Αποκάλυψη T-live

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Μυστήριο με το ταξίδι του στη Γάζα, οι εκκλήσεις για μετρητά και η φωτογραφία από την «εμπόλεμη ζώνη»

Πρόκειται για ένα σουρεάλ σκηνικό… Για μια ανάρτηση που αφορά σε μια κοινωνική αποστολή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Ανθρώπος». «Η φωτογραφία και το βίντεο είναι από το σπίτι στη ΓΑΖΑ της γυναίκας του οδηγού μας, που καταφέραμε να τραβήξουμε, χωρίς πρόσωπα και από την ταράτσα του» γραφόταν στην ανάρτηση.

Τι… μαγείρεψε ο «Άλλος Άνθρωπος» στη Γάζα

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, σύμφωνα με  ανάρτησή του, στις 10 Νοεμβρίου του 2023, κάθεται δίπλα σε μια φουφού στην ταράτσα ενός πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα και από κάτω επικρατεί πανικός. 

Ή η γυναίκα του οδηγού κατοικεί σε νοσοκομείο ή ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν μας λέει την αλήθεια. Γιατί το κτίριο από το οποίο είναι τραβηγμένη αυτή η φωτογραφία είναι νοσοκομείο στην καρδιά της Γάζας.

«Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη μόλις βομβάρδισαν ένα κτίριο μπροστά από το νοσοκομείο Al-Quds στην πόλη της Γάζας», γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter Παλαιστίνιος φωτογράφος. Στις 4 Νοεμβρίου. Έξι μέρες πριν αναρτήσει την ίδια φωτογραφία ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Ένα κοντινό πλάνο σε ένα κατσαρολάκι που αχνίζει, υπό τους ήχους παιδικών φωνών, για να φάνε το πολύ τέσσερα άτομα και από κάτω ένα ερειπωμένο κτίριο που «αχνίζει» και αυτό από τις σκόνες που έχουν σηκωθεί από τον βομβαρδισμό. Κάτω η απόλυτη καταστροφή. Από ψηλά, ο «Άλλος Άνθρωπος» την αντικρίζει και τραβάει μόνο μία φωτογραφία.

Την ίδια στιγμή, πρώην εθελοντής στην Κοινωνική Κουζίνα υποστηρίζει στο T-live:

«Είπε ότι θα πάει Γάζα. Όταν πέρασε το χρονικό περιθώριο που ξέραμε ότι ξεκίνησε και ότι μπήκε στο αεροπλάνο να πάει, όσοι είχαν την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά, τον έψαχναν. Στην αρχή δεν απαντούσε. Όταν κάποια στιγμή τον βρήκαν, τους έστειλε μια φωτογραφία, στη Γάζα, με τα γκρεμισμένα κτίρια και σε μια άλλη φωτογραφία η κατσαρόλα με την γκαζιέρα από κάτω, με το γκάζι. Ήταν αδύνατον να πιστέψουν ότι ήταν αληθινή η φωτογραφία αυτή. Του είπαν «πού είσαι ρε παιδί μου… αφού στην Γάζα δεν μπαίνει ούτε ο Ερυθρός Σταυρός, γιατί μας λες ότι είσαι στη Γάζα;». «Γάζα» λέει «σας είπα ότι είμαι… λάθος ρε παιδιά…» λέει «Λίβανο είμαι».

Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος συγκέντρωσε πάνω από 6.000 ευρώ, μετά από εκκλήσεις του στα social media.

Σε αντίθεση με το μεγαλεπήβολο σχέδιό του, το… αποδεικτικό του υλικό από τη συγκεκριμένη δράση της Κοινωνικής του Κουζίνας πολύ φτωχό.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2023 ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ανακοινώνει στους διαδικτυακούς του φίλους ότι σκοπεύει να επισκεφτεί την Αίγυπτο και ζητάει από τον κόσμο να καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του.

Ήταν στις 7 του ίδιου μήνα όταν οι ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ. Αυτή η αποστολή της Κοινωνικής Κουζίνας είναι υψηλών απαιτήσεων.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στις 5 Νοεμβρίου δημοσιοποιεί το αεροπορικό του εισιτήριο στο οποίο αναφέρεται η αναχώρηση στις 8 Νοεμβρίου και η επιστροφή στις 11.

Στις εκκλήσεις του από τα κοινωνικά δίκτυα προς τον κόσμο να στηρίξει με χρήματα την ανθρωπιστική αποστολή της Κοινωνικής Κουζίνας στην εμπόλεμη ζώνη ο «Άλλος Άνθρωπος» και η συνεργάτις του υπόσχονταν στον κόσμο πως ό,τι βλέπουν εκείνοι, θα βλέπει και το κοινό.

Όμως, οι εικόνες από «τα πάντα που συμβαίνουν εκεί πέρα» περιορίστηκαν…

Στο βίντεο των πέντε δευτερολέπτων με τη φουφού και το κατσαρολάκι… Στη φωτογραφία της απόλυτης καταστροφής από μια ταράτσα κάποιου σπιτιού στη Γάζα…

Μετά την επιστροφή στην Ελλάδα, στις 13 Νοεμβρίου ο «Άλλος Άνθρωπος» γράφει στο Facebook:

«Εδώ μαζί με τον Αμπεραχμάντ και την Χουλούντ, αυτή την εικόνα παίρνω μαζί μου στο ταξίδι επιστροφής, με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στους ανθρώπους του πολέμου». Η ανάρτηση συνοδεύεται από τέσσερις φωτογραφίες. Ο Αμπεραχμάντ και η Χουλουντ δεν φαίνονται σε καμία από αυτές.

Στις δυο πρώτες βλέπουμε μια τρύπα στο ταβάνι ενός σπιτιού που καμία σχέση με βομβαρδισμό δεν έχει. Μια τρύπα επιμελώς ανοιγμένη και οπλισμένη περιμετρικά με σκοπό να παραμείνει έτσι, είτε για να περάσει κάτι από εκεί, μια καπνοδόχος για παράδειγμα, είτε για να μπει εκεί ένα παράθυρο οροφής.

Στις άλλες δύο βλέπουμε ερείπια από κοντά… και ερείπια από μακριά…

Την ημέρα της άφιξής του στο Κάιρο ο «Άλλος Άνθρωπος» βιντεοσκοπεί το σπίτι στο οποίο θα φιλοξενηθεί η αποστολή.

Δες το ρεπορτάζ της Έφης Κουλοχέρη στο παρακάτω βίντεο από το T-live:

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι απέγιναν τα υπόλοιπα από τις πάνω από 6,500 ευρώ που ο κόσμος έδωσε στον «Άλλον Άνθρωπο» για να τα δώσει στους πληγέντες της εμπόλεμης ζώνης.

Στα social media μέσω των οποίων ζητούσε χρήματα για να βοηθήσει τους κατοίκους της Γάζας δεν δημοσιοποίησε, αν και το είχε υποσχεθεί σε όσους τον στήριξαν με χρήματα την αποστολή του, ούτε μία φωτογραφία στην οποία να φαίνεται ότι κάτι έδωσε σε κάποιον…

Read More

And More