Μία μοναδική έκθεση ζωγραφικής, καλλιτεχνικών κατασκευών και κοσμήματος της Ελένης Γραφάκου

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου από τις 8 ως τις 10.30μ.μ εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 2107221200, 4, φαξ: 210 7221304, ώρες λειτουργίας: Τετ. Σαβ. 10.00-15.00 & Τρ. Πεμ. Παρ. 10.00-15.00&17.30-20.30, Δευτέρα κλειστά, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr) η έκθεση ζωγραφικής, καλλιτεχνικών κατασκευών και κοσμήματος της Ελένης Γραφάκου, με τίτλο Ιχνηλατώντας την Τέχνη.
/
Την αισθητική της βασικής σειράς των ζωγραφικών έργων της καλλιτέχνιδας, διακρίνει μία αναφορά στην άρτε πόβερα, με τη χρήση ευτελών υλικών, συνδυασμένων περίεργα μεταξύ τους, με τρόπο τέτοιο, που οι συνθέσεις της αποπνέουν άλλοτε την αίσθηση και το ρομαντισμό παλιότερων εποχών και άλλοτε μιας νέοποπ κουλτούρας. Μεγάλα λουλούδια σε έντονα χρώματα, δημιουργούν περίτεχνες συνθέσεις, στις οποίες εντάσσονται γυναικεία πρόσωπα ή ανθρώπινες μορφές, που μοιάζει να κυκλοφορούν στον λαβύρινθο ενός πολύχρωμου λουλουδένιου κόσμου. Αλλού μόνο με ζωγραφικά μέσα, αλλού μέσω επεμβάσεων με μικτές τεχνικές, η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα ονειρικά.

Τα κοσμήματα της, καθώς και τα φορέματα από χαρτί, σαν σύγχρονες κατασκευές, κινούνται και αυτά σε αντίστοιχες αισθητικές τάσεις. Εδώ, τα ευτελή υλικά, όπως ο σπάγκος, το μαλλί ή το μέταλλο συνδιαλέγονται μεταξύ τους με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο ως προς τους χρωματικούς τους συνδυασμούς, όσο και σε σχέση με το πάντρεμα των διαφορετικών υλικών, δημιουργώντας έργα Τέχνης με ύφος σύγχρονο, ρομαντικό και εναλλακτικό συνάμα. Η απλότητα των πρώτων υλών, συνδυάζεται με τις περίτεχνες συνθέσεις σε παιχνίδια φαντασίας, που ανάγουν το κόσμημα, σε έργο Τέχνης που μπορεί να φορεθεί.

Η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Δρ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη λέει για τη δουλειά της καλλιτέχνιδας : Η Ελένη Γραφάκου αφηγείται τα όνειρά της και μας προσκαλεί να ακούσουμε την αφήγησή της, ακολουθώντας, όπως σε όλα τα καλά παραμύθια, τα σημάδια αναγνώρισης. Νήματα, κλωστές, κέντημα· χρώματα που παίζουν με το σχέδιο, με το μπατίκ, με το κολάζ, με την ποικιλία των χαρτιών που καθιστά απτή την υφή τους, είναι τα σημάδια που οδηγούν σε πρότερες ενότητες έργων της. Μόνο που τώρα οι ακουαρέλες της, τα κοσμήματα, οι νύφες της απομακρύνονται από την παλιά θεματική, ανασύρουν στην επιφάνεια την εμορφιά * και προτρέπουν το φαντασιακό μας εαυτό να ανταποκριθεί με την ατένιση * της δικής του ομορφιάς και της ομορφιάς του
κόσμου…

* Αναφορά στο στίχο του Κ. Π.Καβάφη Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα.

Διάρκεια έκθεσης: έως Τρίτη 16 Απριλίου 2013.

Read More

And More