Μουσείο το πατρικό το Μίκη Θεοδωράκη

Το σπίτι Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη είναι αναμφισβήτητα ένα κτίριο ιστορικής αξίας. Η οικογένειά του μετακόμισε εκεί όταν ο ίδιος ήταν εξόριστος. Στη συνέχεια έμεινε στο συγκεκριμένο σπίτι μέχρι που οι καλλιτέχνικές του δραστηριότητες τον οδήγησαν στην Αθήνα και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Η οικογένεια Θεοδωράκη μετακομίζει στο Γαλατά
Ο πατέρας του Γιώργος, ήταν δικηγόρος και υπηρετούσε στο υπουργείο Εσωτερικών ως στέλεχος Νομαρχιών σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Κάθε τόσο που άλλαζει η κυβέρνηση άλλαζει και ο τόπος διαμονής του και φυσικά ολόκληρης της οικογένειας.

Μετά την Γερμανική κατοχή, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο σπίτι στον Πάνω Γαλατά Χανίων. Ο Μίκης λόγω του ότι ήταν στην αντίσταση και ως αριστερός εδιώκετο και είχε εξοριστεί. Το 1949 ωστόσο καταφέρνει να ενωθεί με την οικογένειά του στον Γαλατά, όπου έμεινε μέχρι το 1952 όταν έφυγε για Αθήνα και στην συνέχεια για Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.

Στο σπίτι του Γαλατά επέστρεφε συχνά τα καλοκαίρια.. Άλλωστε σε αυτό έμενε μέχρι τον θάνατό του, ο αδελφός του ποιητής και δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωράκης, όπου και είχε εμπνευστεί πολλά τραγούδια που μελοποίησε ο Μίκης.

Το σπίτι γίνεται μουσείο με τη στήριξη του Μίκη
Το πατρικό σπίτι του μουσικοσυνθέτη επισκέφθηκε πρόσφατα ο δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί το σπίτι ως μουσείο και έκθεση αντικειμένων που σχετίζονται με τον Μίκη και την παρουσία της οικογένειά του στο Γαλατά.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, Νικόλαος Ξυνίδης, Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γαλατά, Νικόλαος Παινεσάκης, ο πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων “Μ. Θεοδωράκης”, Γεώργιος Αγοραστάκης, και ο αρχιτέκτονας – μελετητής, κ. Μαυρακάκης.

Επίσης, παρουσιάστηκε η προμελέτη μετατροπής της σε Μουσείο, που έχει γίνει από μελετητική ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, καθώς και τα σχέδια για την ολοκλήρωση της προμελέτης και την έναρξη του έργου. Το εγχείρημα στηρίζει και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης καθώς έχει ενημερωθεί και έχει συμφωνήσει με την προμελέτη.

Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου“, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να σεβόμαστε και να διαφυλάσσουμε τον πολιτισμό μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σπίτι αγοράστηκε από τον πρώην δήμο Νέας Κυδωνίας, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έναντι 200 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.


Καλοκαίρι 1959. O Μίκης με τον πατέρα και την μητέρα του στον κήπο του σπιτιού στον Γαλατά.

Read More

And More