Μόνιμη τρόικα στην Αθήνα. Οι όροι των δανειστών για το “πακέτο” των 230 δισ.

Για ακόμη μια φορά, η νύχτα ήταν μακρά. Και δύσκολη για την ελληνική πλευρά. Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία (κυρίως οι δυο τελευταίες) προέβαλαν το ένα εμπόδιο μετά το άλλο για να πουν το μεγάλο «ναι» στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση στο Eurogroup έγινε παράλληλα με τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των ιδιωτών. Οι Φινλανδοί ζήτησαν κι άλλες εγγυήσεις, όπως και την προηγούμενη φορά άλλωστε. Τις πήραν και πάλι.

Όταν οι υπουργοί Οικονομικών βρέθηκαν να ψάχνουν 6 δισ. ευρώ για να μην τιναχτούν όλα στον αέρα, εμφανίστηκε εμπλοκή. Αλλά ξεπεράστηκε και αυτή. Ο ιδιωτικός τομέας «πείστηκε» να «κουρέψει» τα ομόλογα του κατά 53,5% και όχι κατά 50%, όπως ήταν η αρχική συμφωνία.

Επί της ουσίας, μιλάμε για ένα δάνειο που συνολικά φτάνει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ: το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές κατά 53,5%, δηλαδή κατά 107 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε επίσημα το IIF.

Και φτάσαμε στην πολυαναμενόμενη απόφαση.

Για να πάρουμε τα 130 δισ. του δεύτερου πακέτου δεχτήκαμε τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα και τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, όπου θα υπάρχουν τα χρήματα για να αποπληρώνονται τα χρέη μας και αν περισσέψει τίποτα για οτιδήποτε άλλο, έχει καλώς… Και αυτό θα το κατοχυρώσουμε και Συνταγματικά!

Διάβασε αναλυτικά στο Newsit όλες τις εξελίξεις αλλά και τι σημαίνουν πρακτικά οι νέοι όροι που συμφωνήθηκαν

Read More

And More