Μιμή Ντενίση: Ποιους και γιατί κέρασε σμυρναίικες νοστιμιές;

Με νοστιμιές από τη Σμύρνη και αντίστοιχα τραγούδια υποδέχτηκε η Μιμή Ντενίση τους καλεσμένους της στο θέατρο Ελληνικός Κόσμος. Η ηθοποιός παρουσίασε με αυτό τον τρόπο την παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», μια παραγωγή Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για το έργο της Μιμής Ντενίση που καταπιάνεται με την ιστορία της Σμύρνης, καλύπτοντας την περίοδο από το 1917 ως το 1923 _πριν την Καταστροφή και ως την προσφυγιά και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «το υλικό αντλήθηκε από τα αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ μπολιάστηκε από μαρτυρίες Ελλήνων, Τούρκων, Λεβαντίνων. Χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές πάνω από εκατό βιβλία ιστορικών, περιηγητών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και απλών ανθρώπων. Επίσης υλικό από διδακτορικές διατριβές και μελέτες που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα πολλά στοιχεία σχετικά με τα δραματικά γεγονότα της Σμύρνης να γίνονται για πρώτη φορά γνωστά στο ευρύ κοινό», επισημαίνεται.

Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας περιγράφεται η ζωή της κοσμοπολίτισσας πρωτεύουσας της Ιωνίας από την εποχή του Α’ παγκοσμίου πολέμου μέχρι το τέλος. Πολυπολιτισμική κοινωνία με Λεβαντίνους, Αρμένηδες, Τούρκους και Ρωμιούς, με τις μουσικές και την κουζίνα της, με τις διαφορετικές εθνότητες και γλώσσες. Στην παράσταση παίζει ζωντανά μουσική η ορχήστρα Εστουδιαντίνα.

Με την αρχόντισσα της Σμύρνης, τη Φιλιώ, να θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί, ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, και φυσικά ήταν όλοι εκεί στη μικρή γιορτή που στήθηκε, οι Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού. Μαζί τους ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Κώστας Βουτσάς.

Read More

And More