Με άρωμα Ελλάδας και καλαματιανό η γιορτή μπύρας στο Μόναχο!

Για πρώτη φορά, στην έναρξη των εκδηλώσεων για τη γιορτή της μπύρας -το 200ο Οκτόμπερφεστ- μαζί με τους Βαυαρούς έλαβε μέρος και Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου. Οι κοπέλες φόρεσαν ελληνικές παραδοσιακές στολές και έσυραν το χωρό μαγεύοντας τους παρευρισκόμενους.

Ελληνικό χρώμα στη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στο Μόναχο θέλησε να δώσει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος έστειλε επιστολή στον δήμαρχο του Μονάχου, Χρίστιαν Ούντε (Christian Ude) και πρότεινε την παρουσίαση του ελληνικού χορευτικού συγκροτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Μονάχου στη γιορτή μπύρας.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που πραγματοποιείται στο Μόναχο κάθε χρόνο και διαρκει δύο εβδομάδες. Με πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με βαυαρική μουσική και χορό, με καρουσέλ, με παιγνίδια για μικρούς και μεγάλους, με κατανάλωση 6 εκ. λίτρων μπύρας και 600.000 ψητών κοτόπουλων, διασκεδάζουν Βαυαροί και επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου: από Ιαπωνία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδά, όπως και από τις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτους τους Ιταλούς, που έρχονται κάθε χρόνο για τη συγκεκριμένη γιορτή.

Το 1832 αναβλήθηκε η έναρξη της Οκτόμπερφεστ για μια εβδομάδα, για να υποδεχθούν οι κάτοικοι του Μονάχου μια ελληνική αντιπροσωπεία, που έφτασε στο Μόναχο στο πλαίσιο της ενθρόνισης του Όθωνα, ως βασιλέα της Ελλάδος. Η αναβολή της έναρξης αναφέρεται στην ιστορία ως η μοναδική εξαίρεση παρέμβασης στο Οκτόμπερφεστ και κατέδειξε το φιλελληνικό κλίμα της βαυαρικής κοινωνίας.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας ζήτησε από το δήμαρχο του Μονάχου, να χορέψει για πρώτη φορά στη γιορτή το Λύκειο των Ελληνίδων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Μάλιστα,οι δυο άντρες έσυραν μαζί τον καλαματιανό, καταχειροκροτούμενοι από τις χιλιάδες Βαυαρούς, που είχαν κατακλύσει το χώρο. Μεταξύ των παρισταμένων 80 δημοτικών συμβούλων του δήμου Μονάχου ήταν και ο Έλληνας δημοτικός σύμβουλος, Κωσταντίνος Γιαννακάκος. Τους ελληνικούς χορούς ακολούθησαν τα βαυαρικά χορευτικά συγκροτήματα.

Στη γιορτή μπύρας στο Μόναχο!

Read More

And More