Προσπαθούν να “χρυσώσουν το χάπι” στις μητέρες για το ασφαλιστικό!

Για λίγο ευνοεί τις μητέρες με ανήλικο παιδί το νέο ασφαλιστικό σύστημα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δεν θα απαιτείται στον ιδιωτικό τομέα η προϋπόθεση συμπλήρωσης του 50ού έτους για να βγουν σε σύνταξη οι γυναίκες με ανήλικο.

Αν είσαι μητέρα με ανήλικο ίσως να τη γλυτώσεις για λίγο αλλά μην ξεχνάς ότι η κυβέρνηση σου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για τη σύνταξη. Σύμφωνα με το νέο σύστημα οι μητέρες του ιδιωτικού τομέα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με εκείνες του Δημοσίου και τους δίνεται η δυνατότητα να θεμελιώσουν το δικαίωμα σύνταξης έχοντας τα απαιτούμενα ένσημα και ένα ανήλικο παιδί χωρίς να παίζει ρόλο το όριο ηλικίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, αν είσαι μητέρα, έχεις ανήλικο παιδί και συμπληρώνεις τα έτη ασφάλισης μπορεί να βγεις στη σύνταξη χωρίς επιπτώσεις ως προς τα όρια ηλικίας.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, έχει ανήλικο παιδί και 5.500 ένσημα, μπορεί να βγει σε μειωμένη σύνταξη στα 50 της και σε πλήρη στα 55 της χρόνια, ακόμη και αν είναι 45 ή 47. Ενώ, μια γυναίκα με 5.200 ένσημα και παιδί 17 ετών θα πάρει σύνταξη στα 57 της χρόνια (μειωμένη στα 52).

Ουσιαστικά οι μητέρες με ανήλικα ευνοούνται για μια διετία (2010-12) αλλά γενικότερα οι συνθήκες είναι χειρότερες από τα προηγούμενα χρόνια, αφού όσες βγουν σε πρόωρη σύνταξη τους παρακρατείται 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου και 30% για την 5ετία. Παράλληλα, από το 2013 όλα τα όρια ηλικίας αυξάνουν δραστικά έως και 15 έτη, όπου θα ισχύει και το 65ο έτος ως γενικό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και για τις γυναίκες.

Αυτό σημαίνει πως όποια μητέρα-εργαζόμενη στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα δεν συμπληρώσει την προσεχή διετία τα ελάχιστα έτη ασφάλισης που προβλέπονται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και δεν έχει ανήλικο, συνταξιοδοτείται στο 65ο έτος της ηλικίας.

Read More

And More