Μουσείο για ραγισμένες καρδιές!

Μπορεί στην Ελλάδα οι χωρισμένοι, σύμφωνα με το λαϊκό τραγούδι, να μην γιορτάζουνε ποτέ, στο εξωτερικό όμως έχουν και το δικό τους μουσείο! Πρόκειται για έναν χώρο που φιλοξενεί πάνω από 100 αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία είναι ένα τσεκούρι, ρολόγια, φωτογραφίες, ρούχα, αρκουδάκια και ποιήματα. Πίσω από όλα αυτά τα πράγματα κρύβεται και από μία ιστορία χωρισμού…

Το “Μουσείο της Ραγισμένης Καρδιάς” άνοιξε τις πύλες του τηνΤρίτη στο Ζάγκρεμπ. Σε ένα χώρο 300 τετραγωνικών μέτρων φιλοξενείται πλέον το πρώτο ιδιωτικό μουσείο στην Κροατία, η δημιουργία του οποίου βασίστηκε σε μία ιδέα των καλλιτεχνών Olinka Vistina and Drazen Grubisic.

Οι δύο Κροάτες καλλιτέχνες διατηρούσαν δεσμό και χώρισαν το 2006. Όταν άρχισαν να μοιράζουν τα πράγματα που μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν ή είχαν από κοινού, συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολο είναι να αποχωριστείς κάτι το οποίο σου θυμίζει μια χαμένη αγάπη.Έτσι αποφάσισαν να τα κρατήσουν και να φτιάξουν ένα μουσείο. Μαζί με αυτά πρόσθεσαν και αντικείμενα που τους έδιναν άλλα χωρισμένα ζευγάρια.

Δεκάδες ήταν τα αντικείμενα που άρχισαν να συλλέγουν από ανώνυμους αποστολείς. To πιο παράξενο αντικείμενο είναι ένα τεχνητό πόδι που χάρισε κάποιος σε ανάμνηση μίας ρομαντικής ιστορίας που έζησε με μία νοσοκόμα.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το τσεκούρι από μία γυναίκα η οποία έκανε κομμάτια με αυτό τα έπιπλα της αγαπημένης της όταν την παράτησε για μία άλλη. Πάνω στο τσεκούρι έγραψε: “Όσο πιο πολύ γέμιζε το δωμάτιο με κομματιασμένα έπιπλα τόσο καλύτερα αισθανόμουν. Δύο εβδομάδες αργότερα την παράτησε και ήρθε να πάρει πίσω τα έπιπλά της. Ήταν ήδη τακτοποιημένα σε μικρά κομμάτια από ξύλο!”

Η έκθεση έκανε περιοδεία σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Νέα Υόρκη και τελικά εγκαταστάθηκε στο Ζάγκρεμπ.

Η Olinka υποστηρίζει ότι το μουσείο δέχεται πολλές δωρεές από τη Βρετανία. “Φαίνεται ότι εκεί υπάρχουν πολλές ραγισμένες καρδιές”, αναφέρει η ίδια. Μάλιστα, το τελευταίο αντικείμενο που έλαβε είναι μία φωτογραφία από μία Αγγλίδα.”Το αγαπημένο μου όμως αντικείμενο είναι το κουτάλι της αγάπης από την Ουαλία, το οποίο έστειλε ένας άνδρας σημειώνοντας ότι προφανώς δεν λειτουργεί”, συμπληρώνει.

“Μου χάρισε εσώρουχα από καραμέλες. Δεν τα ξετύλιξα ποτέ, αλλά δεν του το χρέωσα”, γράφει το σημείωμα με τα εσώρουχα από λιχουδιές που είναι ακόμα με το περιτύλιγμά τους. “Αργότερα απέδειξε ότι είναι το ίδιο φτηνός με το δώρο του, με απάτησε με μία συνάδελφο και μου ζήτησε να χωρίσουμε με ένα e -mail.”

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έρθεις αντιμέτωπη με έναν άσχημο χωρισμό και θα θες να ξεφορτωθείς οτιδήποτε σου τον θυμίζει, επέλεξε να το κάνεις δημιουργικά! Ρίξε μιά ματιά στην ηλεκτονική σελίδα του “Μουσείου για ραγισμένες καρδιές” και μάθε περισσότερα!

Read More

And More