Νικόλαος: Όλη η οικογένεια στο πλευρό του για τα εγκαίνια της έκθεσης του! [pics]

Με όλη την οικογένεια στο πλευρό του εγκαινίασε στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, την έκθεση φωτογραφίας του “Aegean Desert” ο Νικόλαος. Ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου βρέθηκε στην έκθεση έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, την μητέρα του Άννα Μαρία, τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την αδελφή του Θεοδώρα.

Η έκθεση που εγκαινίασε ο Νικόλαος και ονομάζεται “Aegean Desert” παρουσιάζει εικόνες από την έρημο του Κατάρ δίπλα σε φωτογραφίες του Αιγαίου Πελάγους. Πρόκειται για ένα όραμα που είχε ο Νικόλαος και πήρε σάρκα και οστά, μετά από πολύ δουλειά και έρευνα.

Ως λάτρης της Ελλάδας και των ταξιδιών, ο Νικόλαος εμπνέεται από τη φύση. Σε ένα από τα ταξίδια του στη Ντόχα γνώρισε την Α.Ε. Σεΐχα Αλ-Μαγιάσαμπιντ Χαμάντ Αλ-Θάνι, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της τέχνης παγκοσμίως, η οποία τον προσκάλεσε να ταξιδέψει για να φωτογραφίσει την έρημο του Κατάρ. Κατά την περιπλάνησή του εντόπισε στοιχεία που θυμίζουν την πατρίδα του, την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την κεντρική πηγή της έμπνευσής του.

Ξεκίνησε τότε ένα εγχείρημα, να αναδείξει μέσα από το φακό του τους παραλληλισμούς μεταξύ της ερήμου και της θάλασσας, στοιχείων που είναι τόσο διαφορετικά αλλά και συγχρόνως τόσο όμοια. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ξεκίνησε να φωτογραφίζει αδιάκοπα εικόνες του Αιγαίου Πελάγους που συνομιλούσαν με τις αναμνήσεις του από το Κατάρ. Οι εικόνες που προέκυψαν υπογραμμίζουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των τοπίων, αντιπαραβάλλοντας τα δύο στοιχεία, την έρημο και τη θάλασσα. Τα έργα ταξιδεύουν τον θεατή μέσα από ένα οπτικό παιχνίδι τοπίων και πρόσληψης, δημιουργώντας έναν αναπάντεχο διάλογο. Έτσι γεννήθηκε η έκθεση Aegean Desert, η οποία αποτελεί την πρώτη θεσμική πολιτιστική πρωτοβουλία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ.

Η έκθεση ”Aegean Desert” αποτελείται από δύο σκέλη:

– 10 Οκτωβρίου 2019 στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης θα παρουσιαστούν 18 φωτογραφίες οι οποίες θα φιλοξενούνται σε μια σκηνή Βεδουίνων (baitalshaar) η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου.

 

– 20 Νοεμβρίου 2019 στην Ντόχα του Κατάρ θα παρουσιαστούν σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο που θα τοποθετηθεί στο πολιτιστικό ίδρυμαKatara.

Η επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει γίνει από την Μαριλένα Κουτσούκου

Read More

And More