Σοφία Μουτίδου – Ξεσπά κατά της Λίνας Μενδώνη: “Αν είχε τσίπα…”

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξαιτίας της στάσης που έχει κρατήσει απέναντι στις καταγγελίες ανθρώπων από τον χώρο της Τέχνης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Η Σοφία Μουτίδου, μέσω μιας μακροσκελούς ανάρτησης που έκανε στο facebook “κατακεραυνώνει” την Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τη σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο, ζητώντας την παραίτησή της.

Διάβασε παρακάτω όλα όσα έγραψε η Σοφία Μουτίδου:

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΕΝΔΩΝΗ
Φεβρουάριος του 2021.Ένας χρόνος καραντίνας. Καλημέρα σε όλες και σε όλους και σε όλα.
Αποφεύγοντας τη γραφικότητα, που πάντα ελλοχεύει στις δράσεις των ανθρώπων όταν αφορούν σ’έναν αγώνα, απλά θεώρησα σήμερα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα, επείγον και αναγκαίο να επικοινωνήσω μαζί σας.
Σήμερα λοιπόν στις 12 θα γίνει μια συνέντευξη τύπου της Μενδώνη. Φαντάζομαι ότι δε διάλεξε το μέσο αυτό για να παραιτηθεί. Αν το κάνει όμως τόσο ευφάνταστα, το παρακάτω μήνυμα να μη ληφθεί υπόψιν (παρά μόνον η προτελευταία τελίτσα παρακάτω).

Δύσκολη μέρα για τη Δημοκρατία σήμερα.

Οριακή θα έλεγα. Μέρα που θα διακυβευτούν πολλά.
Αυτή η συνέντευξη δεν είναι της Υπουργού Πολιτισμού μόνο. Είναι μια σημαντική στιγμή να δούμε πόσο καλό μας έκανε η απομόνωση.

Σίγουρα, όλη η κατάσταση πολέμου που ζούμε λόγω του εγκλεισμού μας, πολλές φορές μας αποπροσανατολίζει και μας στρέφει στην προσωπική αγανάκτηση κ αναζήτηση λύσεων καθαρά για τη δική μας ζωή. Αλλά ήταν κ αυτή η ίδια που μας έφερε σ αυτήν τη μεγάλη εποχή της αποκάλυψης,που σίγουρα και ο Ιωάννης θα ζήλευε.
Θα θελα όμως να επιστήσω την προσοχή σας.

Ύστερα από προκλητική ολιγωρία και καθυστέρηση, ύστερα από σαφή προετοιμασία άμυνας κ οχύρωσης, σήμερα θα βγει να μιλήσει.

Δεν είναι κομματική η διάθεσή μου. Καθόλου. Θα θελα ένα ραντεβού και μαζί της. Και προσπάθησα. Αλλά ήταν άκαρπο. Θα θελα και με τον πρωθυπουργό, ακόμα δεν προσπάθησα. Θα θελα και με την αντιπολίτευση. Θα θελα να τους μιλήσω προσωπικά. Από τη θέση μου, επαγγελματίας στο χώρο, πολίτης και μάνα. Κ αυτοί από τις δικές τους.

Θα βγει, λοιπόν, να μιλήσει, γιατί εμπλέκεται σε μια υπόθεση σκοτεινή και επικίνδυνη. Σε μια υπόθεση που μπλέκονται παιδιά. Αδιαμόρφωτα ψυχοσωματικά παιδιά. Παιδιά. Και παραβίαση, πέρα από όλα τα άλλα, της θέσης τους μέσα στην κοινωνία.
Αν είχε ελάχιστη αίσθηση του αντικειμένου αντιπαράθεσης, ελάχιστη τσίπα, θα χε φύγει. Αν δεν ήξερε τίποτα, θα χε φύγει. Δε θα θελε, ούτε συμπτωματικά να συνδεόταν το όνομά της με κάτι τέτοιο. Ή θα πάλευε με όλη της τη δύναμη, με όλα της τα μέσα για να καθαρίσει το τοπίο και να βοηθήσει στην ουσία του τον πολιτισμό. Όχι με φανφάρες και κορδέλες και φεστιβάλ και στημένες βραβεύσεις και και και. Στην ουσία.

Θεμέλιος λίθος του πολιτισμού είναι τα παιδιά. Και η παιδεία. Κι αν διασαλευτούν ή δηλητηριαστούν αυτές οι δομές, τότε βέβαια και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε μια αέναη λούπα. Για πάντα τα ίδια. Ούτε παραιτήθηκε, ούτε πολέμησε. Παρά κρύφτηκε και οχυρώθηκε. Ποιος ξέρει πως. Δεν τη φοβάμαι. Ξέρει αυτή. Της αρέσουν τα μισοφωτισμένα υπόγεια. Και οι υγρές αποφάσεις. Με αγωνία περιμένω, αφού με διαβεβαίωσε κι ο γιατρός, ότι η καρδιά μου είναι ταύρου, τη συνέντευξη τύπου. Νοιώθω ,όπως τότε στην Κατοχή, που περιμέναν από το ραδιόφωνο πάνω, μαζεμένοι όλοι με τσιγάρα και αδύνατοι από την πείνα, να ακούσουν τις εξελίξεις.
Τι θα πει άραγε; Πως έχει συντάξει την άμυνά της;

Μεθοδικά και διεξοδικά; Σαν περίτεχνη τοποθέτηση ένοχου συνεργού σε σήριαλ στο Netflix?
Ή ξεδιάντροπα απαξιωτικά, με τη γλώσσα έξω σαν κακομαθημένο μοναχοπαίδι ,από ονομαστή οικογένεια, στους πληρωμένους δασκάλους του; Σαν έντιμη και καθαρή Υπουργός Πολιτισμού γνωρίζοντας και τις 2 λέξεις του τίτλου της;
Ή σαν Υπουργός που τέλειωσε τις εκλογές και ό,τι είχε να ξεκαθαρίσει με το λαό το κανε με το τσέπωμα των ψήφων;
Έχει καταλάβει σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται;

Κ ίσως να πρέπει να αφήσει αυτό το μισθό και αυτόν τον τίτλο και να πάει να εξομολογηθεί, γιατί φαντάζομαι θα πιστεύει ακράδαντα, κρίνοντας κι από τη στέκα του Κατηχητικού αλλά κι όλο το στυλ της θεούσας;
Ή στ αλήθεια, στ’αλήθεια όμως, χέστηκε και θα πει κάτι ανάμεσα σε «είμαστε υπέρ της εξυγίανσης του χώρου, θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος» και «εννοείται ότι δε γνώριζα το άτομο αυτό, γιατί άλλωστε, είναι η δουλειά μου, να ελέγχω τους ανθρώπους που αναθέτουμε καίριες θέσεις;» Θα τολμήσει να βγάλει την ουρά της έξω με κάθε τρόπο;

Ή θα με διαψεύσει, γελοιοποιώντας την περγαμηνή-λαίλαπα που γράφω; Με μια γενναία παραίτηση και διαθεσιμότητα να ερευνηθεί η σιωπή και η συγκάληψή της ως τώρα; Ως άσωτη κόρη που επέστρεψε από τις ατασθαλίες και δε θέλει να φάει το μοσχάρι το σιτευτό, αλλά διατίθεται να καθαρίσει και τους στάβλους;
Εν πάσει περιπτώσει και εν κατακλείδει θα μας κοροϊδέψει μέσα στη μάπα μας ή θα χει τα κότσια ν αναλάβει τις ευθύνες της;

Και το πιο βασικό από όλα:
Αν μας κοροϊδέψει, εμείς τι θα κάνουμε
Χωρίς ερωτηματικό και χωρίς τελεία. Γιατί αν βάλουμε ερωτηματικό κ τελεία σ αυτήν την πρόταση, τότε ναι είμαστε εγκληματίες.
Και όχι απλά ψηφίζουμε ό,τι να’ναι και σκοτωνόμαστε για μια επιφανειακή ιδεολογία αλλά στέλνουμε και τα παιδιά μας σε μια βέβηλη κοινωνία, όπου ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα μολύνει,με τις ευλογίες του κάθε Κράτους. Της κάθε διακυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης. Άξιοι της μοίρας μας.
Γονείς που δεν κάνουν τίποτα ούτε για τα παιδιά τους.
Άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα για τα παιδιά.
Τα ύστερα του Κόσμου.

Read More

And More