Παύλος: Η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, η ψυχολογία της μητέρας του και η αγορά σπιτιού στην Ελλάδα

Ο Παύλος μίλησε στο γαλλικό «βασιλικό» Point De Vue μέσα από την Αθηναϊκή Λέσχη και ο δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος από το Πρωινό εξασφάλισε αποσπάσματα πριν από την κυκλοφορία του περιοδικού, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα.

Ο Παύλος, ο πρωτότοκος γιος του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, «έσπασε» τη σιωπή του, και αναφέρθηκε στην κηδεία του πατέρα του, την κατάσταση της μητέρας του Άννας Μαρίας ενώ απάντησε για την αναζήτηση σπιτιού στην χώρα μας.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και ο λόγος που δεν ήρθε ο βασιλιάς Κάρολος

«Ήταν τιμή για τον πατέρα μου και για εμάς να μας περιβάλλουν αυτές οι βασιλικές οικογένειες. Η αγγλική βασιλική οικογένεια ήταν πάντα κοντά στον πατέρα μου και ήμασταν ευτυχείς που είχαμε την παρουσία της πριγκίπισσας Άννας. Ο βασιλιάς Κάρολος ανέλαβε την παράδοση της μητέρας του να μην έρχεται σε κηδείες στο εξωτερικό».

Σας εξέπληξε η θέρμη των Ελλήνων;

Ναι, και είμαστε συγκινημένοι από τον κόσμο που ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής στον πατέρα μου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Γνωρίζω ότι πολλοί δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου αναπαύθηκε η σορός του, καθώς η τελετή ξεκίνησε στις 11 το πρωί. Θα θέλαμε να τους δώσουμε μια ολόκληρη ημέρα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στο πλήθος, όχι μόνο γνωστών του πατέρα μου.

Πιθανώς επειδή κατάλαβαν ότι επρόκειτο για ένα ιστορικό γεγονός. Ο πατέρας μου ήταν ο αρχηγός του κράτους, ο βασιλιάς, ένας χρυσός ολυμπιονίκης. Πολλοί δεν τον γνώριζαν, αλλά ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα, ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

 

Αν έπρεπε να κρατήσετε μόνο μία εικόνα από αυτή την ημέρα της 16ης Ιανουαρίου, ποια θα ήταν αυτή;

Γαλήνη. Φυσικά, το να χάνεις τον πατέρα σου είναι πολύ δύσκολο, αλλά το να λαμβάνεις τόση δύναμη και αγάπη από όλους μας παρηγόρησε πραγματικά. Ειδικά τη μητέρα μου που έζησε με τον πατέρα μου για σχεδόν εξήντα χρόνια. Τι στήριγμα να μας περιβάλλουν όλες οι οικογένειές μας. Αργότερα στο Τατόι, το οποίο καταστράφηκε πριν από δύο καλοκαίρια από τρομερές πυρκαγιές, ήταν σχεδόν σουρεαλιστικό. Αυτή η τελετή στο ηλιοβασίλεμα σε ένα δάσος όπου μόνο λίγα δέντρα παραμένουν όρθια προσέδωσε μια σχεδόν μυστικιστική ατμόσφαιρα που μας έφερε ακόμη περισσότερο κοντά.

Πώς είναι η μητέρα σας;

Είναι καλά, έστω κι αν πρέπει να ξεκινήσει μια νέα ζωή χωρίς τον άνθρωπο με τον οποίο ήταν μαζί για εξήντα χρόνια. Η οικογένειά μας παραμένει ενωμένη. Υπάρχει πάντα ένας από εμάς μαζί της. Οι δύο αδελφές μου, η Θεοδώρα και η Αλεξία, κατάφεραν να μείνουν μαζί της για λίγο καιρό. Ο αδελφός μου ο Νικόλαος ζει εδώ, ο άλλος μου αδελφός ο Φίλιππος και εγώ, πηγαινοερχόμαστε.

Τι έχετε να πείτε στον ελληνικό λαό για την παρουσία του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;

Ευχαριστώ για τον σεβασμό που έδειξε στον πατέρα μου και σε εμάς. Το αν οι άνθρωποι είναι βασιλόφρονες ή όχι δεν έχει σημασία. Απέτιναν φόρο τιμής σε μια ιστορική προσωπικότητα. Εκ μέρους της οικογένειάς μου, τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.

Ο ρόλος του ως νέος επικεφαλής του πρώην βασιλικού Οίκου και ο γιος του Κωνσταντίνος ως διάδοχος

Είστε ο νέος επικεφαλής του Βασιλικού Οίκου της Ελλάδας. Πώς βλέπετε αυτόν τον ρόλο;

Στην περίπτωσή μου, βέβαια, κληρονομώ αυτόν τον ρόλο από τον πατέρα μου, χωρίς να συνδέεται με οποιαδήποτε ευθύνη σε κρατικό επίπεδο, απλώς σε οικογενειακό επίπεδο. Ο ρόλος μου θα είναι να διατηρήσω το παράδειγμα της οικογένειας. Και να ενθαρρύνω τη δική μου οικογένεια να αναλάβει το ρόλο της στο μέλλον. Είμαι τυχερός που έχω τη σύζυγό μου Μαρί-Σαντάλ, μια υπέροχη γυναίκα που έχει μεγαλώσει τα πιο υπέροχα παιδιά.

Θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο: να είμαστε ενωμένοι και να διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας. Ήμουν τυχερός που μπόρεσα να ζήσω μια ανεξάρτητη ζωή μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησα τη δική μου επιχείρηση στα οικονομικά πριν από είκοσι χρόνια. Αυτό μου επιτρέπει να είμαι παραγωγικός και αυτόνομος σε έναν σύγχρονο κόσμο. Χάρη σε αυτή την εμπειρία, σε συνδυασμό με την εκπαίδευσή μου και τη στρατιωτική μου θητεία, αισθάνομαι έτοιμος να αναλάβω αυτόν τον νέο ρόλο.

Ποιες αξίες σας κληροδότησαν οι γονείς σας;

Η πιο σημαντική, την οποία μοιράζονταν και οι δύο, ήταν να κρατάς την οικογένεια ενωμένη. Το πέτυχαν αυτό, επειδή είμαστε κοντά ο ένας στον άλλον με τα αδέλφια μου. Και πιστεύω ότι έχουμε την ίδια ευκαιρία και με τα δικά μας παιδιά. Και φυσικά, οι γονείς μου μάς δίδαξαν σεβασμό για τη χώρα μας, για τη θρησκεία, για ορισμένες παραδόσεις που μας είναι πολύτιμες. Και επίσης το καθήκον να ανταποδίδουμε στο έθνος όσο περισσότερο μπορούμε. Να είμαστε καλοί άνθρωποι και να κερδίζουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Ποια θέση θα επιθυμούσατε να έχετε στην ελληνική κοινωνία;

Την ίδια θέση έως και σήμερα. Δεν θα αλλάξω ποτέ τη στάση μου. Ο κόσμος θα με βλέπει όπως είμαι: ο οικογενειάρχης, αλλά εξακολουθώ να είμαι ο Παύλος για όλους.

Σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα ίδρυμα για να βοηθήσετε τους Έλληνες που έχουν ανάγκη;

Εργαζόμαστε εδώ και έξι χρόνια στην Ελλάδα μέσω του The Prince’s Trust, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο το 1976. Αυτό έχει σκοπό να βοηθήσει τους νέους μεταξύ 18 και 35 ετών να βρουν δουλειά. Λειτουργεί πολύ καλά. Εργάζομαι ανεξάρτητα σε ένα πρόγραμμα που στηρίζει το προσωπικό ηλικίας 40 ετών και άνω για να αναπροσανατολίσουν την καριέρα τους, αν χρειαστεί. Σκοπεύω να αναπτύξω και άλλες δράσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, όπως η ψυχική υγεία, το περιβάλλον και η εκπαίδευση.

Πώς προετοιμάζετε τον μεγαλύτερο γιο σας Κωνσταντίνο για τον ρόλο του διαδόχου;

Δεν σκοπεύω να αναλάβω επίσημο ρόλο, ούτε και αυτός. Το μόνο που μπορώ να του προτείνω είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα του παππού του, να είναι καλός άνθρωπος όπως ελπίζω να είμαι και εγώ.

Τον ενθαρρύνω επίσης να εξερευνήσει όλα όσα τον ενδιαφέρουν, να μην εγκλωβιστεί στο παρελθόν.

Πού βρίσκεται τώρα;

Αφού σπούδασε αγγλικά στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος σκέφτεται να κάνει μεταπτυχιακό στη συγγραφή σεναρίων. Του αρέσει πολύ ο κινηματογράφος και φαίνεται να έχει πολλές ιδέες!

Η αναζήτηση σπιτιού στην Ελλάδα

Λέγεται ότι σχεδιάζετε να μετακομίσετε μόνιμα στην Ελλάδα. Ποια είναι η κατάσταση;

Ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα εδώ και καιρό και μετά το θάνατο του πατέρα μου υπάρχουν πολλές φήμες. Μπορεί να είναι στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα βρούμε. Τα παιδιά μας έχουν προχωρήσει αρκετά στη ζωή τους.

Ο μικρότερος γιος μας, ο Αριστείδης, πηγαίνει στο Wellington College στην Αγγλία, όπου πήγαν και τα αδέρφια του πριν από αυτόν. Ο Οδυσσέας μόλις αποφοίτησε από το λύκειο και θα πάει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Αχιλλέας είναι επίσης φοιτητής εκεί και θα αποφοιτήσει του χρόνου. Τέλος, η Ολυμπία συνεργάζεται με πολλούς οίκους μόδας. Όσο για μένα, έχω την ευκαιρία να δουλέψω παντού. Δεν υπάρχει βιασύνη, αλλά ως επικεφαλής της οικογένειας, σίγουρα θα με βλέπουν περισσότερο εδώ.

Read More

And More