«Οι Επαναστάτες»:  Η  πιο ξεκαρδιστική κωμωδία για την οικονομική κρίση κάνει πρεμιέρα στις φυλακές Ωρωπού!

Θεατρική πρεμιέρα για την πιο ξεκαρδιστική κωμωδία για την οικονομική κρίση στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού. Ο Αντώνης Δούσης γράφει το έργο «Οι Επαναστάτες»  (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια) και η Μίνα Στεργιοπούλου σκηνοθετεί την θεατρική ομάδα Somnium του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Μαρκοπούλου “Οι Καρυάτιδες” σε μια παράσταση που τα έχει όλα.

Μια ομάδα ανυποψίαστων ανθρώπων συναντιέται σε μια δημόσια υπηρεσία, οπού ο καθένας έχεις να πληρώσει ένα σωρό οικονομικές υποχρεώσεις σε ένα συστημα που δεν λειτουργεί (όπως και τα περισσότερα σε αυτήν τη χώρα). Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, υπόβαθρα και προσωπικότητες παραμένουν για ώρες στον ίδιο χώρο, όταν μια διακοπή ρεύματος και μια ληστεία θα τους αλλάξουν τα σχέδια! Τι ενώνει και τι χωρίζει αυτούς τους ανθρώπους;

Γέλιο, δάκρυ, συγκίνηση, αγανάκτηση, αλλά και λύτρωση συνθέτουν την παλέτα των συναισθημάτων που θα νιώσεις παρακολουθώντας αυτήν την ομάδα των επαναστατών να προσπαθεί να αλλάξει όλα όσα γνώριζε ως τώρα! Θα τα καταφέρουν;

Λίγα λόγια από την Μίνα Στεργιοπούλου που σκηνοθετεί την παράσταση:

Ποιοι είμαστε, τι κάνουμε;

Θεατρική ομάδα Somnium του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Μαρκοπούλου “Οι Καρυάτιδες”

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«Οι Επαναστάτες» του Αντώνη Δούση είναι μια γλυκόπικρη κωμωδία. Είναι ένα καυστικό σχόλιο, μια καταγγελία ενάντια στην σύγχρονη πνευματική, πρωτίστως, και οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Μέσα από καταστάσεις που θεωρούνται αδιανόητες -κι όμως αληθινές- για την πολιτική και την δημοκρατία, ο θεατής μπαίνει στην διαδικασία να αναρωτηθεί αν τελικά η πραγματικότητα ξεπερνάει την φαντασία. Αξίες που εξανεμίζονται μέσα σε μία νέα καθημερινότητα, στην οποία καλούνται να ζήσουν οι Έλληνες, χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική, χωρίς τα απαραίτητα στο ψυγείο και χωρίς πετρέλαιο στην δεξαμενή για το καλοριφέρ. Υπερφορολόγηση και εξάντληση των πολιτών, ένας δημόσιος τομέας που εξακολουθεί να είναι υπερτροφικός, ακατάσχετη γραφειοκρατία, πελατειακές σχέσεις, νεποτισμός, αναξιοκρατία και κοινωνικές ανισότητες είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται στο έργο.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση μια ετερόκλητη ομάδα τρελών ανθρώπων αποφασίζει να αλλάξει τον κόσμο, αποφασίζει να κάνει μια επανάσταση. Πόσο εύκολο όμως είναι να κάνεις μια επανάσταση και τι σημαίνει, τελικά, επανάσταση; Το έργο είναι ένα είδος κοινωνικού πειράματος! Οι πρωταγωνιστές συναντώνται τυχαία σε μια δημόσια υπηρεσία, όπου οι περισσότεροι έχουν πάει για να πληρώσουν μία στοίβα από λογαριασμούς ή να κάνουν διακανονισμούς. Στην δημόσια υπηρεσία σχηματίζεται μια ουρά από διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπους. Άνθρωποι εκκεντρικοί, ταπεινές νοικοκυρές, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, κουλτουριάρηδες, μπονβιβέρ, ξεπεσμένοι αριστοκράτες. Εκεί βγαίνουν τα χαρακτηριστικά του λαού μας, θετικά και αρνητικά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν διοριστεί με μέσον, το κεντρικό σύστημα των υπολογιστών είναι συνεχώς εκτός λειτουργίας, διότι το ΣΥΣΤΗΜΑ δεν λειτουργεί, όπως τίποτε δεν λειτουργεί στην χώρα, κι έτσι οι πελάτες εξαναγκάζονται να περιμένουν με τις ώρες εκεί, με αποτέλεσμα να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν σχέσεις μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις και ευτράπελα γεγονότα.

Από την άλλη, ένα μυστικό που έρχεται στο φως, τους ενώνει σαν παρέα με έναν δεσμό παντοτινό, όταν δυο επίδοξοι μασκοφόροι ληστές, εκμεταλλευόμενοι την πτώση του ρεύματος και της ασφάλειας του κτηρίου, μπαίνουν στην δημόσια υπηρεσία, προκειμένου να αρπάξουν τις εισπράξεις. Η παρέα των πρωταγωνιστών καταφέρνει να ακινητοποιήσει και να δέσει τους ληστές και καλεί την αστυνομία. Όταν όμως τους βγάζουν τις μάσκες μια έκπληξη περιμένει την ομάδα… Ο ένας εκ των δύο ληστών είναι ένας μαθητής, που, ως βλαστάρι της κοινωνίας, έρχεται αναπάντεχα να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις μιας χώρας που τρέμει συθέμελη. Και οι πρωταγωνιστές αλλάζουν γνώμη και, αντί να καταγγείλουν τους ληστές, αποφασίζουν να κάνουν … Επανάσταση!

Μίνα Σ.

Προγραμματισμένες παραστάσεις:

14/07/19 στις Φυλακές Ωρωπού, ώρα : 20:00

19/07/19 στο Δημοτικό Σχολείο Μαρκοπούλου, ώρα : 21:00

21/07/19 στο ΓΕΛ Ωρωπού, ώρα : 21:00

24/07/19 στο Cine “Γοργόνα” στους Αγίους Αποστόλους, ώρα : 21:00

Read More

And More