O πορτιέρης του Ritz μιλάει για τους διάσημους επισκέπτες του πολυτελούς ξενοδοχείου!

Ο επι χρόνια θυρωρός του θρυλικού ξενοδοχείου Ritz στο Λονδίνο, είναι Έλληνας και μέσα από το βιβλίο του ” Ο Τζόρτζ του Ritz” περιγράφει όλα τα σκηνικά των διάσημων πελατών του ξενοδοχείου στα οποία υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Kρητικός στην καταγωγή Γεώργιος Φαφουτάκης μέσα στα χρόνια κατάφερε κι απέκτησε φιλίες με κάποιους από τους πιο διάσημους πολιτικούς όπως ο Βενιζέλος, συναναστράφηκε αστέρες του Χόλυγουντ και βρέθηκε να διασκεδάζει με Έλληνες εφοπλιστές όπως ο Εμπειρίκος, ο Λυκιαρδόπουλος και ο Βαλλιανός. Μέσα από μία ζουμερή περιγραφή δεν διστάζει να εξιστορήσει ότι αποκόμισε από εκείνους.

“Ο κ. Σταύρος Νιάρχος, ο γαμπρός του Ωνάση, ήτανε σίγουρα πλούσιος πριν τον πόλεμο. Τον ήξερα γιατί έμενε στο Ριτζ και δεν συγκρινόταν με τους μεγάλους ιδιοκτήτες. Δεν είχε άλογα ιπποδρομιών ή γιοτ τότε. Νομίζω είχε μετοχές σε ένα πλοίο, που τις πούλησε όταν πήγε στο ελληνικό ναυτικό. Όταν τελείωσε με τη θητεία του πήγε στην Αμερική. Και την επόμενη φορά που τον είδα ήταν εκατομμυριούχος”.

Χαρακτηριστικά μάλιστα θυμάται πως πριν φύγει για την Αμερική τον είχε ρωτήσει αν θέλει να του φέρει κάτι, κι εκείνος, του ζήτησε ένα ξυράφι επίχρυσο της Ζιλέτ που τότε δεν υπήρχαν. Ο κ. Νιάρχος όταν επέστρεψε του το έφερε απλόχερα και το έχει κατήσει μέχρι σήμερα.

Ενώ μεγάλο ενδιάφερον έχει η ζουμερή περιγραφή για τον κ. Βαλλιάνο που όποτε έβγαιναν έξω δημιουργούσε μικροεπεισόδια μη παραλίπωντας τις έντονες φωνές. Και δεν ξεχνάει να αναφέρει πως μετά από τις επισκέψεις τους στο θέατρο Γκέιτι, ο κ. Βαλλιάνος γοητευμένος από την μις Βέρα Σινκλαίρ, ένα βράδυ που ήταν άρρωστος έστειλε τον Τζορτζ με τον οδηγό του να την ειδοποιήσουν και να απολογηθεί εκείνος εκ μέρους του προσφέροντας 100 τριαντάφυλλα. Το συμβάν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα θεωρούνταν λήξαν αν φίλος του πεθερού του Τζορτζ δεν ειδοποιούσε πως ο γαμπρός τους εθεάθει μέσα σε ένα πολυτελές αυτοκινήτο με μία κοπέλα. Ο θυμός ήταν μεγάλος που αναγκάστηκε να σηκώσει τον κ.Βαλλιανό από το κρεβάτι ώστε να καθησυχάσει την σύζηγο αλλά και τον έξαλλο πεθερό του Τζορτζ.

‘Οσον αφορά τους διάσημους αστέρες του Χόλυγουντ ο Τζορτζ λέει πως μετά την επίσκεψη του Τσάρλι Τσάπλιν στο Ρίτζ ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είπε πως δεν θέλουν άλλους αστέρες αφού ταράζουν την ηρεμία όσων μένουν σε αυτό. ” Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν έμενε στο Ριτζ έξτρα αστυνομικοί χρειάστηκαν για να ελέγχουν τα πληθή που ήταν συγκεντρωμένα από έξω. Ενώ δύο ταξί καθημερινά πήγαιναν να φέρουν την αλληλογραφία του”.

Read More

And More