Να πάρω τσάντα ή καφέ;

Κυκλοφορεί εδώ και μήνες στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Η τιμή του καφέ θα αυξηθεί αισθητά από την 1/1/2017 καθώς θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό, κάτι σαν ΕΝΦΙΑ και στον καφέ! Η επιβολή του φόρου μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει με αυξήσεις πάνω από 40% τις λιανικές τιμές πώλησης του καφέ.

Με λίγα λόγια ο καφές με τις φίλες στην καφετέρια, το καφεδάκι στο σπίτι, το καπουτσίνο στην δουλειά και ο ελληνικός για κους κους θα αποτελέσει από την Πρωτοχρονιά είδος πολυτελείας. Μαζί με όλες τις αυξήσεις, έρχεται και αυτή να ακυρώσει μια από τις βασικές, προσιτές απολαύσεις για όλους.

Συγχρόνως, δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να ξέρεις ότι η επιβολή νέων έμμεσων φόρων, ότι όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά απειλεί να συρρικνώσει και την ήδη υπάρχουσα κατανάλωση στην αγορά του καφέ.

Η μέση μηνιαία κατανάλωση σε είδη πρώτης ανάγκης έχει μειωθεί δραστικά. Το βλέπουμε και το νοιώθουμε κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα που πάμε για ψώνια. Αναγκαζόμαστε να κόψουμε βασικά είδη. Γιατί απλά δεν μπορούμε να τα καταναλώνουμε όπως παλιά.

Με λίγα λόγια, ο καφές καθίσταται είδος πολυτελείας και τελικά αντί να συγκεντρωθούν 60 εκατομμύρια ευρώ από το νέο φόρο, η γιαγιά και ο παππούς δεν θα πίνουν ελληνικό, οι φοιητητοπαρέες δεν θα πίνουμε φραπέ και όλες εμείς θα πρέπει να τα λέμε πίνοντας…νερό. Με τέτοιες αυξήσεις φοβάμαι ότι θα πούμε το καφέ….καφεδάκι!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164