Μεριέμ Ουζερλί : Επιστρέφει σαν σουλτάνα…

Λίγες ημέρες πριν από τη γέννηση του παιδιού της η διάσημη Τουρκάλα ηθοποιός Μεριέμ Ουζερλί κλείνει συμβόλαιο για έναν γνώριμο γι’ αυτή ρόλο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι σχέσεις της «Χουρέμ» με τον παραγωγό του «Σουλεϊμάν» και ιδιοκτήτη της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ΤΙΜS, Τιμούρ Σαβτσί, όχι μόνο αποκαταστάθηκαν, αλλά θα ξανασυνεργαστούν στη νέα σειρά εποχής που ετοιμάζει η εταιρεία.

Πρόκειται για την ιστορία της ελληνικής καταγωγής Κιοσέμ Σουλτάν, της σημαντικότερης σουλτάνας στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς υπήρξε σύζυγος ενός Σουλτάνου και μητέρα άλλων δύο.

Οι σχέσεις της Ουζερζλί με τον Σαβτσί είχαν μπει στον πάγο μετά την επεισοδιακή αποχώρηση της ηθοποιού από το καστ του «Σουλεϊμάν», ωστόσο αποκαταστάθηκαν μετά τη δημόσια συγγνώμη της Ουζερλί προς τον παραγωγό και την εξομολόγηση ότι αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά και προσωπικά προβλήματα που την ανάγκασαν να αποχωρήσει και στη συνέχεια να νοσηλευτεί σε κλινική για να απαλλαγεί από το σύνδρομο burnout που είναι ψυχική νόσος η οποία προκαλείται από το συνδυασμό έντονου φόρτου εργασίας και ψυχολογικών προβλημάτων.

Η «Χουρέμ» λοιπόν θα βάλει και πάλι τον φερετζέ, αυτήν τη φορά της Κιοσέμ Σουλτάνας η οποία γεννήθηκε στην Τήνο το 1590 με πατέρα Ιερέα και στα δεκαπέντε της απήχθη και μεταφέρθηκε στο χαρέμι του Σουλτάνου Αχμέτ Α’ στο Τοπκαπί τον οποίο στη συνέχεια και παντρεύτηκε, παίρνοντας τον τίτλο της Χασεκί Σουλτάν. Το 1617, όταν ο άντρας της πέθανε, αυτή έγινε Βαλιντέ Σουλτάν και ο γιος της ο Μουράτ Δ΄ έγινε σουλτάνος.

Εκτός όμως από Βαλιντέ Σουλτάν ήταν και επίσημη αντιβασιλέας. Μετά τον θάνατο του Μουράτ, στον θρόνο ανέβηκε ο Ιμπραΐμ Α’ και έτσι η Κιοσέμ διατήρησε και πάλι τον τίτλο της Αντιβασιλέως. Αυτό και μετά την ενηλικίωσή του καθώς σύμφωνα με φήμες τις εποχής ο Ιμπραΐμ ήταν διανοητικά ανάπηρος. Ομως ο Ιμπραΐμ καθαιρέθηκε και η Κιοσέμ αποφάσισε να γίνει σουλτάνος ο επτάχρονος εγγονός της, Μεχμέτ Δ΄, και έτσι έγινε.

Το 1651, η μητέρα του Μεχμέτ, Τουρχάν Χατιτζέ Σουλτάν, που βρισκόταν σε διαμάχη με την Κιοσέμ Σουλτάν, αποφάσισε να τη δολοφονήσει. Η Κιοσέμ το έμαθε και θέλησε να ξεφύγει, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί την επόμενη μέρα δολοφονήθηκε. Μετά τον θάνατό της τάφηκε στο Μπλε Τζαμί μαζί με τον άντρα της.

Πηγή : TV ΕΘΝΟΣ

Read More

And More