«Ο κατά φαντασία ασθενής» με τον Θανάση Τσαλταμπάση έκανε πρεμιέρα

Κόντρα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, με πολλές θεατρικές παραστάσεις να έχουν ρίξει νωρίτερα αυλαία και άλλες να έχουν μπει σε αναστολή λόγω κορονοϊού, “Ο κατά φαντασίαν ασθενής έκανε πρεμιέρα” στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου απόψε το βράδυ.

“Ο κατά φαντασίας ασθενής” είναι μια από τις διασημότερες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου και πρόκειται για  το εμβληματικό και τελευταίο έργο του Μολιέρου και παρουσιάστηκε γιαπρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στο ρόλο του πρωταγωνιστή.

Τώρα, με αφορμή τα 400 από τη γέννηση του Μολιέρου, “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” αναβιώνει στη χώρα μας μέσα από μια πιο σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. 

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι: : Θανάσης Τσαλταμπάσης, Αγοραστή Αρβανίτη, Νάστια Βραχάτη, Στεφανία Καλομοίρη, Μαρία Παπαφωτίου, Δημήτρης Καλαντζής, Ορφέας Παπαδόπουλος, Νίκος Ορφανός, Αλέξανδρος Ζουριδάκης.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Αργκάν είναι κατά φαντασία άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της. Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Read More

And More