νομική είναι κάτι που αγαπά πολύ! Ευγενής και καλλιεργημένος ο Μανώλης Βονικάκης καταφέρνει να ξεχωρίζει στο δικηγορικό σώμα. Διάβασε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο TLIFE!

1. Είστε πολύ νέος αλλά έχετε καταφέρει να ξεχωρίσετε από νωρίς στον χώρο της μάχιμης δικηγορίας. Ήταν εύκολο να ξεκινήσετε;

Κάθε αρχή και δύσκολη” λένε , ειδικά όταν η αρχή αυτή γίνεται μέσα σε ένα αδυσώπητα ανταγωνιστικό επαγγελματικό περιβάλλον , χωρίς την αρωγή γονέων δικηγόρων. Ωστόσο, αισθάνομαι τυχερός διότι από την παιδική μου ηλικία και κυρίως στα εφηβικά μου χρόνια είχα την ρομαντική ενσυναίσθηση να συλλάβω το τι πραγματικά ήθελα να κάνω στην ζωή μου, τον δρόμο τον οποίο ήθελα να ακολουθήσω επαγγελματικά, αλλά και ως στάση ζωής. Από μικρός ήξερα ότι ήθελα να γίνω συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Στα παιδικά μου μάτια ο μεγαλύτερος άγιος του φιλοσοφικού εορτολογίου και ήρωας δεν ήταν ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά ούτε και ο Αχιλλέας. Ο ήρωας μου ήταν ο Προμηθέας. Ειδικά αυτοί οι τέσσερις συγκλονιστικοί στίχοι στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου : “ Μήπως λοιπόν θαρρείτε πως σας φοβάμαι εσάς τους νέους θεούς και μπρος σας πως ζαρώνω; Εγώ την δυστυχία μου να ξέρετε ποτέ δεν θα την άλλαζα για την σκλαβιά σας” , επηρέασαν όσο τίποτε άλλο την ηθική, αισθητική και οντολογική μου θεωρία ειδικά στα εφηβικά μου χρόνια. Το πρότυπο του Προμηθέα και της Αντιγόνης ως αρχετυπικού συμβόλου αντίστασης στην αδικία ήταν αυτό που με έκανε να αντιληφθώ ότι είμαι ταγμένος ακριβώς σε αυτήν την επιστήμη- λειτούργημα. Εκτός από αυτό από μικρό παιδί με συνέπαιρναν οι ωραίες λέξεις, η ακουστική τους, το χρώμα τους ήθελα να τις ανακατεύω σαν τα τραπουλόχαρτα, να παίζω μαζί τους, για εμένα οι λέξεις ήταν κορμιά που μπορούσες να τα αγγίξεις , ορατές σειρήνες, ενσαρκωμένες ηδυπάθειες. Οπότε θεωρώ ότι δεν υπάρχει δυσκολία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε κάποιον που με πυρετική ερωτική διάθεση επέλεξε την δουλειά του.

Όχι μόνο για να εξασφαλίζει τα προς το ζην αλλά κυρίως και πρωτίστως για να ικανοποιεί την ψυχή του, άλλωστε κατά Κομφούκιο και Σωκράτη “ Αν κάνεις την δουλεία που αγαπάς, δεν θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μία μέρα στην ζωή σου”. Είμαι δικηγόρος από το 2006 κι όμως έχω αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, ιδιαίτερα δυσοίωνες καταστάσεις, δύσκολες στιγμές αλλά αυτή η ακλόνητη πίστη και αγάπη για αυτή την δουλειά λειτουργούσαν πάντα ως ο από μηχανής θεός που έδιναν την λύση την τελευταία στιγμή. Τέλος, θα ήταν άδικο να μην μνημονεύσω τον πνευματικό μου δάσκαλο- δικηγόρο Βασίλειο Καγκαϊδη ως ένα καθοριστικό στυλοβάτη- καταλύτη της όλης μου πορείας μέχρι σήμερα.

2. Είναι μια δουλειά που ομολογουμένως έχετε αγαπήσει πολύ;

Θα σας απαντήσω με μία φράση του Γιάννη Ρίτσου σε συνέντευξη του το 1988 στην ΕΡΤ, λέει λοιπόν ο Ρίτσος: “ Θυμόσαστε τι είχε πει ο Ρίλκε σε ένα νέο ποιητή, ο οποίος του έθεσε υπό την κρίσιν του τα γραφτά του; Τον ρώτησε: Δάσκαλε , κοιτάξτε τα γραπτά μου και πείτε μου αξίζει τον κόπο να συνεχίσω και ο Ρίλκε του απάντησε : Ρώτησε τον εαυτό σου αν δεν γράψεις θα πεθάνεις ; Και τότε να αρχίσεις να γράφεις χωρίς να ρωτάς κανέναν.”

Έτσι λοιπόν η μάχιμη ποινική δικηγορία, δεν είναι ένα πάρεργο, δεν είναι ακόμη μία δουλειά, είναι μία βαθύτατη αναγκαιότητα υπεράσπισης του θεμέλιου λίθου μιας ευνομούμενης δικαιοκρατικής κοινωνίας , του ίδιου του δικαιώματος της υπεράσπισης του κάθε πολίτη ακόμη και του πιο στυγνού εγκληματία, η επιδίωξη ενός μέγιστου ηθικού κοινού διαιρέτη μακρυά από μηχανιστικές ντετερμινιστικές αντιλήψεις περί ηθικής, καθώς και η πίστη στην αξία των δικαιωμάτων του ανθρώπου μέσα σε ένα σύστημα θετικού Δικαίου και πνευματικής ελευθερίας όπου θεμέλιο είναι η Διαλεκτική και όχι ο Δογματισμός.

3. Κύριε Βονικάκη είστε ένας νέος άνθρωπος που προσέχει πολύ την εξωτερική του εμφάνιση αλλά ομολογουμένως είναι δεινός ρήτορας, άψογος χειριστής της ελληνικής γλώσσας με σύνθετο ακαδημαϊκό λόγο και μάλιστα όπως πληροφορούμαστε ένας άνθρωπος που γράφει πολυτονικά. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Αυτά τα δύο, από την μία η έγνοια για την εξωτερική εμφάνιση και από την άλλη η καλλιέπεια, η καλλιέργεια του πνεύματος δεν είναι δύο έννοιες αλληλοαναιρούμενες, αντίθετες, αλληλοσυγκρουόμενες. Θα σας θυμίσω τα παραδείγματα του Μποντλέρ, του Όσκαρ Ουάιλντ, των δικών μας Ελύτη, Εμπειρίκου , Καβάφη αλλά και των αρχαίων Σοφοκλή και Πίνδαρο που πρόσεχαν την εξωτερική τους εμφάνιση σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να αποτελεί σύμβολο, εξωτερίκευση δηλαδή ενός ντελικάτου εκλεπτυσμένου πνεύματος. Ο κλασικισμός ως φιλοσοφικό ρεύμα δεν είναι απλώς μία κωδικοποίηση αξιών, ένα ιδεολογικό οικοδόμημα , είναι πολλώ δε μάλλον μία στάση ζωής. Αποτελεί τρόπο προσέγγισης και αντίληψης της ίδιας της ζωής σε όλες της τις εκφάνσεις από τις ενδυματολογικές επιλογές και την μόδα μέχρι την μουσική, την αρχιτεκτονική, την ποίηση, την ζωγραφική, το θέατρο. Θέλω να πω δηλαδή, ότι η αισθητική μου αντίληψη για την αρμονία όπως οι Αρχαίοι Έλληνες την όριζαν και το ωραίο κατά Ελύτη βρίσκουν τρόπο έκφρασης μέσα από τις δασείες και τις περισπωμένες που χρησιμοποιώ όταν γράφω, αλλά και τα αυστηρά σκούρα κουστούμια μου. Γι’ αυτό φροντίζω και οι χώροι μου, επαγγελματικοί και προσωπικοί, να ευθυγραμμίζονται απόλυτα με αυτή την κοσμοαντίληψη μου, η οποία δεν είναι μόνο αισθητική τελικά, αλλά και οντολογική και ηθική.

4. Κύριε Βονικάκη σας ακούσαμε πρώτη φορά πανελληνίως το 2010 όταν αναλάβατε την υπεράσπιση του ενός εκ των δύο δραστών στην δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου Καβάλας.Ποιες κατά την άποψη σας ήταν οι δίκες σταθμοί στην καριέρα σας;

Αναντιλέκτως, η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα μου μέχρι σήμερα υπήρξε η αθώωση του επιχειρηματία Α.Χ. από την Καβάλα για την τριπλή δολοφονία στην Θάσο το 2014 από το ΜΟΔ Δράμας, το οποίο δίκασε σε Α΄βαθμό. Έκτοτε έχω αναλάβει και άλλες μεγάλες υποθέσεις ανθρωποκτονίας με θετική έκβαση για τους εντολείς μου, αλλά οφείλω να σας ομολογήσω ότι για μένα αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία στις ποινικές υποθέσεις που έχω χειριστεί είναι όλες αυτές οι περιπτώσεις νεαρών ανθρώπων που εδώ και 12 χρόνια που κάνω αυτή την δουλεία έχω κατορθώσει να συμβάλλω εκτός από την ευνοϊκή γι’ αυτούς επίλυση- διευθέτηση των επίδικων υποθέσεων τους σε βαθμό κακουργήματος ( ναρκωτικά, εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, της ζωής ) πρωτίστως στην κοινωνική, αρμονική τους επανένταξη και στην οικοδόμηση μιας νέας ζωής, αφήνοντας πίσω το σκοτεινό ποινικό τους παρελθόν.

5. Τα τελευταία χρόνια έχετε καταφέρει να ξεφύγετε από τα στενά όρια της πόλης της Καβάλας ,δραστηριοποιείστε στην Θεσσαλονίκη και η φήμη σας έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Που τελειώνουν τα όνειρα σας κύριε Βονικάκη;

Πρόσφατα έχω πει ότι ο χειρότερος τρόπος για να σε εκδικηθούν τα όνειρα σου είναι να πραγματοποιούνται ! Η επαγγελματική μου πορεία έτσι όπως την περιγράψατε στο ερώτημα σας με αυτή την εξωστρέφεια και την διεύρυνση του πελατολογίου μου πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια δεν είναι προϊόν μόνο φιλοδοξίας ή ύπαρξης κάποιου κρυφού ανεκπλήρωτου πόθου ή ονείρου, είναι η μηχανιστική συνέπεια της αγάπης για την δουλειά μου, της υπευθυνότητας και της ευσυνειδησίας όλων των συνεργατών μου να δικαιώνουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των εντολέων μας στις υποθέσεις που χειριζόμαστε.

Read More

And More