Ο Στέλιος Πέτσας στο TLIFE.gr: Για την πολιτική, τις κόρες του, τη μουσική…

Ο Στέλιος Πέτσας, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Ανατολική Αττική, μιλάει στο tlife.gr. Για τις κόρες του, τη σχέση με τα ζώα, τη μουσική, τις “κακές” συνήθειες… Μια κουβέντα λίγο πιο προσωπική, μια συζήτηση λίγο εκτός πολιτικής.

Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Στη συνέχεια παρακολούθησε το πρόγραμμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στο Δίκαιο Διεθνών Συναλλαγών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Στέλιος Πέτσας χαρακτηρίζεται από όλους ως ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού ειδικών αποστολών. Έχοντας διατελέσει σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής και στη συνέχεια Διευθυντής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ στη συνέχεια τη θέση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών υπεύθυνου για την αυτοδιοίκηση.

Στις 21 Μαΐου θα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στον τόπο που όπως λέει ζει και αγαπά, την Ανατολική Αττική, έναν τόπο γεμάτο προοπτικές και δυναμισμό.

-Εδώ και πολλά χρόνια είστε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποια ήταν για εσάς η πιο ευχάριστη και ποια η πιο κρίσιμη στιγμή;
Η πορεία μου πλάι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ειλικρινά μοναδικές στιγμές, πολλές από αυτές αδιανόητα κρίσιμες, άλλες απίστευτα δύσκολες και σύνθετες και άλλες βαθιά ανθρώπινες, είναι πραγματικά γεμάτη από ξεχωριστές στιγμές. Η πιο χαρούμενη θα έλεγα πως ήταν η νύχτα της μεγάλης νίκης στις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, όταν άνοιξε ο δρόμος για τον θρίαμβο στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019 ώστε να πάμε την Πατρίδα μας ψηλότερα. Στον αντίποδα, η πιο κρίσιμη ήταν η νύχτα της 1ης Μαρτίου 2020, όταν μετά την Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), μπήκα στο γραφείο του Πρωθυπουργού να του περιγράψω την ανακοίνωση που θα έκανα λίγα λεπτά αργότερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με τις αποφάσεις μας για τη φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο. Είδα έναν αποφασισμένο Πρωθυπουργό που ενέπνευσε όλους μας να πούμε βροντερό «όχι» σε όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τα σύνορά μας.

-Τα τελευταία 4 χρόνια δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γυναίκα, τον ρόλο και τα δικαιώματά της. Είστε ευχαριστημένος με όσα πετύχατε;
Κάθε σύγχρονη κοινωνία οφείλει να εξασφαλίζει και να εγγυάται ένα ασφαλές, ανοιχτό περιβάλλον ευκαιριών και προοπτικών για κάθε γυναίκα. Η διαφορετική οπτική των γυναικών, η συναισθηματική νοημοσύνη που για τους περισσότερους από εμάς είναι άγνωστο τοπίο, ο διαφορετικός τρόπος σκέψης που συνυπολογίζει όλα τα στοιχεία για τη λήψη μιας απόφασης, καθιστούν τις συζύγους, συντρόφους, αδελφές, συνεργάτες μας πρωταγωνιστές ενός αύριο που είναι ήδη εδώ. Είμαι περήφανος και τυχερός για την καθημερινή μου συνεργασία με γυναίκες σε κάθε πεδίο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για το γεγονός ότι με ουσιαστικές πολιτικές μειώσαμε τη γυναικεία ανεργία, στηρίξαμε την εργαζόμενη μητέρα, κάνουμε σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, ενώ αναπτύξαμε το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού. Συνεχίζουμε και δεν σταματάμε.

-Έχετε δυο υπέροχες κόρες. Αισθανθήκατε ποτέ τύψεις επειδή ενδεχομένως λόγω φόρτου εργασίας δεν καταφέρνετε να βρίσκεστε κοντά τους όσο θα θέλατε;
Μου λείπουν, αλλά είναι αλήθεια ότι όταν σε εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός της χώρας σε κρίσιμους καιρούς σε θέσεις ευθύνης, δεν υπάρχει χώρος για τύψεις. Ιδίως με τη μικρότερη κόρη μου νιώθω τα τελευταία χρόνια ότι, συγκριτικά με τη μεγαλύτερη, την έχω «ρίξει» επειδή λόγω του φόρτου εργασίας και των ωραρίων που γυρνάω στο σπίτι δεν μου έχει δοθεί η δυνατότητα να περάσω πολύ χρόνο μαζί της. Είναι δύσκολο. Παρόλα αυτά, το παλεύω διαρκώς και τελικά κάπως πάντα βρίσκω λίγο χρόνο για τα κορίτσια μου.

-Σας κρατάνε μούτρα που πρέπει να σας μοιράζονται με την πολιτική;
Μουτράκια! (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι δείχνουν απίστευτη κατανόηση. Φοιτήτρια η μεγάλη μου κόρη, στην εφηβεία η μικρότερη, καταλαβαίνετε… Με αγαπάνε όμως πολύ. Κι εγώ. Μάρθα, Έλενα, σας λατρεύω!

-Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;
Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα. Είχα το προνόμιο να μεγαλώσω με το πιο γλυκό και υπάκουο βελγικό λυκόσκυλο. Η ανιδιοτελής αγάπη και η συντροφικότητα που σου δίνει ένας σκύλος, είναι κάτι που ήθελα να ζήσουν και τα παιδιά μου, γι’ αυτό και η οικογένειά μας, περιλαμβάνει τον Όσκαρ που είναι πάντα μαζί μας. Πιστεύω ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να σταθούμε απέναντι στα ζώα συντροφιάς αποτελεί βαθύ και πολύ-επίπεδο κοινωνικό ζήτημα που χαρακτηρίζει την ανθρωπιά, την παιδεία και τον πολιτισμό όλων μας.

-Οι “κακές” γλώσσες λένε ότι γράφετε στίχους. Έχετε γράψει κάποιον που γνωρίζουμε;
Γράφω, είναι η αλήθεια ότι με ξεκουράζει και με γεμίζει. Έχω γράψει βιβλία και ατομικά και σε συλλογικές εκδόσεις, αλλά δυστυχώς πλέον δεν υπάρχει ο χρόνος. Όσο για στίχους… γράφω ερασιτεχνικά και ως αγχολυτικό.

-Ποια είναι η αγαπημένη σας μουσική;
Η καλή! (γέλια). Ακούω όλων των ειδών τη μουσική, από ροκ και έντεχνη μέχρι λαϊκή και έθνικ. Πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορετικές στιγμές και καταστάσεις για να ακούσεις ένα τραγούδι, να ταξιδέψεις με μια μελωδία ή να χορέψεις ένα τσάμικο!

-Κακές συνήθειες έχετε;
Σαν την πολιτική καμιά!

-Ποια είναι η πολιτική σας ταυτότητα;
Πιστεύω στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, προωθώ όλες τις πολιτικές που μειώνουν φόρους και εισφορές, φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη και δίνουν ίσες ευκαιρίες στους νέους μας. Είμαι δηλαδή πιο φιλελεύθερος στην οικονομική και στην κοινωνική πολιτική, αλλά πιο παραδοσιακός κεντροδεξιός στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, όπως πιστεύω επιτάσσει η ιστορία μας και η γεωπολιτική μας θέση, αλλά και απαιτεί η Ελληνική κοινωνία σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος δικαίου.