Ολυμπία Κρασαγάκη για Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Όταν την είδα πρώτη φορά χωρίς τη μάσκα ήταν ένα σοκ»

Η Ολυμπία Κρασαγάκη έδωσε συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη και το Secret της εφημερίδας “Παραπολιτικά” και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, την οποία φωτογράφησε χωρίς μάσκα.

Διάβασε το σχετικό απόσπασμα παρακάτω:

Ήσουν η μόνη φωτογράφος που απαθανάτισε την Ιωάννα Παλιοσπύρου χωρίς μάσκα. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.

Δεν ήταν αποκλειστικά μία φωτογράφηση, γιατί παράλληλα συνόδευα με τον φακό μου όλη την κινηματογράφηση για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», οπότε τη συνόδευα στα γυρίσματα.

Πώς ήταν η Ιωάννα στα γυρίσματα;

Πολύ συνεργάσιμη και υπομονετική. Δεν συναντήσαμε καμία δυσκολία όλο εκείνο το διάστημα, το οποίο κράτησε μήνες.

Εσύ πώς αισθάνθηκες γι’ αυτή τη φωτογράφηση;

Εγώ γνώρισα την Ιωάννα όταν ήρθε να κάνει podcast και τη φωτογράφισα. Επειδή ήμουν επηρεασμένη παρακολουθώντας την ιστορία της στα ΜΜΕ, είχα μια μικρή αγωνία για το πώς θα την αντικρίσω, γιατί ήταν καθαρά συναισθηματικό το θέμα. Βλέποντας ένα κορίτσι με αυτή τη μάσκα και γνωρίζοντας τι είχε συμβεί, σκεφτόμουν πώς θα ήταν αν είχε συμβεί αυτό στο παιδί μου. Όμως το παρουσιαστικό της και ο τρόπος που κινείται με έκαναν να ξεχάσω ότι πάω να φωτογραφίσω έναν άνθρωπο που δεν έχει πρόσωπο, και από τη στιγμή που κάνω πορτραίτα, ήταν για μένα μια ευαίσθητη στιγμή.

Η δυσκολία της συγκεκριμένης φωτογράφησης ποια ήταν;

Δεν υπήρχε δυσκολία, γιατί από τη στιγμή που αντίκρισα τα μάτια και το βλέμμα της μπόρεσα να αποτυπώσω αυτό που ήθελα. Το βλέμμα της είχε μια δυναμική και παράλληλα μια ευαισθησία. Ήταν ακριβώς αυτό που αναζητούσα.

Στα γυρίσματα υπήρξαν δυσκολίες;

Οι δυσκολίες αφορούσαν τη συναισθηματική μας σχέση, γιατί περάσαμε ώρες αγωνίας, απογοήτευσης, αλλά και χαράς.

Όταν έβγαλε τη μάσκα, πώς ένιωσες την ώρα που έκανες τη λήψη;

Όταν είδα την Ιωάννα για πρώτη φορά χωρίς τη μάσκα, συνειδητοποίησα ότι αυτό το κορίτσι ήταν σαν μια γροθιά στο στομάχι, γιατί βλέποντάς την όλο αυτόν τον καιρό με τη μάσκα και ακούγοντας τη φωνή της δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω την εικόνα που βρισκόταν πίσω από τη μάσκα. Αν και για μένα ήταν -στιγμιαία- ένα σοκ, η Ιωάννα μπόρεσε με τη γλύκα της να με ηρεμήσει, να με γαληνέψει.

Ανέβασες στο Instagram σου το πορτραίτο της Ιωάννας και είπες, μεταξύ άλλων, ότι είναι η πιο σημαντική φωτογραφία της καριέρας σου. Γιατί;

Έχει να κάνει με τη στιγμή που φωτογραφίζω κάποιον, που πάντα αναζητάω ένα ευαίσθητο κομμάτι του εαυτού του. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που χρειάζεσαι ηρεμία. Το βλέμμα της έβγαλε ακριβώς αυτό που ένιωσα εκείνη τη στιγμή: γαλήνη.

Η Ιωάννα είχε άγχος;

Δεν είχε κανένα άγχος με τη φωτογράφηση, γιατί πιστεύω ότι και με εμπιστευόταν και με εμπιστεύεται.

Όταν είδε το αποτέλεσμα, τι σου είπε;

Της άρεσε, γιατί έβλεπε κάποιες εικόνες της που μπορεί για τον κόσμο να είναι σκληρές, αλλά για εκείνη είναι η καθημερινότητά της.

Θα κάνετε στο μέλλον και άλλη φωτογράφηση;

Σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια. Αλλωστε, εμένα μου αρέσει να φωτογραφίζω και σε εκείνη αρέσει να φωτογραφίζεται. Ανυπομονεί κάποια στιγμή να μπορεί να απεικονίζεται και χωρίς τη μάσκα. Αλλά αυτό θα πάρει λίγο καιρό, καθώς υπάρχουν ιατρικοί λόγοι.

Read More

And More