Ποιοι είναι οι νικητές των εκλογών εκτός από την… αποχή

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κέρδισε τις 8 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και αρκετούς μεγάλους δήμους αλλά σίγουρα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή που ξεπέρασε το 60%!

Τι έγινε στους μεγάλους Δήμους της χώρας

Άλλαξαν χέρια οι τρεις μεγάλοι δήμοι της χώρας. Σε πολλές φάσεις η καταμέτρηση έμοιαζε με θρίλερ. Το τοπίο δείχνει πλέον να έχει ξεκαθαρίσει.

Αναλυτικά:

Δήμαρχος Αθηναίων εκλέχθηκε ο Γιώργος Καμίνης. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια που ο δήμος της Αθήνας αλλάζει χρώμα και από γαλάζιος γίνεται πράσινος.

Μέχρι στιγμής ο Γιώργος Καμίνης εκλέγεται με ποσοστό 51.94% ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης λαμβάνει το ποσοστό 48.06%. Η ενσωμάτωση είναι στο 99.83%.

Ο απερχόμενος δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, δυσαρεστήθηκε με το γεγονός, ωστόσο δήλωσε: ” Στις δύσκολες στιγμές που θα ακολουθήσουν εύχομαι καλή επιτυχία και δύναμη στον κύριο Καμίνη. Στον βαθμό που θα χρειαστεί την βοήθειά μου θα του την προσφέρω, γιατί δεν θα πάψω ποτέ να αγαπάω τη πόλη μου. Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στο Δήμο Αθηναίων και τους συνεργάτες μου. Το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν με χαροποιεί. Αυτό όμως δεν θα με εμποδίσει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο 50% των συμπολιτών μου, που με τίμησαν με τη ψήφο τους”.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Γιάννης Μπουτάρης με το ποσοστό 50.20%. Ο πολιτικός του αντίπαλος, Κώστας Γκιουλέκας, συγκεντρώνει το 49.80%. Ο κύριος Γκιουλέκας αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του και ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος με το ποσοστό 51.80% ενώ ο αντίπαλός του, Γιάννης Μίχας συγκεντώνει το 48.20%. Ο κύριος Μιχαλολιάκος, ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα δήλωσε: ”Επιδίωξη πρωταρχική θα είναι να διευρύνουμε την δημοτική πλειοψηφία. Θέλω να διαβεβαιώσω τον Πειραϊκό λαό, ότι θα επιχειρήσω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση πριν από κάθε απόφαση, τη μέγιστη δυνατή διαβούλευση με όλους τους συνδυασμούς και τους φορείς της πόλης”. Του άρεσε μάλιστα πάρα πολύ η κίνηση του κυρίου Μίχα, ο οποίος πήγε να τον συγχαρεί από κοντά. ”Μαζί θα πολεμήσουμε”, τόνισε.

Ωστόσο για ακόμη μία φορά, η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής και του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ακόμη και στο 55% φτάνει η αποχή πανελλαδικά. Αγγίζει το 70% στην Αθήνα και το 60% στην περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται να ποσοστό ρεκόρ, πολύ μεγαλύτερο από το 40% που σημειώθηκε κατά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Χαρακτηριστικό του πως αντιμετώπισαν οι Έλληνες πολίτες τον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, το γεγονός πως στην περιφέρεια Αττικής, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, η αποχή ξεπερνάει το 60%, ενώ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αγγίζει το 50%.

Ίδιο το σκηνικό και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε να μη μεταβεί στις κάλπες.

Στον πρώτο δήμο της χώρας, στην Αθήνα, η αποχή πλησιάζει στο 70%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπερνάει το 50%. Κοντά στο 70% η αποχή και στον Πειραιά, την Πάτρα ξεπέρασε το 45%.

Την ίδια ώρα, αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Με καταμετρημένο το 65%, τα άκυρα και λευκά έφτασαν το 10,84%, έναντι της πρώτης Κυριακής, οπότε η συμμετοχή είχε φτάσει το ποσοστό 60,99% και τα λευκά και άκυρα το 9,10 %.

Ποιοι νίκησαν στις 11 περιφέρειες
Αττική

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 6.667 απο τα 6.719 εκλογικά τμήματα ο Γιάννης Σγουρός λαμβάνει ποσοστό52,86% ενώ ο Βασίλης Κικίλιας έρχεται δεύτερος με ποσοστό 47,14%.Στον πρώτο γύρο ο κ. Σγουρός είχε λάβει ποσοστό 24,05% και ο κ. Κικίλιας 20,45%.
“Αισθάνομαι δικαιωμένος που έμεινα στη θέση μου ότι οι εκλογές είναι πάνω από όλα αυτοδιοικητικές”, δήλωσε ο Γιάννης Σγουρός, στις πρώτες δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στην περιφέρεια Αττικής.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι τιμά την κομματική του προέλευση, ωστόσο, στην περιφέρεια θα κυματίζει μόνο η ελληνική σημαία.
Χαρακτήρισε ιστορική τη νίκη του στην περιφέρεια Αττικής, όπου -όπως τόνισε- οι πολίτες απέκτησαν για πρώτη φορά αιρετό άρχοντα. Ο κ. Σγουρός ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, τονίζοντας ότι σέβεται και όλους όσοι επέλεξαν την αποχή.

Στερεά Ελλάδα

O υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη μάχη για την Περιφέρεια, καθώς με την ενσωμάτωση στο 99,87%, η διαφορά αγγίζει το 5%.
Ο Κλέαρχος Περγαντάς συγκεντρώνει με 52,92%, έναντι του υποψηφίου της ΝΔ Αθανάσιου Χειμάρα που λαμβάνει 47,08%.
Λίγο μετά τις 21.00 ο κ.Περγαντάς δήλωσε: ”Η μάχη της Στερεάς κρίθηκε. Οι πολίτες ανέδειξαν τον συνδυασμό μας ως την πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή. Με σχέδιο, τόλμη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θα κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα, Περιφέρεια πρότυπο. Ευχαριστώ την κοινωνία των πολιτών για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Θα ανταποκριθούμε απολύτως στα νέα μας καθήκοντα με συνέπεια, δουλειά και ήθος”.
Στον πρώτο γυρο ο κ. Περγαντάς είχε συγκεντρώσει το 39,02% των ψήφων ενώ ο κ. Χειμάρας το 35,2%.

Πελοπόννησος

Τελικό αποτέλεσμα. Ο Πέτρος Τατούλης εκλέγεται νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων ο υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, κ. Τατούλης συγκέντρωσε ποσοστά 52,53%.
Αντίθετα, ο πρώην νομάρχης Μεσσηνίας, κ. Δημήτρης Δράκος συγκέντρωσε ποσοστό 47,47% και δεν εκλέγεται. Ο κ. Δράκος στηριζόταν από τη Νέα Δημοκρατία και ήταν από τις κύριες επιλογές του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Τατούλης συγκέντρωσε 156.960 ψήφους έναντι του αντιπάλου του κ. Δράκου που έλαβε 141.863 ψήφους.

Ήπειρος

Τελικό αποτέλεσμα και στην Περιφέρεια Ηπείρου με τον υποψήφιο της ΝΔ Αλέξανδρο Καχριμάνη να έρχεται πρώτος με 55,04%.
Ακολουθεί ο Ευάγγελος Αργύρης του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει το 44,96%.
Σε δήλωσή του ο κ. Αργύρης ευχαρίστησε όλους όσοι τον ψήφισαν, συνεχάρη την πλειοψηφούσα παράταξη για τη νίκη της και της ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Ιόνια Νησιά

Το εκλογικό θρίλερ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε αίσιο τέλος για τον υποψήφιο που στηρίχθηκε από Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ.
O Σπυρίδων Σπύρου εξελέγη περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, συγκεντρώνοντας το 50,80% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μπεριάτος έλαβε το 49,20%.
Στο πρώτο γύρο ο κ. Σπύρου είχε συγκεντρώσει ποσοστό 30,4% ενώ ο κ. Μπεριάτος 25,55%.
Η αποχή πλησίασε το 60%.

Κεντρική Μακεδονία

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όπως έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις κέρδισε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όχι άνετα.
Ο κ. Ψωμιάδης με όχι άνετη νίκη, όπως αναμενόταν κέρδισε την περιφέρεια με ποσοστό 52,56% με ενσωματωμένο το 99,92% του εκλογικού σώματος.
Ο αντίπαλός του και υποψήφιος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, κ. Μπόλαρης συγκέντρωσε ποσοστό 47,44%. Πάντως, με την αποχή να φθάνει περίπου το 48% ο κ. Ψωμιάδης συγκέντρωσε 406.604 ψήφους και ο κ. Μπόλαρης 366.952 ψήφους.
«Σήμερα οι Μακεδόνες ψήφισαν το Μακεδόνα της καρδιάς τους … είναι νίκη όλων των Μακεδόνων», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, τονίζοντας πως «γύρισαν την πλάτη σ’ αυτούς που έκαναν εμπόριο ελπίδας».
Βόρειο Αιγαίο

Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κερδίζει την περιφέρεια.Ο Αθανάσιος Γιακαλής συγκέντρωσε το 50,77% των ψήφων.
Δεύτερος είναι ο Παύλος Βογιατζής από τη Νέα Δημοκρατία ο οποίος συγκεντρώνει 49,23%.
Στον πρώτο γύρο ο κ. Γιακαλής είχε λάβει ποσοστό 36,32% και ο κ. Βογιατζής 38,28%. Τα ποσοστά αυτά από τον πρώτο γύρο δείχνουν τελικά ότι έγινε η ανατροπή. Η αποχή έφτασε το 61%.
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Νάσος Γιακαλής, τόνισε πως: ”Οι κάτοικοι των νησιών μας αποφάσισαν σήμερα για ένα ισχυρό βόρειο Αιγαίο. Με το βλέμμα στο μέλλον, οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου μας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο νίκης. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, όσους ψήφισαν το συνδυασμό μας. Ευχαριστώ και όσους δεν με ψήφισαν. Υπόσχομαι να εργαστώ, όπως πάντα, με όλες μου τις δυνάμεις για να βάλουμε το Βόρειο Αιγαίο στο δρόμο της ανάπτυξης, της δημιουργίας, της νέας προοπτικής”

Δυτική Μακεδονία

Τελικό αποτέλεσμα και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον υποψήφιο της ΝΔ Γιώργος Δακής να συγκεντρώνει
ποσοστό 51,86% ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπαϊορδανίδης συγκεντρώνει ποσοστό 48,14%.
Στον πρώτο γύρο ο κ. Δακής είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46,30% ενώ ο κ. Παπαϊορδανίδης 38,4%.Η αποχή σε αυτή την περιφέρεια έφτασε το 53%.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Τελικό αποτέλεσμα και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον υποψήφιο της ΝΔ Γιώργος Δακής να συγκεντρώνει
ποσοστό 51,86% ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παπαϊορδανίδης συγκεντρώνει ποσοστό 48,14%. Στον πρώτο γύρο ο κ. Δακής είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46,30% ενώ ο κ. Παπαϊορδανίδης 38,4%.Η αποχή σε αυτή την περιφέρεια έφτασε το 53%.
Θεσσαλία

Τη μάχη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας κέρδισε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός έλαβε το 50,56% των ψήφων, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Παπατόλιας συγκέντρωσε 49,44%.Στον πρώτο γύρο ο κ. Αγοραστός είχε λάβει ποσοστό 38,59% ενώ ο κ. Παπατόλιας 34,85%.Το ποσοστό της αποχής πλησίασε το 50%.

Read More

And More