Μίκης Θεοδωράκης: Η συγχαρητήρια επιστολή του προς τους συντελεστές της «Όμορφης Πόλης»

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολούθησε την θεατρική-μουσική παράσταση, ωδή στο έργο του, «Όμορφη Πόλη», την οποία μισό αιώνα μετά αναβίωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Γιώργος Βάλαρης. Με επιστολή του, μάλιστα, ο κορυφαίος μας δημιουργός εκφράζει τα συγχαρητήριά του στον σκηνοθέτη και σε όλους τους συντελεστές της.

Διάβασέ την αναλυτικά:

Αγαπητέ μου Γιώργο,

Έφυγα μετά την παράσταση ευτυχής και προβληματισμένος. Όχι για σένα και τους εξαίσιους συνεργάτες σου αλλά για μένα και για το έργο μου.

Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία με επηρέασαν βαθιά. Τελικά αυτό που είδα και που άκουσα ήταν ένα Όνειρο! Και νομίζω ότι έτσι το εισπράττει και το κοινό.

Τα στοιχεία, τα υλικά υπήρχαν.

Τι έλειπε; Έπρεπε να έρθει ένας άνθρωπος όπως εσύ, με δύο βασικές ιδιότητες πέραν της αξίας του: την Αγάπη και την Πίστη.

Έτσι κατόρθωσες να αναδείξεις την πνευματικότητα και τους κρυμμένους συμβολισμούς του έργου μου πλάθοντας τελικά ένα νέο πρόσωπο που να πατάει γερά στη σύγχρονη πραγματικότητα και ταυτόχρονα να στοχεύει στο Μέλλον. Στο Αύριο της Ελλάδας και του Κόσμου.

Κι αυτό είναι μια νίκη για μένα, γιατί οι δοκιμασίες που επέλεξα να ζήσω με βοήθησαν να γεννήσω ιδέες και έργα σαν κι αυτό της Όμορφης Πόλης.

Η παρουσία σου στη ζωή μου δεν είναι τυχαία. Ήρθες στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός ανθρώπου για τον οποίο η δικαίωση αποτελεί την τελευταία αλλά και μέγιστη επιθυμία.

Σε ευχαριστώ θερμά και σε παρακαλώ να διαβιβάσεις τις θερμές μου ευχαριστίες και σ’ όλους τους συντελεστές της παράστασης.

Αθήνα, 21.1.2020

Μίκης Θεοδωράκης

Αξίζει να σημειωθεί πώς, λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων και κατ’ απαίτηση του κοινού, προστέθηκε μια ακόμη παράσταση, την Tετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 17:00, για την «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση – σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, που παρουσιάζεται με τεράστια επιτυχία στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Read More

And More