Στο T-live

Κιβωτός του Κόσμου: Οι αυστηρές τιμωρίες, η σκληρή εργασία και η απομόνωση – Τι καταγγέλλουν πρώην φιλοξενούμενοι

Λεκτική βία, τιμωρίες, εγκλεισμός παιδιών σε δωμάτια απομόνωσης και παιδική εργασία. Το «τσουνάμι» καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου πλέον διαπερνά το άλλοτε στεγανό σκαρί της δομής και τα όσα λένε πρώην φιλοξενούμενοι και εθελοντές «γκρεμίζουν» το βιβλικό πρότυπο της σωτηρίας.

«Τα βάζανε τιμωρία, τρώγανε ξύλο από τους παιδαγωγούς που δεν κάθονταν καλά. Ξύλο δηλαδή χαστούκια και κλωτσιές» παραδέχτηκε στην κάμερα του T-live και στη Ρένα Κουβελιώτη μία γυναίκα.

Πρώην φιλοξενούμενη, η οποία έζησε σε δομή της Κιβωτού του κόσμου για περίπου έξι χρόνια, ανέφερε στην εκπομπή του Alpha: «Υπήρχε ψυχολογική, λεκτική και σωματική βία. Κάποιου είδους χαστούκια, ας πούμε, τα έχω δει. Δεν θυμάμαι πριν πόσα χρόνια ήταν αυτό και τι ηλικία είχα πάνω κάτω. Ήταν όμως ένα κορίτσι που ήταν παραβατικό για τους κανόνες τότε και πάνω σε μία ένταση και σε μία ομαδική συζήτηση που είχαμε, αρχίσαμε να συζητάμε η κάθε μία τι μας ενοχλεί. Και πάνω, ας πούμε, σε κάποιες φωνές και σε κάποιες εντάσεις, μεταξύ τους ο (…) τη χαστούκισε.

«Είχα δει στέρηση παιχνιδιού, στέρηση φαγητού επίσης σε παιδάκι. Αυτό είχε κάνει μία σκανδαλιά και η παιδαγωγός θεώρησε σωστό να το πάρει και να το απομονώσει στο δωμάτιο και να στερηθεί το φαί του. Πολλές φωνές, λεκτική βία, να χαρακτηρίζει τα παιδιά «ηλίθια» και «χαζά» γιατί δεν έκαναν σωστά ένα θεατρικό. Να κοπανάει καρέκλες στο πάτωμα, να αρπάζει παιδάκια που έχουν φύγει από την ομάδα, με τρόπο ανάρμοστο».

Δες πιο αναλυτικά τις μαρτυρίες πρώην φιλοξενούμενων στο T-live

Πρώην φιλοξενούμενος Κιβωτού: «Γνωρίζω τον 19χρονο – Είναι ψέματα όσα λέει»
 

Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας, πρώην φιλοξενούμενος της Κιβωτού του Κόσμου βρέθηκε στο στούντιο του T-live, υποστηρίζοντας ότι δεν είδε ποτέ τέτοια περιστατικά που καταγγέλλουν. «Από την Δ’ Δημοτικού, όταν η οικογένειά μου για τους δικούς της λόγους διαλύθηκε, και δε μπορούσαμε με την μητέρα και την αδελφή μου να αντεπεξέλθουμε στις καθημερινές ανάγκες, ο πατέρας Αντώνιος βρέθηκε στον δρόμο μας.

Μας βοήθησε με τα πολύ βασικά αρχικά, την τροφή π.χ. Και στη συνέχεια, μας παρείχε νομική βοήθεια, ώστε η μητέρα μου να μπορέσει να τακτοποιήσει τα θέματα του διαζυγίου της».

Όπως είπε στη συνέχεια, ο πρώην φιλοξενούμενος, γνωρίζει τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες και μπορεί να αναγνωρίσει τις περιγραφές. Ξέρω ποιος είναι ο 19χρονος και ξέρω και τι άνθρωπος είναι. Μαζί μεγαλώσαμε. Μπορεί να μη θέλω πλέον να έχω κάποια επαφή μαζί του, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, γνωρίζω όμως τον χαρακτήρα του. Ο πατέρας Αντώνιος τον βοήθησε να πάει στο σχολείο και στήριξε την οικογένειά του. Και να γυρνάει μετά από τόσο καιρό και να καταγγέλλει αυτά τα ψέματα που είναι ανυπόστατα…».

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164