Eurovision 2023 – Victor Vernicos: Οι έντονες αντιδράσεις μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τον μεγάλο τελικό

Ο Victor Vernicos εμφανίστηκε χθες στη σκηνή του Β’ Ημιτελικού της Eurovision 2023 με το κομμάτι «What they Say», ωστόσο η Ελλάδα αποκλείστηκε και δεν πήρε το «χρυσό» εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, το Σάββατο 13 Μαΐου.

Η ανακοίνωση της ΕΡΤ:

«Η ΕΡΤ στήριξε με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή και είναι περήφανη για την ποιότητα της φετινής συμμετοχής της χώρας μας, όπως και για την καλλιτεχνική ομάδα.

Η επιλογή της φετινής συμμετοχής μας στη Eurovision προέκυψε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή κοινού και επιτροπής, όπως ακριβώς φέτος θα επιλέγει άλλωστε και ο νικητής της Eurovision με βάση τους νέους κανονισμούς ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού. Παρότι η ελληνική συμμετοχή δεν θα διαγωνιστεί στον Μεγάλο Τελικό, η προσπάθεια του Βίκτωρα αξίζει το χειροκρότημα όλων μας, χωρίς να ξεχνάμε καθόλου το νόημα του συγκεκριμένου τραγουδιού, μέσα από το οποίο ο 16χρονος Βίκτωρ μάς καλεί να «ακούμε» και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο» έγραφε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΕΡΤ για τον αποκλεισμό μας από τον τελικό της Eurovision.

 

Όπως ήταν επόμενο, το πρωί της Παρασκευής 12/5, οι ψυχαγωγικές τηλεοπτικές εκπομπές ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα της Eurovision. Παρουσιαστές και τραγουδιστές ξέσπασαν για την απόφαση της ΕΡΤ να στείλει ένα 16χρονο καλλιτέχνη σε έναν τόσο μεγάλο μουσικό θεσμό, με συνέπεια να αποκλειστεί η Ελλάδα από τον αυριανό τελικό.

  • Γιώργος Λιάγκας

«Θα έπρεπε να ξεκινήσουμε λίγο πιο καλά ρε παιδιά! Βάλτε κάτι επιτυχημένο! Δεν καταλαβαίνω γιατί να ταυτιζόμαστε με την αποτυχία. Τι επιλογές είναι αυτές; Έλεος. Μέχρι τις 12.45 μαζί θα είμαστε, δεν ξεκινήσαμε καλά και ελπίζω να το στρώσουμε στην πορεία

Καλώς ή κακώς έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια να ασχολούμαστε και να την αγαπάμε τη Eurovision. Και όχι αδίκως, είναι χαρά. Είναι το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός παγκοσμίως με πολύ μεγάλη τηλεθέαση και είναι ένα πολύ ωραίο προϊόν που δοκιμάζονται οι νέες τεχνολογίες. Ασχολούμαστε με τη Eurovision γιατί μας προσφέρει χαρά. Και όταν ξαφνικά μία ημέρα κάποιος ξυπνήσει και πει ότι δεν θα πάω να προσφέρω χαρά, αλλά θα πάω να αποκτήσω ποιοτικό άλλοθι και τελικά πετυχαίνει αυτό που είπαμε προχθές, να πάμε άπατο.

Το πρόβλημα σε αυτή τη χώρα, είναι αυτός που προβλέπει ότι θα πάει άπατο; Που δεν προβλέψαμε κάτι φοβερό, τι κάνει νιάου νιάου. Και δεν μιλάω για το παιδί, είναι ένα ταλαντούχο παιδί αλλά αυτοί που το επέλεξαν στην ΕΡΤ. Γίνανε όλα με διαφάνεια ή υπήρχαν και αδιαφανείς διαδικασίες; Και ξεφτιλιστήκαμε με το τραγούδι που δεν ήταν καλό. Δεν φταίει το παιδί. Λάθος επιλογή. Ήταν από τις λίγες φορές που μπήκαμε και μέσα, και θα το δείξουμε με στοιχεία. Η Eurovision σε πολλές περιπτώσεις παρήγαγε λεφτά για την Ελλάδα σε πιο ακριβές συμμετοχές. Ήταν από τις λίγες φορές που μπήκαμε και μέσα Δαπανήσαμε λεφτά, αλλά αυτά που ήρθαν πίσω ήταν περισσότερα. Φέτος δαπανήσαμε λιγότερα λεφτά και πίσω ήρθαν αυτά» ξέσπασε ο Γιώργος Λιάγκας.

 

  • Φαίη Σκορδά

«Δεν είναι παιδάκι, γιατί με αυτά που άκουσε, χωρίς να μας έχει ξανασυστηθεί, θα μπορούσε να πει “εγώ παιδιά δεν το κάνω”. Με αυτά που άκουσε θα έπρεπε να τα έχει παρατήσει. Εγώ του το δίνω που δεν έφυγε, τον χειροκροτώ, με όλα αυτά που άκουσε! Μέσω του ερμηνευτή “χτύπησαν” κάποιοι την ΕΡΤ, τις επιλογές, τα νούμερα τηλεθέασης. Δεν είναι μωρό» ξέσπασε η παρουσιάστρια για τον νεαρό Victor Vernicos.

 

  • Μπέττυ Μαγγίρα

«Είδα ένα 16χρονο παιδάκι με μηδέν εμπειρία σε σκηνή, να προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Το άγχος του ήταν εμφανέστατο, έτρεμε το χέρι του και το άγχος είναι ό,τι χειρότερο για τη φωνή. Θα έπρεπε να υποστηριχτεί με κόσμο στην σκηνή για να καλυφθεί η τυχόν απειρία που μπορεί να έβγαινε. Δεν ήταν καλό ενορχηστρωτικά το τραγούδι, στο video clip ήταν πιο γεμάτο. Έπρεπε να προκριθεί ο Victor Vernicos. Με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι», είπε μεταξύ άλλων η Μπέττυ Μαγγίρα για τη συμμετοχή του Victor Vernicos στη Eurovision.

 

  • Ηλίας Ψινάκης

«Ντύσανε ένα παιδάκι προσκοπάκι με τα δικά μας λεφτά και το στείλανε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας με τα δικά μας λεφτά. Ούτε η εικόνα είναι σωστή για την Ελλάδα, ούτε η κίνησή τους. Εφόσον έχουν κι επιλογή και έστειλαν ένα παιδάκι προσκοπάκι. Εγώ την μόνη φορά που ασχολήθηκα έφερα την τρίτη θέση με την ομάδα. Ο Φωκάς ξέρει καλύτερα κι έχουμε πάει με την Ρωσία κι είναι μέσα στην τριάδα», σχολίασε ο Ηλίας Ψινάκης στο «Πρωινό μας».

 

  • Ανδρέας Μικρούτσικος

«Εγώ κατάλαβα από την παρουσίαση των δύο κοριτσιών, που από την αρχή της εκδήλωσης είχαν τόσο χαμηλούς τόνους, ότι είναι ένα προδικασμένο αποτέλεσμα. Μίλαγαν σαν να κλαίγαμε τον νεκρό. Είναι ένας άπειρος 16χρονος έφηβος, χωρίς το υπερβολικό ταλέντο, άγουρος και μάλιστα με βαρύ όνομα, το οποίο μπορεί να πέσει και σαν πέτρα στα πόδια του. Έρχεται με ένα τραγούδι με ένα μόνο ενδιαφέρον σημείο.

Μια σκηνοθεσία που δίνει εικόνες του ελληνισμού, αλλά με ένα παιδί, ξαπλωμένο με σορτς, να παίζει λες και είναι ο γιος του “κροκοδειλάκια”, ή ο ίδιος “κροκοδειλάκιας”, σε μια χορογραφία άβολη. Η ευθύνη δεν είναι του παιδιού, είναι ξεκάθαρα της ΕΡΤ» τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Μικρούτσικος.

 

  • Εύη Δρούτσα

«Τι πράγμα είναι αυτό το μπούτι; Γιατί πρέπει να δω αυτό το μπούτι του κοτόπουλου; Τι λέει, πες μου; Καταλαβαίνεις τι λέει; Έχει μια τόση σιγουριά ότι βγαίνει και είναι καταπληκτικός αλλά είναι πάρα πολύ μικρός για να το αντιμετωπίσει αυτό. Εμείς φταίμε όμως που βγάζουμε έναν με άγνοια. Γιατί; Τώρα όλα τα 16χρονα θα θέλουν να πάνε εκεί τα τραγούδια τους. Είναι λάθος μας αυτό το πράγμα! Είναι λάθος μας! Είναι λάθος μας. Βρήκαμε τώρα επειδή τον λένε Βερνίκο…

Και τι με νοιάζει εμένα; Επειδή είναι από την οικογένεια Βερνίκου, πρέπει να βγει να τραγουδήσει χωρίς να ρωτήσει κάποιον; Το τραγούδι δεν έχει μελωδία. Ένα παιδί που χτυπιέται είναι, δεν άκουσα μελωδία. Να μας γίνει μάθημα (σ.σ. ο αποκλεισμός), να μην βλέπουμε τον κάθε Βερνίκο και να λέμε «επειδή είναι αυτουνού το παιδί» για ένα 16χρονο. Θα είναι κακό και για αυτόν τώρα. Είναι δίκαιο που δεν περάσαμε στον τελικό. Τι είχαμε να επιδείξουμε για να περάσουμε;» ξέσπασε η γνωστή στιχουργός μέσα από την εκπομπή «Super Κατερίνα».

 

  • Χρήστος Κούτρας

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ σχολίασε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Eurovision με πιο χιουμοριστικό τρόπο.

«Άλλο κακό να μη μας βρει, τέτοιο πράμα. Το είπε η Κατερίνα Στανίση “στείλτε εμένα”. Άδικο είχε;» είπε ο Χρήστος Κούτρας στην εκπομπή «Αταίριαστοι».

 

  • Πασχάλης

«Το λάθος των υπεύθυνων της ΕΡΤ είναι ότι δεν επιλέγουν τραγουδιστές ή εκπροσώπους που να έχουν δοκιμαστεί, να πατάνε στο σανίδι και το πόδι τους να κολλάει εκεί. Αυτό το παιδί είναι κρίμα που φορτώθηκε όλο αυτό το μένος θα έλεγα όλων των Ελλήνων. Είναι κρίμα που πήρε όλο αυτό το βάρος. Είναι 16 χρονών, γιατί να πάει στην Eurovision; Εάν δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει Eurovision που το παρακολουθούν 300.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, που συμμετέχουν, που γίνεται μεγάλος εμπορικός τζίρος, κουτσομπολιό έναν μήνα πριν και ένα μετά, δοκιμάζονται καινούργιες τεχνικές εξελίξεις των οπτικοακουστικών μέσων; Έχετε ξαναδεί τέτοιο show; Μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό φεστιβάλ» τόνισε ο καταξιωμένος καλλιτέχνης στο «Πρωινό».

 

Read More

And More