Ματθίλδη Μαγγίρα: «Με ενδιαφέρει όλα να είναι στην κόψη μεταξύ ζωής και θανάτου»

Ματθίλδη Μαγγίρα: «Με ενδιαφέρει όλα να είναι στην κόψη μεταξύ ζωής και θανάτου» | tlife.gr

Η γυναίκα χαμαιλέων ανεβαίνει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη σκηνή του Θεάτρου «Γκλόρια Μικρό» παρουσιάζοντας τον μονόλογο « Ξανθίππη», στον οποίο ξετυλίγεται η προσωπικότητα της γυναίκας του Σωκράτη. Η Ματθίλδη Μαγγίρα μιλά στο Weekend και την Κορύνα Μαντάγαρη τόσο για την παράσταση, όσο και για το ενδεχόμενο να φύγει και πάλι στην Αμερική. Η ηθοποιός επίσης μας αποκαλύπτει πότε θα κάνει δεύτερο γάμο, αλλά και το λάθος που έχει κάνει η Google στην αδερφή της Μπέτυ.

Πόσα πρόσωπα έχει η Ματθίλδη Μαγγίρα;

Αχ, δεν ξέρω κι εγώ το ψάχνω και κάθε φορά βγαίνει κι ένα καινούργιο. Δεν έχουμε κατασταλάξει πάντως. Είναι πολλά. ( σ.σ.γέλια).

Αυτή τη φορά μπαίνεις στο ρόλο της Ξανθίππης;

Έχω κάνει μεγάλη ερεύνα και έχω δουλέψει με πολύ όρεξη και αγάπη και θέλω να πιστεύω ότι αυτό φαίνεται και στο αποτέλεσμα. Ο ρόλος αυτός έχει απίστευτο ενδιαφέρον. Δεν κάνω όμως μόνο την Ξανθίππη σε αυτή την παράσταση, αλλά δεκατέσσερις ακόμα ρόλους, όπως τον Αλκιβιάδη, τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη και τον Αριστοφάνη. Έψαξα τα πάντα, ανέτρεξα σε αναφορές σε οτιδήποτε είχε να κάνει με τη ζωή τους. Επειδή είμαι εδώ και πολλά χρόνια Σωκρατική και έχω μελετήσει τον Σωκράτη και τον αγαπώ ιδιαίτερα, χάρηκα όταν ήρθε αυτή η πρόταση γιατί μέσα από την υποκριτική τέχνη μου δόθηκε η ευκαιρία να μπω στα οικογενειακά τους. Είναι τόσες πολλές οι εναλλαγές που αν και η παράσταση κρατά μιάμιση ώρα δε σου φαίνεται. Επίσης η παράσταση εμπεριέχει πολλά είδη θεάτρου, δράμα , κωμωδία, επιθεώρηση, stand up comedy μαζί με πολλές συναισθηματικές αλλαγές . Αυτό ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα γιατί με ενδιαφέρει η τέχνη σαν έκφραση. Με ενδιαφέρει πάντα όλα να είναι στην κόψη μεταξύ ζωής και θανάτου.

Δε σε αγχώνει όμως αυτό;

Όχι επειδή νιώθω πως αυτή είναι η πραγματικότητά μας. Και στον έρωτα αλλά και στο θάνατο στην κόψη είμαστε. Γεννιόμαστε στην κόψη και η κωμωδία πάντα έτσι θα είναι. Με ενδιαφέρει η κωμωδία στο κωμικοτραγικό της επίπεδο και πάντα όταν θα πιάσω έναν ρόλο, το background του ρόλου μου έχει δραματικά στοιχεία κι ας μην φαίνονται. Δεν πειράζει, τα ξέρω εγώ.

Η Ξανθίππη πώς είναι σαν γυναίκα;

Είναι μια αδικημένη γυναικεία προσωπικότητα, μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε μέγαιρα στρίγγλα, ζηλιάρα πεισματάρα μια γυναίκα ανυπόφορη. Ο ίδιος ο Σωκράτης είχε πει πως για να γίνει κανείς έμπειρος ιππέας δαμάζει τα πιο ατίθασα άλογα και πως γι’ αυτό και εκείνος επίτηδες διάλεξε μια γυναίκα τόσο στριμμένη που να γκρινιάζει πολύ, για να μάθει να χειρίζεται τους ανθρώπους. Η Ξανθίππη είναι μια γυναίκα 30 χρόνια μικρότερη από τον Σωκράτη, και ανώτερης τάξης, η οποία όταν τον παντρεύτηκε δεν περίμενε πως θα την αφήνει στο σπίτι με τρία παιδιά χωρίς φαγητό για μέρες και θα αφιερώνεται στους μαθητές του από τους οποίους δεν πληρωνόταν. Το γεγονός ότι η Ξανθίππη δεν τον παράτησε, ενώ όπως διαπίστωσα μέσω της έρευνας που έκανα οι γυναίκες εκείνη την περίοδο μπορούσαν να χωρίσουν, μου έδωσε να καταλάβω ότι πέρα από τη συμπεριφορά της , αυτή η γυναίκα θαύμαζε τον Σωκράτη και τον αγαπούσε ως άνθρωπο,Ανέτρεξα σε πολλές πηγές και η Ξανθίππη πριν τη δίκη πήγε να παρακαλέσει κόσμο που ο Σωκράτης είχε ωφελήσει και που θα ήταν μέρος των 500 λαϊκών δικαστών του, να μην τον καταδικάσουν σε θάνατο, αλλά πήρε αρνητική απάντηση. Τον θαύμαζε για το πνεύμα του, αλλά σκεφτόταν τι θα κάνει μια γυναίκα με τρία παιδιά μόνη της. Ήταν έξαλλη για τις συνθήκες που ζούσε η οικογένειά της.

Το καλοκαίρι θα συνοδεύσεις τη Λήδα στην Αμερική;

Δεν ξέρω ακόμα … θα δούμε αναλόγως .. Θέλει να πάει στην Αμερική και να φοιτήσει στο Λύκειο, αλλά ακόμα είμαστε υπό σκέψην.

Εσύ πώς διαχειρίζεσαι αυτό το γεγονός;

Δεν έχω αποφασίσει ακόμα πως θα το διαχειριστώ, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν θα στεκόμουν ποτέ εμπόδιο στην ευτυχία ενός ανθρώπου ούτε θα του έκοβα τα όνειρα του, όσο κι αν με πονούσε, πόσο μάλλον του παιδιού μου. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό πράγμα σε έναν άνθρωπο είναι να μπορεί να ονειρεύεται και να μπορεί να κάνει τα όνειρά του πράξη.

Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια διαζυγίου, εχεις σκεφτεί να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου;

Ναι αλλά δεν έχω αποφασίσει κάτι ακόμα. Αν βρω κάποιον που να θεωρήσω κατάλληλο, μπορεί και να μπω στη διαδικασία να προχωρήσω σε γάμο. Αλλά και πάλι τότε θα επιδιώξω να έχω διαθέσιμο χρόνο για να ξεκουράζω τον εαυτό μου, τη Ματθίλδη.

Τι συμβουλεύεις τη Λήδα;

Δεν έχω ποτέ συμβουλευτικό χαρακτήρα. Πιστεύω πως ως παιδί η Λήδα έχει πάρει σωστές βάσεις, έχει ηθική δομή και από εκεί και πέρα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Δεν είχαμε ποτέ μεγάλες αντιπαραθέσεις. Είναι όμως και ο τρόπος που χειρίζεται κανείς τα πράγματα. Γιατί όλοι έχουμε περάσει από το στάδιο της εφηβείας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Με τη Μπέτυ τσακώνεστε ποτέ;

Μπορεί να τσακωθούμε αλλά για χαζά πράγματα, ας πούμε γιατί έχουμε δώσε ικάπου ραντεβού και εγώ καθυστέρησα να πάω γιατί ξεχάστηκα. Αυτό μπορεί να εκνευρίσει την Μπέτυ, που είναι πιο οργανωτική. Εμένα η Μπέτυ με γειώνει γιατί σαν άνθρωπος είμαι πιο αιθεροβάμων. Είναι πέντε χρόνια μικρότερή μου, εγώ είμαι 47. Η ηλικία μου είναι γραμμένη στο Google. Και της Μπέτυς έγραψαν την ηλικία, αλλά την καταχώρησαν μεγαλύτερη από τη σωστή. Το αναφέρω τώρα, μήπως και το διορθώσουνε.

Εκτός από το θεατρικό, με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο;

Προετοιμάζω ένα φαντασμαγορικό show burlesque το οποίο θα παρουσιάζω κάθε Σάββατο στην Κύπρο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη για αυτό γιατί η θεματολογία του μου αρέσει πολύ.

READ more