Νεκρή βρέθηκε η κόρη Κατερίνας Γώγου

Η Μυρτώ Τάσιου βρέθηκε νεκρή. Η κόρη της ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου και του σκηνοθέτη Παύλου Τάσιου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 48 ετών. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν γίνει γνωστά.

Βρισκόταν σε ταξίδι στην Αθήνα, ύστερα από πολλά χρόνια διαμονής σε ένα χωριό κοντά στο Λέτσε,στο Ουτζέντο της Ιταλίας.

Η ίδια, ζωγράφος και ποιήτρια στο επάγγελμα, στην πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “η Αλίκη δε μένει πια εδώ” συστήνεται στο βιογραφικό της ως η Μυρτώ για την Μυρτώ και αναφέρει τα εξής:

“Γεννήθηκα στις 10 Οκτωβρίου 1967. Μητέρα μου είναι η Κατερίνα Γώγου, ηθοποιός και ποιήτρια. Πατέρας μου είναι ο Παύλος Τάσιος, σκηνοθέτης. Και οι δύο πέθαναν νέοι. Όταν ήμουν μικρή, πήγα στη Σχολή Μοντεσόρι και μετά έβγαλα μια καλών τεχνών, γιατί είχα πάθος για τη ζωγραφική. Μετά ειδικεύτηκα στη βυζαντινή τέχνη. Άρχισα να δουλεύω με τον Μιχάλη Αγγελιδάκη.

Στο μεταξύ έκανε μπαμ η επιτυχία της Κατερίνας. Δυστυχώς έφερε αντίθετα αποτελέσματα. Άρχισε να πίνει και να αυτοκαταστρέφεται με όλους τους τρόπους. Ένιωθα ενοχές που δεν μπορούσα να τη βοηθήσω και μπλέχτηκα κι εγώ μέσα. Ο πατέρας μου με παρακολουθούσε διακριτικά. Μου έκανε την πρόταση να πάω στην κοινότητα Saman στο Παλέρμο κι εγώ δέχτηκα. Ένα χρόνο μετά το θάνατο της Κατερίνας άρχισα να παίρνω τα πάνω μου. Ξανάρχισα να ζωγραφίζω και να γράφω.

Έβλεπα το μέλλον μου με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι αναμνήσεις έγιναν πεταλούδες, πέρασαν. Είκοσι χρόνια πέταξαν. Το μόνο που ζητάω είναι να ζήσω ελεύθερη χρωματιστά”.

Από την Ελλάδα έφυγε το 1994, έναν χρόνο μετά που πέθανε η μαμά της. Πήγε σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης στην Ιταλία, σε μια κοινότητα και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Μόνο για μικρά διαστήματα.

Έμενε μαζί με τον σύντροφό της αρχικά αλλά, τραγική ειρωνεία, το έσκασε από την κοινότητα που έμεναν και έπεσε από μία πολυκατοικία. Για παρέα είχε μόνο τις γάτες της, τη Νανί και τον Φουτούρο.

Παιδιά δεν έκανε ποτέ, δεν μπορούσε. Παντρεύτηκε όμως έναν συντηρητή έργων τέχνης που γνώρισε στη Γαλλία, τον Φραντζέσκο. Είχαν και οι δύο το ίδιο πάθος για τις αντίκες, τα εκκλησιαστικά όργανα, τις αγιογραφίες. Ερωτεύτηκαν και έμειναν μαζί για 21 χρόνια. Μέχρι το τέλος.

“Ναι, το χρώμα μου είναι το κόκκινο, το χρώμα της χαράς. Ξέρεις, είμαι σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα, ο σύζυγός μου ψαρεύει, τρώμε φρέσκο ψαράκι συνέχεια, εδώ είναι οι γάτες, το εργαστήρι, ένας χαμός! Το Σάββατο θα ανέβουμε στο Ουντζέντο γιατί θέλουμε να κάνουμε εικόνες”, είχε πει σε συνέντευξή της στο “Έθνος της Κυριακής” και την Ελένη Γκίκα, τον Δεκέμβριο του 2014.

Η Μυρτώ μιλά για τη μαμά της…

Επιμέλεια κειμένου: Άρτεμις Θύμιου

Read More

And More