Μαρία Τζομπανάκη: «Ευελπιστώ να βοηθήσω να γίνει σασμός γιατί πέρυσι έγινε κάτι…»

O “Σασμός” ένα από τα πιο παλιά “έθιμα” της Κρήτης έγινε ευρέως γνωστό στην υπόλοιπη χώρα μέσα από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Alpha. Σασμός για τους κρητικούς είναι η “συμφιλίωση” η “παύση” μιας βεντέτας. Για τον σασμό της δικής της οικογένειας μίλησε στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ, “Αυτοψία” και τη δημοσιογράφο Μαρία Κεφαλά μια από τις πρωταγωνίστριες της επιτυχημένης σειράς του Alpha.

Η Μαρία Τζομπανάκη που στη σειρά υποδύεται την Καλλιόπη Σταματάκη, ούσα κρητικιά περιέγραψε τον σασμό της δικής της οικογένειας που τον έκανε η γιαγιά της, η γιαγιά Μαρία.

«Δεν κατάγομαι μόνο αλλά μεγάλωσα. Έζησα μέχρι τα 18 μου την κρητική κοινωνία. Ο σασμός για μένα έτσι όπως τον έχω βιώσει μέσα από την οικογένειά μου είναι ιερή κατάσταση. Είχε γίνει στην οικογένειά μας πάρα πολύ παλιά, η γιαγιά μας η Μαρία ήταν 20 ετών, ο αδερφός της ο Μανώλης είχε πάει κάπου με ένα φίλο του. Ο φίλος του είχε κάποια προηγούμενα με έναν άλλο, αυτός έβγαλε ένα μαχαίρι για να τη δώσει στον φίλο του θείου μου που μπήκε στη μέση και τελικά την έφαγε εκείνος, τον μαχαίρωσε ο άλλος. Η γιαγιά η Μαρία ήταν πολύ δεμένη με τον θείο μου τον Μανώλη. Η γιαγιά μου είχε μεσολαβήσει για να μη ξεκινήσει μια βεντέτα και την ευχαριστούσαν και οι δυο οικογένειες» είπε η Μαρία Τζομπανάκη.

Στη συνέχεια της εκπομπής, η Μαρία Τζομπανάκη αποκάλυψε πως πέρυσι συνέβη κάτι και ευελπιστεί να βοηθήσει ώστε να γίνει σασμός και σε αυτή την περίπτωση με τη βοήθειά της.

«Eυελπιστώ ότι θα βοηθήσω σε έναν σασμό που είναι πολύ σημαντικό να γίνει. Έγινε κάτι πέρυσι σε έναν τόπο πολύ αγαπημένο. Έχουμε υποχρέωση να βοηθάμε τις οικογένειες να καταλαγιάζει ο θυμός τους γιατί δε βγαίνει πουθενά αυτό. Όσοι χάθηκαν, χάθηκαν» είπε η Μαρία Τζομπανάκη.

Read More

And More